Użytkownik senjiro edytował ten post 28 grudzień 2010 - 20:44
[amortyzator] Manitou R7 Super Clickit
Started By Malandato, lis 16 2006 19:29
124 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 28 grudzień 2010 - 20:44
Czy ja wiem czy co rusz. Ja jeżdżę na używanym R7 i póki co nie ma żadnego problemu z tłumikiem. Ten kupel ważył koło 90kg, więc może stąd jego problemy wynikały. A tak de facto co w takim tłumiku Ci się może zepsuć? Tłumik Manitou nie ma jakiejś skomplikowanej budowy. Nie wiem jak Rock Shox bo mimo że miałem SID`a i Duke`a nie dane mi było rozbierać.
Rowery
Napisano 28 grudzień 2010 - 20:50
Moim zdaniem przesiadając się z R7 na RS SID Race 2009 nie zauważyłem różnicy sztywności. Możliwe nawet że R7 oferował nieco większą sztywność boczną. W RS widac że koło przechyla się lekko na jedną stronę. Pozdrawiam!
Napisano 28 grudzień 2010 - 22:57
Teorie niczym z NASA
Podejrzewam, że było małe zainteresowanie tą wersją i nie opłacało się już opracowywać nowych goleni pod dodatkową warstwę karbonu.
Co do pracy, nie przypominam sobie abym to pisał, nie do końca jest to prawda. Jest czuły, ale nie nurkuje jakoś przesadnie (znacznie mniej niż np. mój poprzedni recon), poza tym w przeciwieństwie do konkurencji w R7 jest bardzo niski sag, przy poziomie 7-10% widelec jest w miarę komfortowy i wyłapuje większość małych nierówności. Faktem jest, że przy za niskim ciśnieniu nurkuje, przy za wysokim pracuje jak typowy zawodniczy amor (jak praktycznie wszystkie powietrzne konstrukcje), ale bez większego problemu idzie dojść do sensownego środka.
Co do tłumików, są 2 usterki: pukanie w wersjach z absolute, nie wpływa na pracę amora, może jedynie denerwować użytkownika. Druga to padające tłumiki w pierwszych MRD z 2008, potem to propowali i jakiś narzekań nie słyszałem, także ilość usterek nie jest większa jak reby czy foxa. W wersjach 2010 czyli z absolute+ wyeliminowano usterki, chodzi to ponoć miodnie.
Co do 32mm, a po co?
30mm w R7 jest sztywne +/- jak większość konstrukcji 32mm, a przy tym widelec jest lżejszy i bardziej minimalistyczny. A jak komuś brakuje, to jest Minute/Tower, 100g cięższy od R7 ale ma te magiczne 32mm.
Co do cen, większość importerów w Polsce sobie nieźle zarabia i my niestety nic na to nie poradzimy, wystarczy z resztą spojrzeć na ceny foxa
. Poza oficjalną dystrybucją MRD można dostać za 1300-1400zł, zwykłą za 900-1000zł.
Co do pracy, nie przypominam sobie abym to pisał, nie do końca jest to prawda. Jest czuły, ale nie nurkuje jakoś przesadnie (znacznie mniej niż np. mój poprzedni recon), poza tym w przeciwieństwie do konkurencji w R7 jest bardzo niski sag, przy poziomie 7-10% widelec jest w miarę komfortowy i wyłapuje większość małych nierówności. Faktem jest, że przy za niskim ciśnieniu nurkuje, przy za wysokim pracuje jak typowy zawodniczy amor (jak praktycznie wszystkie powietrzne konstrukcje), ale bez większego problemu idzie dojść do sensownego środka.
Co do tłumików, są 2 usterki: pukanie w wersjach z absolute, nie wpływa na pracę amora, może jedynie denerwować użytkownika. Druga to padające tłumiki w pierwszych MRD z 2008, potem to propowali i jakiś narzekań nie słyszałem, także ilość usterek nie jest większa jak reby czy foxa. W wersjach 2010 czyli z absolute+ wyeliminowano usterki, chodzi to ponoć miodnie.
Co do 32mm, a po co?
Co do cen, większość importerów w Polsce sobie nieźle zarabia i my niestety nic na to nie poradzimy, wystarczy z resztą spojrzeć na ceny foxa
Użytkownik miskov17 edytował ten post 28 grudzień 2010 - 23:04
Goggle pro active eyewear mtb team
Napisano 28 grudzień 2010 - 23:10
Użytkownik miskov17 dnia 28 grudzień 2010 - 22:57 napisał
. Poza oficjalną dystrybucją MRD można dostać za 1300-1400zł, zwykłą za 900-1000zł.
Napisano 28 grudzień 2010 - 23:40
Z Bomberami było o tyle ciekawie, że w sezonie ceny były chore, dopiero pod koniec można były normalne ale w obu przypadkach pochodziły od gregorio
Goggle pro active eyewear mtb team
Rowery