Forum rowerowe

• Jesteśmyna

- - - - -

[amortyzator] Manitou R7 Super Clickit

• Nie możesz odpowiedzieć
124 odpowiedzi w tym temacie

#121 senjiro

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 47
  • 1288 postów

Napisano 28 grudzień 2010 - 20:44

Czy ja wiem czy co rusz. Ja jeżdżę na używanym R7 i póki co nie ma żadnego problemu z tłumikiem. Ten kupel ważył koło 90kg, więc może stąd jego problemy wynikały. A tak de facto co w takim tłumiku Ci się może zepsuć? Tłumik Manitou nie ma jakiejś skomplikowanej budowy. Nie wiem jak Rock Shox bo mimo że miałem SID`a i Duke`a nie dane mi było rozbierać.

Użytkownik senjiro edytował ten post 28 grudzień 2010 - 20:44

Rowery

• admin

#122 YOGI

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 521 postów
  • Imię:Paweł/Piotr

Napisano 28 grudzień 2010 - 20:50

Moim zdaniem przesiadając się z R7 na RS SID Race 2009 nie zauważyłem różnicy sztywności. Możliwe nawet że R7 oferował nieco większą sztywność boczną. W RS widac że koło przechyla się lekko na jedną stronę. Pozdrawiam!

#123 miskov17

Master

• Użytkownik
  • Reputacja: 71
  • 1705 postów
  • Imię:Arturo

Napisano 28 grudzień 2010 - 22:57

Teorie niczym z NASA :D Podejrzewam, że było małe zainteresowanie tą wersją i nie opłacało się już opracowywać nowych goleni pod dodatkową warstwę karbonu.

Co do pracy, nie przypominam sobie abym to pisał, nie do końca jest to prawda. Jest czuły, ale nie nurkuje jakoś przesadnie (znacznie mniej niż np. mój poprzedni recon), poza tym w przeciwieństwie do konkurencji w R7 jest bardzo niski sag, przy poziomie 7-10% widelec jest w miarę komfortowy i wyłapuje większość małych nierówności. Faktem jest, że przy za niskim ciśnieniu nurkuje, przy za wysokim pracuje jak typowy zawodniczy amor (jak praktycznie wszystkie powietrzne konstrukcje), ale bez większego problemu idzie dojść do sensownego środka.

Co do tłumików, są 2 usterki: pukanie w wersjach z absolute, nie wpływa na pracę amora, może jedynie denerwować użytkownika. Druga to padające tłumiki w pierwszych MRD z 2008, potem to propowali i jakiś narzekań nie słyszałem, także ilość usterek nie jest większa jak reby czy foxa. W wersjach 2010 czyli z absolute+ wyeliminowano usterki, chodzi to ponoć miodnie.

Co do 32mm, a po co? :blush: 30mm w R7 jest sztywne +/- jak większość konstrukcji 32mm, a przy tym widelec jest lżejszy i bardziej minimalistyczny. A jak komuś brakuje, to jest Minute/Tower, 100g cięższy od R7 ale ma te magiczne 32mm.

Co do cen, większość importerów w Polsce sobie nieźle zarabia i my niestety nic na to nie poradzimy, wystarczy z resztą spojrzeć na ceny foxa :D. Poza oficjalną dystrybucją MRD można dostać za 1300-1400zł, zwykłą za 900-1000zł.

Użytkownik miskov17 edytował ten post 28 grudzień 2010 - 23:04

Goggle pro active eyewear mtb team

#124 senjiro

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 47
  • 1288 postów

Napisano 28 grudzień 2010 - 23:10

Wyświetl postUżytkownik miskov17 dnia 28 grudzień 2010 - 22:57 napisał

Co do cen, większość importerów w Polsce sobie nieźle zarabia i my niestety nic na to nie poradzimy, wystarczy z resztą spojrzeć na ceny foxa :D. Poza oficjalną dystrybucją MRD można dostać za 1300-1400zł, zwykłą za 900-1000zł.
Pamiętam jak pare lat temu na allegro Bombery chodziły po 700-800zł, a u dystrybutora grubo ponad 2000 :D. Co do różnicy ceny w przypadku Manitou nie jest jeszcze ona tak bardzo rażąca, jak się ma jeszcze jakiś sprawdzony sklep to spokojnie te 10% zniżki da się wywalczyć, a reszta tej dopłaty, to jak mawia mój znajomy sprzedawca to "cena świętego spokoju":blush: Jak już tak bardzo będzie brakowało mi sztywności to decydując już się na golenie 32mm dołożę do tego jeszcze sztywną oś, więc wybór padnie za pewnie na Minute.

#125 miskov17

Master

• Użytkownik
  • Reputacja: 71
  • 1705 postów
  • Imię:Arturo

Napisano 28 grudzień 2010 - 23:40

Z Bomberami było o tyle ciekawie, że w sezonie ceny były chore, dopiero pod koniec można były normalne ale w obu przypadkach pochodziły od gregorio :blush:
Goggle pro active eyewear mtb team

Rowery

• admin