Forum rowerowe

• Jesteśmyna
Sezon zimowy - narciarstwo, snowboard

- - - - -

[okulary] Accent Onyx

52 odpowiedzi w tym temacie

#41 Claudec

Amator

• Użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 59 postów
  • Imię:Sebastian

Napisano 23 sierpień 2009 - 12:36

Chyba jutro zamówię sobie takie okularki, zwykle okulary korekcyjne
maja wiele wad:
- małe szkła nie chronią przed owadami oraz wiatrem (oczy łzawią)
- trzeba mieć dość wysoko kierownice żeby patrzeć przez okulary a nie ponad nimi
- brak przeciwsłonecznych szkieł (ślepiące słonce).

Parę osób zasugerowało mi kupno zwykłych kolarskich okularów + soczewki korekcyjne.
Nigdy nie nosiłem soczewek kontaktowych i nie wiem czy to się w moim przypadku sprawdzi.

Jutro przejadę się do sklepu, złożę zamówienie na Accent Onyx
Jabber ID: claudec@aqq.eu

Dołączona grafika

Rowery

• admin

#42 Rafał87

Pro

• Użytkownik
  • 174 postów
  • Imię:Rafał

Napisano 02 wrzesień 2009 - 10:05

wie ktoś gdzie można zakupić soczewki przezroczyste do accent onyx? szukam w necie i nigdzie nie mogę znaleźć, u dystrybutora też podobno nie ma, jak by ktoś wiedział gdzie można je dostać to bardzo proszę o info.

#43 plubart

Świeżak

• Użytkownik
  • 49 postów
  • Imię:B

Napisano 22 wrzesień 2009 - 22:30

Też szukam i ani soczewek ani nosków nigdzie nie ma chociaż wszystkie większe sklepy w Trójmieście obleciałem.

#44 DominikM

Stały bywalec

• Elita
  • Reputacja: 43
  • 1050 postów
  • Imię:Dominik

Napisano 23 wrzesień 2009 - 08:22

plubart, bo nikt tego nie trzyma, trzeba iść od sklepu i zamówić sobie indywidualnie.
Małe porównanie lampek rowerowych i rozwiązań DIY
Dołączona grafika Light-Test.info- Testy oświetlenia rowerowego i czołówek

#45 Pichu

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 4
  • 743 postów

Napisano 21 lipiec 2010 - 17:37

Odgrzebię temat bo nie chcę zakładać nowego. Zakupiłem owe okulary i jestem z nich mega zadowolony. Plusy: łatwa dostępność szkieł na stronie velo, dobrze chronią oczy, stylowe, łatwa wymiana szkieł, tanie. Minusy, czasami zawadza się rzęsami o szkła korekcyjne. Ja rozwiązałem to w ten sposób, że przy zakupie poprosiłem optyka o lekkie wygięcie oprawek korekcyjnych w drugą stronę, teraz jest idealnie ;) Polecam wszystkim. Moje wyglądają tak:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Rowery

• admin

#46 RAFI1784

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 6
  • 604 postów

Napisano 25 lipiec 2010 - 16:46

Wzdaja si bardyo fajne...

#47 BUBUs

Amator

• Użytkownik
  • Reputacja: 2
  • 91 postów
  • Imię:Piotr

Napisano 08 sierpień 2010 - 15:41

Ja także zakupiłem je kilka dni temu i sprawują się bardzo dobrze :D

#48 krawiec71

Świeżak

• Użytkownik
  • 47 postów
  • Imię:Paweł

Napisano 21 listopad 2010 - 18:04

Mam je od połowy maja.SZkła korekcyjne założone do niej to plastyki z antyrefleksem.Moje odczucia z użytkowania tych okularów
plusy
nareszcie lepiej widzę
dobrze dobrany filtr w ciemnych szkłach
możliwość dokupienia szkieł,nosków
minusy
wkładka korekcyjna powodowała efekt jazdy w tunelu(mała powierzchnia szkieł korekcyjnych)
bardzo parują
odpadające noski
Kupiłem je za 80 zł.Za tą cene mogą być.Wolałbym jednak coś z wkładką korekcyjną o większych wymiarach

#49 ingaas

Amator

• Użytkownik
  • 77 postów
  • Imię:Grzegorz

Napisano 26 grudzień 2010 - 20:21

Właśnie zastanawiam się nad zakupem i mam wątpliwości co do szerokości pola widzenia. Zewnętrzne "szkła" są szerokie, jednak oprawki szkieł korekcyjnych nie bardzo. Poza tym mam mały astygmatyzm i chyba musiałbym iść z taką oprawką do optyka zapytać czy są w stanie zamontować takie szkła.

Czy w zbliżonym przedziale cenowym nie ma okularów dla okularników innych marek? Ja spotkałem się (nie pamiętam nazwy firmy) z dość drogimi (ok 500zł bez szkieł korekcyjnych. Czyli w tej cenie tylko Onyx?

#50 MixingHead

Pro

• Użytkownik
  • Reputacja: 1
  • 186 postów

Napisano 24 luty 2011 - 11:00

arctica s-70 i s-125 (chyba)
tylko ze ja mam za duzy leb i mnie uciskaja, na razie nie wiem jak sobie z tym poradzic
Nie sprzet a chec szczera zrobi z ciebie mountainbikera...

#51 ingaas

Amator

• Użytkownik
  • 77 postów
  • Imię:Grzegorz

Napisano 09 czerwiec 2011 - 13:51

Wyświetl postUżytkownik MixingHead dnia 24 luty 2011 - 11:00 napisał

arctica s-70 i s-125 (chyba)
tylko ze ja mam za duzy leb i mnie uciskaja, na razie nie wiem jak sobie z tym poradzic

Też posiadam Arctice S-70 i troszeczkę są ciasne ale nie w stopniu aby mi to bardzo uwierało. Używam ich od wiosny i jestem zadowolony. Obawiałem się znacznego ograniczenia pola widzenia w bok i jakichś dziwnych zniekształceń obrazu lub zaburzenia poczucia odległości ale nic takiego u siebie nie zauważyłem. Fakt, że trzeba troszkę bardziej przekręcić głowę patrząc w bok (np przejeżdżając przez drogę) ale nie jest to jakoś bardzo kłopotliwe.

#52 Deoksyryboza

Pro

• Użytkownik
  • Reputacja: 3
  • 163 postów

Napisano 13 lipiec 2011 - 12:11

Trochę odkopię temat. Mam sporą wadę wzroku i jeżdżę w zwykłych okularach. Mam problemy z bólem karku, bo muszę ciągle trzymać głowę wysoko, żeby wszystko widzieć. Przeczytałem cały ten temat i widziałem, że niektórzy pisali o tym, że można bardziej pochylić głowę jadąc w tych okularach. Mam więc pytanie - chcę się upewnić - czy ktoś z Was, używających tych okularów z wkładka korekcyjną miał dawniej problem z bólem karku i głowy, a po kupnie tych okularów bóle mu przeszły? A co z okularami Arctica S-70 i S-125 - są w niewiele droższe, ale czy zapewniają dobre pole widzenia "na górze"? Może ktoś używał Arctici i Accenta i może je porównać?

#53 nanek3

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 13
  • 222 postów
  • Imię:Andrzej

Napisano 14 lipiec 2011 - 21:03

Mam Arctica S-83 i powiem że w stosunku do zwykłych okularów korekcyjnych, komfort jazdy się podniósł, przez to że szkła są bliżej oczu. I w zasadzie w każdych goglach z korekcją, powinieneś poczuć różnicę między zwykłymi korekcyjnymi.

Użytkownik nanek3 edytował ten post 14 lipiec 2011 - 21:06

Z tyłu 8, wrzucam blat i przestaje istnieć świat.