Ja też mam od roku ten amortyzator, i prawdę mówiąc nie jestem aż tak zachwycony. Owszem w terenie dobrze pracuje, ale jeśli chodzi o np kostkę brukową, lekko dziurawy asfalt ipt to nie wybiera takich nierówności zbyt dobrze.
[amortyzator] Rock Shox Tora 318 Solo Air
Started By Lukaszeczek, mar 11 2006 21:31
86 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 23 grudzień 2011 - 19:52
Rowery
Napisano 31 grudzień 2011 - 17:13
Tora nie jest super czułym amortyzatorem, ale pracuje dość dobrze. Bardzo dobrze spisuje się w trudniejszym terenie aniżeli drobnych nierówności na asfalcie. Nie oszukujmy się, nie do takich celów służy ten sprzęt. Ja swego czasu byłem nawet zadowolony z pracy Tory. Korzenie, krawężniki, dołki, schodki... przyjemnie wybierało.
Napisano 31 grudzień 2011 - 17:27
Od wybierania liści, kostki, ziarenek piasku i takich tam są opony, wysokie i z sensownym ciśnieniem. Tego nie zrobi żaden amortyzator, nawet najlepszy. Miałem ich kilkanaście i jedynym sposobem zaradzenia na "zło" jest rozsądek co do opon i ciśnienia w nich
Napisano 01 styczeń 2012 - 09:37
Od 12 lat nie spotkałem amora co liście i inne związane z asfaltem utrudnienia:) wybiera.
Sent from my GT-I9103 using Tapatalk
Sent from my GT-I9103 using Tapatalk
Użytkownik durnykot edytował ten post 01 styczeń 2012 - 10:22
Proszę zapoznac się z punktem 2i Regulaminu
o dniu kobiet: raz złowionej rybki się nie dokarmia
Napisano 04 maj 2012 - 16:18
Zależy jakie utrudnienia na asfalcie. Gdy miałem Torę 100mm, to dość dobrze radziła sobie z niedużymi nierównościami. Wręcz chyba lepiej niż wjazd na krawężnik, gdzie poczułem uderzenie w kierownicę (duża progresja). Po przesiadce na Skareba 80mm, poprzeczne spore przeszkody zjadał ładnie, ale gorzej radził sobie z małymi przeszkodami negatywnymi (dołki, dziury w asfalce... itp). Miałem za to okazję przejechac się niedawno na Foxie F80 i tutaj praca była na prawdę świetna - pracował czule (lepiej niż Tora) i w całym skoku (podobnie jak Manitou).
Użytkownik Lumperator edytował ten post 04 maj 2012 - 16:19
Rowery
Napisano dziś, 06:52
Witam
Jestem "świerzak" i mam dwa pytania:
- właśnie kupiłem nową torę 318 solo air - czy mam ją dać do serwisu na przegląd przed jazdą (sprawdzenie oleju i uzupełnienie powietrza?)
- czy owy model blokadę ma tylko przez manetkę czy mogę zablokować ręcznie na goleni ?
peace
Jestem "świerzak" i mam dwa pytania:
- właśnie kupiłem nową torę 318 solo air - czy mam ją dać do serwisu na przegląd przed jazdą (sprawdzenie oleju i uzupełnienie powietrza?)
- czy owy model blokadę ma tylko przez manetkę czy mogę zablokować ręcznie na goleni ?
peace