Forum rowerowe

• Jesteśmyna

- - - - -

[amortyzator] opinie i porównanie dwóch konkretnych modeli SR Raidon

8 odpowiedzi w tym temacie

#1 mrmorty

Master

• Mod Team
  • Reputacja: 77
  • 1614 postów
  • Imię:Józek

Napisano 08 luty 2012 - 23:41

Hej
Składam rowerek na zamówienie i mam wyjątkowo upartego klienta na Raidona plus warunek V-ki muszą zostać. Klient nasz pan, cóż zdziałać więc temat dotyczy dokładnie tych dwóch modeli i proszę nie pisać za 150 zł więcej to masz Rebę używaną. Nie mam i nie będę miał :)
model pierwszy:
SR SUNTOUR RAIDON R.L. AIR 100mm MOD.2008! SUPER ! (2086587678) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
z 2008 r z czarną anodą
egzemplarz nr 2:
!!!!! SR Suntour Raidon X3 2012 !!!!! (2098423689) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
model 2012 ze srebrną anodą

Różnice tylko w materiale sterówki, anodzie, no i deklarowana waga starszego modelu jest niższa o 100 gramów.
Teoretycznie skłaniałbym się do rocznika 2012 - tam nie zetrze się czarna anoda ale ciekawy jestem Waszych opinii drodzy Użytkownicy.
z góry dzięki
jch
Dołączona grafika

Rowery

• admin

#2 paweloko

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 13
  • 400 postów
  • Imię:Paweł
Garaż Rower

Napisano 08 luty 2012 - 23:45

Myślę tak samo jak ty.

#3 lyndowss

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 42
  • 1018 postów

Napisano 08 luty 2012 - 23:52

Ja tak samo. W dodatku weź 2012, bo klient jeżeli nie da mu się przetłumaczyć i chce koniecznie ten model to niezbyt doświadczony raczej. Chyba, że ma jakieś powody. Wtedy jakiś znajomy mu powie co się zna, że nie ma rocznika 2012 tylko 2011 i pomyśli sobie, że dałeś mu co masz na zbyciu w magazynie i nie dałeś mu tego co najlepsze. W dodatku zdarta czarna anoda nie wygląda ładnie.

#4 premier2

Master

• Mod Team
  • Reputacja: 45
  • 2060 postów
  • Imię:Przemek
Garaż Rower

Napisano 08 luty 2012 - 23:57

Gdybym brał dla siebie, pewnie wziąłbym amora z pierwszego linku. Wygląda na to, że SR podąża drogą RS'a i wypuszcza nowe, biedniejsze modele pod "lepszymi" nazwami.
Jednak patrząc pod kątem klienta, to pewnie władowałbym nowszego, bo:
- brak anody(nic się nie wytrze, zetrze);
- zawsze można trafić na upierdliwca, który sprawdzi rocznik i będzie miał pretensje, że to jakiś leżak spod lady;
- model 2008 jest od sprzedawcy, który ma wyjątkowo kiepską opinię i to nie tylko na tym forum - ja zamykam każdą aukcję, jeżeli widzę jego jako sprzedawcę;

#5 lyndowss

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 42
  • 1018 postów

Napisano 09 luty 2012 - 00:41

Wyświetl postUżytkownik premier2 dnia 08 luty 2012 - 23:57 napisał

model 2008 jest od sprzedawcy, który ma wyjątkowo kiepską opinię i to nie tylko na tym forum

Ja akurat u tego sprzedawcy kupowałem amortyzator i wszystko zakończyło się pomyślnie i bezproblemowo. Myślałem, że dostanę XCR'a z czarnymi anodami a dostałem rocznik 2011. Zakupu dokonywałem w 2010 roku, więc jaka radość. :D Jednak rzeczywiście nie cieszy się dobrą opinią.

W czym jest gorszy rocznik 2012 od 2008 tego amortyzatora?

Rowery

• admin

#6 timex550

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 12
  • 320 postów
Garaż Rower

Napisano 09 luty 2012 - 07:55

mrmorty Zdecydowanie bierz 2012. Nowe roczniki mają udoskonalone tłumiki w porównaniu ze starszymi modelami. Nowe szybciej powracają, są bardziej żywotne i lepiej pracują. Jest też różnica przy wybieraniu małych (i nie tylko) nierówności. Poza tym nowe Raidon'y mają rozbieralne tłumiki (model '11 miał rozbieralny tłumik). Tak więc zdecydowanie SF12. Różnica w cenie, w tym przypadku, nie jest duża.

Moja opinia jest też podparta opinią Piksel'a. Jak chcesz, możesz zerknąć jeszcze do Strefy testów i poczytać o Raidon'ie.

#7 Piksel

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 44
  • 1206 postów
  • Imię:Adam

Napisano 09 luty 2012 - 08:55

Dokładnie, pomijając kwestię anody i wagi to najważniejszą różnicą w modelach od 2011roku jest rozbieralny tłumik.Dzięki temu, jeśli mamy wersję bez regulacji tłumienia powrotu możemy zmienić olej na gęstszy lub rzadszy.

„Ból jest przemijający, a skutki rezygnacji pozostają na zawsze.” - Lance Armstrong.

Dołączona grafika

#8 Puklus

Stary wyjadacz

• Użytkownik
  • Reputacja: 157
  • 4020 postów
  • Imię:Kamil

Napisano 09 luty 2012 - 09:13

Dużo tu nie ma co mówić wiadomo że nowsze jest lepsze, Wg mnie wygląda ciekawiej ma pivoty wiec jest uniwersalny.

Wyświetl postUżytkownik mrmorty dnia 08 luty 2012 - 23:41 napisał

model 2012 ze srebrną anodą
Nic mądrego na stronie producenta nie moge wyczytac, Wg mnie, ze względu iż golenie są stalowe jest to najzwyczajniej chrom bo jest tani i odpowiednio wytrzymały. No i chrom sie nie zetrze wiec kolejny plus.

#9 mrmorty

Master

• Mod Team
  • Reputacja: 77
  • 1614 postów
  • Imię:Józek

Napisano 09 luty 2012 - 11:43

Kamil, racja chrom :) Pisałem wczoraj wieczorem i zasugerowałem się opisem na aukcji sprzedającego. Srebrnej anody na goleniach nie bywa - albo chrom albo nikiel.

Dzięki Panowie za pomoc
Zamykam, bo więcej nie ma tu co pisać :)
Dołączona grafika