[Allegro]Zakup hamulców na allegro
Napisano 28 listopad 2011 - 22:10
Wiem, że to nie ten dział ale co sądzicie o tej aukcji? Wylicytowałem ten hamulec dość okazyjnie, a sprzedający twierdzi że będzie musiał anulować tą aukcję bo ma pocztę na gmail, a tam nie dochodzą wiadomości od allegro, w związku z czym nie miał możliwości poinformować o uszkodzeniu hamulca, jak twierdzi przewód jest złamany co widać na zdjęciach. Co o tym myślicie zgłosić to na allegro, że coś kręci czy odpuścić?
Rowery
Napisano 28 listopad 2011 - 22:57
Gość wchodzi na allegro, wchodzi w zakładkę 'moja sprzedaż', zaznacza aukcję, klika 'dodaj tekst', wpisuje, że przewód uszkodzony i tyle, wiadomość wysyła się do każdego kto licytuje, obserwuje i jest widoczna pod aukcją.
Allegro to wiążąca umowa sprzedaży-kupna, wpłać gościowi na konto pieniądze, ma obowiązek wysłać to o czym pisał na aukcji, czyli nieuszkodzone hamulce, ze wszystkimi klockami etc.
Jeżeli będzie robił problem i nie będzie chciał wysłać, czy coś to możesz sprawę zgłosić na policję.
Zapisz sobie na dysku te zdjęcia, a najlepiej całe strony picasy z fotkami, bo jakoś tam nie widzę daty dodania zdjęcia a gość może wgrać nowe i kręcić :f
Gdzie na tych zdjęciach jest załamany przewód?
Zresztą podał tylko adres na gmailu jako adres kontaktowy, w ustawieniu konta raczej musiał podać adres, na który wiadomości od allegro dochodzą.
Gość ewidentnie kręci i nie daj się zrobić w balona, nie umie używać allegro to niech nie wystawia!
Napisano 28 listopad 2011 - 23:03
Napisano 29 listopad 2011 - 16:35
Napisano 29 listopad 2011 - 17:05
@UP: Ale w czym to przeszkadza, przecież e-mail to nie jest jedyna forma obsługi allegro, można normalnie wejść i wszystko zrobić na portalu.
Z resztą w czym mu przeszkadzało to, że e-maile nie dochodzą, bo nie bardzo rozumiem - w wysłaniu wiadomości przez allegro?
Jakby gość myślał to chociaż odwołałby oferty, a tak musi wysłać Ci sprawne hamulce
Prawie jak: AUKCJEPL.INFO allegro ebay - Okazja goni okazję: motorówka za 1zł !
Tylko kasę mu wpłać jak najszybciej!
Rowery
Napisano 29 listopad 2011 - 17:08
Napisano 29 listopad 2011 - 17:34
Napisano 29 listopad 2011 - 18:06
Użytkownik Kobik15 dnia 29 listopad 2011 - 17:34 napisał
Napisano 29 listopad 2011 - 18:11
Napisano 29 listopad 2011 - 18:35
Oszustwo/próba oszustwa to nie byle co
A co do płatności przez allegro to gość mógł nie udostępniać tej opcji przy sprzedaży, także ja bym zapłacił te 91 zł przez to i czekał na nowy hamulec.
Jeżeli faktycznie był uszkodzony pancerz to gość powinien oczywiście na swój koszt wymienić.
Pamiętaj, że chyba po tygodniu bez wpłaty koleś będzie mógł starać się o zwrot prowizji i te inne gówna, czyli powie, że nie wpłaciłeś, więc pewnie się rozmyśliłeś.
Napisano 29 listopad 2011 - 19:33
"Pisałem do pracowników Allegro oraz pytałem kilku innych osób i wszyscy odpowiedzieli mi to samo: że licytacje Allegro są transakcjami wiążącymi i z chwilą zakończenia licytacji sprzedający zobowiązany jest do sprzedania przedmiotu zgodnego z opisem aukcji za wylicytowaną kwotę.
W aukcji nic Pan nie napisał o uszkodzonym przewodzie więc jest to nie dopatrzenie z Pana strony. Wystarczyło wycofać oferty kupujących lub dodać notatkę do aukcji o uszkodzonym przewodzie która pokazałaby się pod aukcją. W związku z tym, że Pan tego nie uczynił mogę domagać się sprawnego hamulca wraz z całym kompletem i jest to w pełni uzasadnione.
Później dokonam przelewu."
Myślicie, że jeszcze o czymś powinienem wspomnieć?
Napisano 29 listopad 2011 - 19:39
Napisano 29 listopad 2011 - 23:59
Napisano 30 listopad 2011 - 00:40
Napisano 30 listopad 2011 - 07:52
Napisano 30 listopad 2011 - 09:01
Napisano 30 listopad 2011 - 10:39
Co do sytuacji, masz święte prawo dostać hamulce takie jak napisano w aukcji, jeśli ten przewód jest pęknięty a nie ma go na zdjęciach, ani słowa o tym w opisie sprzedający musi usunąć wadę lub dostarczyć towar nie odbiegający standardem od tego co napisał w aukcji.
Jeśli chcesz to wystarczy że złożysz sprawę na policje, i podejrzewam że dzieciak sie wystraszy i bedziesz mieć hamulce w domku, jeśli jednak nie to możesz śmiało iść do sądu, wygrasz sprawę
Napisano 30 listopad 2011 - 15:21
Zdjęcia uszkodzenia.
Próbowałem się z nim dogadać, napisałem mu że jak opuści trochę z ceny to wezmę w takim stanie ale odpisał żebym mu wystawił negatywny komentarz i zatrzymał pieniądze bo nie będzie wysyłał uszkodzonego hamulca bo to zagraża zdrowiu.
Napisze mu jeszcze, że nie ma dużego wyboru bo albo kupie go taniej w takim stanie w jakim jest albo zapłacę całość i jeżeli nie będzie zgodny z opisem to zgłosze sprawę na policję, jako próbę oszustwa.
Napisano 30 listopad 2011 - 15:53
Napisano 01 grudzień 2011 - 20:22
Ja bym odpuścił tylko pod warunkiem że udowodni za pomocą zdjęć że właśnie w tym hamulcu jest takie uszkodzenie - tak jak napisał after, tak żeby nie było wątpliwości że po prostu nie dostał w międzyczasie lepszej oferty ale nie zdążył zakończyć aukcji.