Skocz do zawartości

[Kurier]Nieodebrana przesyłka kurierska

sebaxgh

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wiem że jest dużo takich tematów w internecie, ale z tego co widziałem to tylko zwykłych przesyłek, a jak jest z tymi za pobraniem ? Przy zwykłych paczkach jak nikogo nie ma w domu to zostawiają karteczkę z danymi że byli i trzeba się po nią zgłosić, ale czy tak samo wygląda sytuacja jak paczka jest wysłana za pobraniem ? Czy w takiej sytuacji wraca od razu do nadawcy ? Bo teraz często jestem poza domem i nie wiem jak to będzie.

Dobrze by było jeśli ktoś miał taki przypadek i powie co jest w takiej sytuacji.

PS. kurier to dpd

Napisano

DPD zazwyczaj dzwoni i się umawia, więc dobrze by było, by mieli Twój numer (nadawcy praktycznie zawsze wpisują). Wiadomo - kurierowi też zależy (powinno ;) ) na tym, by dostarczyć przesyłkę szybko i sprawnie, a jak przyjedzie i Ciebie nie będzie - traci czas.

Z tego co się orientuję, to podejmowane są dwie próby dostarczenia, a potem albo na Twój koszt, albo w lokalnej siedzibie sam odbierasz. Ale jak to do końca wygląda i ile paczka na Ciebie będzie czekać, to nie wiem dokładnie.

P.

Napisano

To nawet mógł bym podjechać po paczkę jak coś, ale dobrze by było jak by zadzwonili bo chciał bym ją dostać (nowy rowerek :icon_mrgreen: ) Przeważnie dostaje przesyłki z UPS i jeszcze nie dzwonili ani razu, ale akurat zawsze byłem w domu i nie zależało mi tak jak na tej :D

Napisano

Tak, ups nie dzwoni. I ma pretensje :) Z mojej pamięci wynika, że DPD jak ma numer, to dzwoni. Wiadomo - różni są kurierzy, i ten akurat może nie dzwonić, ale raczej dzwonią.

P.

Napisano

Kontakt z klientem celem umówienia dostarczenia to chyba jedynie wewnętrzna polityka danej firmy. Formalnie kurier nie ma obowiązku dzwonić i umawiać się na dostarczenie. Ostatnio doręczyciele Poczty Polskiej, który teraz nazywają się "kurierami", dzwonią, bo mają płacone od doręczonej paczki, a nie próby - więc im zależy. Sugeruję uważać na GLS. O ile firma w miarę solidna i szybko paczki dostarcza, tak rozwożą paczki tylko od 10 do 17 i jak nie będzie cię w tych godzinach w domu - to "umarł w butach". Po dwóch nieudanych próbach dostarczenia czeka Cię wycieczka do najbliższej "paczkowni" (najbliższej jest tutaj pojęciem bardzo względnym).

Napisano

Niespodziewanie dostałem telefon od kuriera i się zapytał czy jestem w domu bo za 20 min będzie i gitara :) rower już złożony i jadę przetestować :icon_mrgreen:

Napisano

DPD przeważnie dzwoni, UPS nigdy (przynajmniej u mnie), Poczta/Pocztex dzwonią zawsze i to po kilka razy.

Odsyłają po tygodniu jak się nie zgłosisz sam po paczkę albo druga próba będzie nieudana.

• Mod Team
Napisano

Na stronie firm kurierskich (poczta również) zazwyczaj jest możliwość śledzenia przesyłki. Jeżeli znasz numer listu przewozowego to okres niepewności zawęża się z reguły do jednego dnia,

Napisano

Wczoraj widziałem DPD pod domem w godzinach porannych - podjechał, popatrzył, pojechał. Nie dzwonił, przyjechał z paczką około 17.

Kiedyś jak miał mi przywieźć umowę od TP to był strasznie zawiedziony, że domownicy wracają z pracy o 17, w końcu zaproponował dowiezienie do pracy więc w sumie ok.

Często dzwonią i pytają się czy ktoś jest w domu bo są blisko.

Ale i tak najbardziej rozwaliło mnie to, jak kiedyś będąc na uczelni odebrałem telefon i kurier, już stojąc pod bramą, był wielce zdziwiony, że o godzinie ok 10-11 rano nikogo nie ma w domu jednorodzinnym i musi przyjechać później :whistling:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...