Skocz do zawartości

[pancerz i linka] Dobrej jakości na każde warunki

KrzYchuu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Potrzebuje dobrej jakości linek i pancerzy do 100zł komplet do przerzutek, poprzednie używałem 2 sezony, ale po jeździe w zimie popękały i nie nadają się do niczego.

Nie wiem co wybrać, zależy mi na tym by służyły jak najdłużej.

Przerzutki deore xt.

Napisano

Jagwire są bardzo tanie na metry i przy tym bardzo solidne i trwałe. Ja kupowałem za coś ok. 2.50/metr także śmieszne pieniądze a pancerze wyśmienite. Równie dobre są Saccona na metry, które jednak kosztują 5zł/m Jagwire są bezkonkurencyjne, bo jakością przebiły np. zachwalanago clarksa, który po niedługim czasie pogiął się i popękał. Jagwire są elastyczne i fajne. No i 2.50 za metr ! Linki ja preferuję stalowe szlifowane najtańsze za 3zł. Miałem tanie teflony za 10zł i nie było zachwytów. Zwykła stalówka nierdrzewna szlifowana będzie super. No i conajmniej 80zł masz w kieszeni na fajny hmm koszyk na bidon, albo oponę :icon_mrgreen:

Napisano

Ukaniex wspominał o modelu Ripcord, czyli system zamknięty. Koszt zestawu do przerzutek to ok. 100zł, ale myślę, że jeżeli ktoś jeździ w każdych warunkach i ceni niezawodność, to warto. Alternatywą, nieco tańszą, jest Shimano XTR z uszczelnionymi pancerzami. Miałem i bardzo sobie chwaliłem.

Napisano

Akurat to zależy, czy chcesz mieć u siebie koraliki. Ja zdjąłem szybciej niż założyłem :), nie podobało mi się wizualnie, poczytałem sobie opinie "szczęśliwych" posiadaczy, którym skrzypi po jeździe w błocie itp, więc szybko zdemontowałem(zestaw Swisscomp) i kupiłem Ripcorda.

Napisano

myślicie że lepiej kupić Ripcord czy też może zwykły Jagwire Hyper Balck, zależy mi na jakości jednak nie wiem czy jak raz wydam 100zł to dłużej wytrzyma niż choćby Jagwire Hyper Balck jest po 50zł więc musiało by dwa takie zestawy wytrzymać to Ripcord

Napisano

Wg mnie możliwości są dwie. Jedna opisana powyżej czyli pancerze super wypasy na dłużej/na długo, lub wersje tańsze, często za część ceny wypasów na krócej.

Ja ostatnio wybieram wersję ekonomiczną: pancerze shimano sis sp najtańsze i wymiana ostatniego odcinka przy przerzutce co jakiś czas, zależnie od warunków eksploatacyjnych. Wymiana pancerza i regulacja przerzutki zajmuje mi maksymalnie 5 minut, newralgiczny odcinek dla dobrej pracy to pancerz przy przerzutce. Co jakiś czas wrzucam łańcuch na najwyższy bieg, pstrykam manetką na sam dół, linka w zwisie, wtedy wyciągam pancerz z przelotek, przesuwam po lince patrząc czy i jaki jest opór oraz jak się ma linka na odcinkach normalnie schowanych w pancerzu. Jeśli jest ok to psikam odrobinę smaru w sprayu na linkę, przesuwam po niej pancerzem, zakładam miedzy przelotki, podregulowuję przerzutki. Tyle.

Napisano

tobo mi nie popękały w miejscu przy przerzutce, ale dwie linki przedniej jak i tylnej SIS SP, będę ich dużo używał w zimie i zależy mi na tym by wytrzymały, a nie gdzieś na trasie zaczęły się psuć.

Napisano

Ja preferuję sposób jaki opisał Tobo, z tym że odcinek linki tylnej przerzutki znajdujący się na tylnym trójkącie uszczelniłem koszulką termokurczliwą więc ewentualny brud może się dostać tylko przy przerzutce. Do tego wybrałem pancerze Accent Supreme - niby 10zł za metr, ale przecież to wychodzi 20parę zł na cały rower, do tego są bardzo sztywne.

Napisano

Właśnie, zamiast kupować drogie super pancerze, które się i tak zatrą w odpowiednich warunkach, tyle że wytrzymają np trzy godziny zamiast godziny, lepiej kupować za 15-20 złotych tanie linki i pancerze i zmieniać 2-3 razy częściej, koniec końców i tak wychodzi taniej i działa lepiej. Tym bardziej że wymiana kompletu linek przerzutek to 30 minut do godziny najwyżej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...