Skocz do zawartości

[SPD] Trzeszczą

Zidentyfikowany

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siema. Od jakiegoś czasu zaczęły mi trzeszczeć SPD. Są jakieś sposoby żeby się tego pozbyć bo strasznie irytujące to jest jak się jedzie. Pedały są czyste, bloki też. Dokręcenie sprężyn może pomóc?

Napisano

Nasmaruj łożyska lub dokręć (albo wymień) zatrzaski w pedałach lub wyczyść i przesmaruj gwinty wkręcane w korbę. Wcześniej dobrze się upewnić, że skrzypienie nie dochodzi z suportu ;)

Napisano

Mam podobny problem lecz w moim wypadku przyczyną jest tarcie się dwóch elementów: bloków z pedałami poprzez luz boczny. Metodą jest smarowanie miejsca w którym się stykają. Moim zdaniem rozwiązaniem problemu może być wymiana bloków na bloki z brązu lub innego miękkiego materiału

Napisano

O tym właśnie mówię, trzaski przy wyrobionych zatrzaskach można doraźnie usunąć, ale i tak wrócą.

Shimano robi bloki z tego samego materiału.

Co prawda, nie wiem jak z innymi producentami SPD. W każdym razie, nie sądzę, żeby to miało sens.

Napisano

Częste mycie i smarowanie powierzchni styku bloku z pedałem to jedyna metoda. Powinna pomóc też wymiana bloków.

Napisano

Mi te same bloki w jednym zestawie piszczały, a w drugim nie. Były niemal nowe. Na szosę itp. kropla parafinki na punkty obrotu profilaktycznie i nieco na blachy trzymające bloki. W teren tak samo, ale tam i tak wszystko przesiąka błotem prędzej czy później :)

Napisano

Mam podobny problem lecz w moim wypadku przyczyną jest tarcie się dwóch elementów: bloków z pedałami poprzez luz boczny. Metodą jest smarowanie miejsca w którym się stykają. Moim zdaniem rozwiązaniem problemu może być wymiana bloków na bloki z brązu lub innego miękkiego materiału

Bloków z innego materiału raczej nie będzie, przynajmniej nie kompatybilnych z shimano spd.

Trzeszczenie to chyba raczej skrzypienie, wydobywa się z miejsca kontaktu buta/bloku z pedałem. Ja pryskam to miejsce sprayem silikonowym, który chroni to miejsce przed oklejaniem się go piachem a eliminuje dźwięki. Rozwiązanie do zastosowania raz dziennie przed wyjazdem.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam, mam podobny problem tylko, że jak podciągam góra dół to trzeszczy i na dodatek jest jakiś luz który się bardziej uwydatnia jak zamoczę buta. bloki i pedały są dokręcone. prosiłbym o pomoc. Walczę z tym od kilku miesięcy i nie wiem co to może być a podczas jazdy można oszaleć... ; /

Napisano

Głupie pytanie, masz but na sznurówki? :icon_mrgreen: Bo jak miałem sznurowane, to też latała noga, a w rzepach i klamrze jest sztywno. Pomacaj pedały, czy nie ma luzów, wyczyść i nasmaruj gwinty, zobacz ramiona korb i suport.

Napisano

buty są na rzepy i bdb trzymają. Dzisiaj wyczyściłem wszystko ładnie i problem nie znikł... Tak z ciekawości zapytam, orientujecie się może jaka jest żywotność takich bloków? bo moje mają niecały rok, więc według mnie powinny być jeszcze ok

Napisano

Jeśli chodzi o żywotność to bardziej powinniśmy ją rozpatrywać na kilometry,a nie na czas używania. Co nie zmienia faktu,że kilku moich znajomych( a właściwie to dwóch ) ma na jednych blokach ok 10k kilometrów i dalej nie ma z nimi problemu. Jeśli o mnie chodzi moje mają coś ok 3k i oczywiście też są w 100% sprawne.

Napisano

Jeśli chodzi o żywotność to bardziej powinniśmy ją rozpatrywać na kilometry,a nie na czas używania.

Jedna osoba zasuwa w czyściutkich warunkach po szosie, wpina się raz i jedzie 60-100km a druga osoba jeździ w ciężkim terenie w brudzie i błocie i wpina się w ciągu wypadu 30 razy robiąc 30km. Wtedy nawet mierzenie za pomocą przebytych kilometrów dużo niestety nie daje...

Napisano

heh, mam podobny objaw. bloki mam czyste a przy jednym położeniu coś mi skrzypi przy pedałowaniu lecz po przekręceniu pedała na drugą stronę przestaje, nie wydaje dźwięku także po zmianie kąta ułożenia stopy w ramach luzu roboczego. spróbuję przesmarować jak radzicie bo denerwuje mnie to strasznie ;)

swoją drogą bardziej mi to przypomina trzeszczenie plastiku więc myślałem, że to buty takie dźwięki wydają.

Napisano

Też mam taki problem z m520 (od długiego czasu, ale ignorowałem go). Ostatnio nie wytrzymałem i spsikałem sprężyny brunoxem do amortyzatorów. Wszelkie dźwięki ustały, ale teraz pedały bardzo łatwo się wypinają wtedy gdy nie chce (już wcześniej mi się wypinały np. na podjazdach na których trzeba balansować kolanami ale teraz zdarza się to nawet na prostych) :( Pedały/bloki mają obecnie 9800km więc może bloki są już po prostu wyrobione. Ale po ~150km, w tym troche deszczu i błota, trzeszczenie nie powróciło.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...