Skocz do zawartości

[Przerzutka] Shimano - pęknięta linka

Maniusss

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, jako że robi się ciepło postanowiłem wyciągnąć rower z komórki. Jednak po pierwszej jeździe dostrzegłem, że coś dzieje się z przednią przerzutką. Mianowicie linka zmieniająca przerzutkę pękła. Chciałem ją wcisnąć jakoś pod śrubę, jednak gdy chciałem odkręcić trochę śrubę to zmieniała ona numer przerzutki (z 1 na 2). Czy jest jakaś możliwość naprawy? Poniżej dam zdjęcie przerzutki przedniej i mam nadzieję, że coś dostrzeżecie.

Pozdrawiam.

http://fooh.pl/obrazek/be3d8b32f9bb79d4ab8aa2ae7d26c7ef_Zdjecie0315.jpg

Napisano

1. ze zdjęcia nic nie wynika, bo nic sensownego nie widać.

2. nie napisałeś w którym dokładnie mmiejscu pękła linka.

3. ja bym kupił nową linkę, wyciągnął starą, założył nową tak jak szła stara, zamocował pod śrubą trzymającą. Musisz pamiętać by manetka była w położeniu odpowiadającemu ustawieniu przerzutki nad najmniejszą zębatką przy korbie. Łańcuch też musi być zrzucony na najmniejszą zębatkę.

Napisano

Jeszcze bym dodał że z opisu nic nie wynika...

Jak linka pękła to kup nową za 3 zł, zamontuj tak jak starą, i wyreguluj dobrze przerzutkę. Poradników jak wyregulować jest "od groma"....

Napisano

Przecież dostałeś odpowiedź, nic więcej nie potrzeba:

Jak linka pękła to kup nową za 3 zł, zamontuj tak jak starą, i wyreguluj dobrze przerzutkę. Poradników jak wyregulować jest "od groma"....

Dodałbym jeszcze, żebyś sprawdził czy linka przesuwa się swobodnie w pancerzu, jeśli nie to wymień pancerze. Możesz się szarpnąć na linkę szlifowaną nierdzewną, będzie kosztowała mniej niż 10zł.

• Mod Team
Napisano

Musisz wypchnąć tą metalową końcówkę, która jest zakończeniem linki w manetce.

Jak to zrobisz, przekładasz przez otworki nową i po zabawie.

Napisano

Nie da się jej wypchnąć końca, ponieważ jest tam otwór wielkości linki więc końcówka nie przejdzie.

Fot 1

Fot 2

I gdy już zdejmę tą linkę lub ktoś mi pomoże to jak mam ją zamontować. Podejrzewam, że muszę ją 'zahaczyć' jakoś za śrubę, za którą trzyma klucz na fot 4.

Fot 3

Fot 4

• Mod Team
Napisano

Co na to kot? :D Wyciągnij starą linkę w jedynym kierunku, w którym da się ją wyciągnąć. Chłopaki wyżej wszystko opisali, jaśniej się chyba nie da.

Napisano

Obetnij pouszkadzane końcówki i ciągnij w czarną. A przy zakładaniu nowej niech Ci kot przytrzyma ;) .

PS: Jaki czarny element?!? Chodzi Ci o pancerz??? A masz już nową linkę? Porównaj i znajdź x szczegółów...

Napisano

Chyba już po pierwszym poście, a najpóźniej po tym:

Wybiorę się do sklepu rowerowego tylko czy mam podać model przerzutki, czy pójść ze starą i kupić taką samą?

powinniśmy zasugerować wymianę linki w serwisie :whistling:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...