Iron79 Napisano 23 Maja 2011 Napisano 23 Maja 2011 Witam , nowa manetka Shimano XT wersja prawa ..Czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem ? Opis: już zaraz po zakupie, nie montując jej bawiłem się nią wachlując góra , dół pojawił się problem objawiający się jakby to powiedzieć pustym ruchem cięgna wrzucającego na niższy bieg. czyli wrzucam w górę 98765, następnie schodzę klikam dwa razy w dół do 7 i próbuję znów na 8 , niestety cięgno nie ma żadnego oporu , przesuwam kciuka do końca i zero reakcji , dopiero jak ponowie ruch , sprężyna zaskakuje , ten ruch nie musi być w cale duży , wystarczy lekkie naciągniecie sprężyny by przy kolejnym razie załapało. Co najgorsze to nie występuje w jakimś konkretnym ustawieniu ani nie za każdym razem , powiedzmy ze na 20-30 takich prób 1-2 jest pusta. Z wbijaniem od 9->1 po kolei nie ma problemu. Myślałem, że może jak ją zamontuję to naprężenie przerzutki coś zmieni .. niestety , wyjechałem w trasę i problem się powtarza ..co ciekawe miałem ze 2 przypadki , że jechałem w ustawieniu 2-7 dłuższy czas , chcę zmienić na 2-6 i zonk , znów pusty ruch. Manetka jest oczywiście na gwarancji , ale boję się , że poniosę koszty wysyłki i sklep zwróci mi stwierdzając brak wad, ja bez roweru dwa tygodnie .. coś poradzicie ?
pr0 Napisano 23 Maja 2011 Napisano 23 Maja 2011 Nic oprócz zwrotu wadliwego towaru nie wymyślisz. Przeczytaj regulamin sklepu ale praktycznie zawsze koszty przesyłki w obie strony pokrywa reklamujący, nawet jeśli miał słuszność. Najpierw zadzwoń, wyjaśnij na infolinii jak wygląda Twój problem i czego od nich oczekujesz.
berkas97 Napisano 23 Maja 2011 Napisano 23 Maja 2011 Może to bezsensownie zabrzmi, ale miałem kiedyś coś podobnego z Deore, wystarczyło wyciągnięcie i ponowne włożenie linki.
Niedzwiedz1 Napisano 24 Maja 2011 Napisano 24 Maja 2011 Miałem tak z lewą alivio, ale miała nastukane hmm pewnie z 8tys km. Jak rozkręciłem to w mechanizmie dźwigni był tak jakby młoteczek, dociskany przez sprężynę do okrągłej blaszki z zagłębieniami. Sprężynka się wyrobiła i młoteczek nie wchodził do końca w zagłębienie, przeskakiwał i dźwignia szła luźno bez zmiany biegu. Pomogło rozgięcie sprężyny. Swoich obecnych XT jednak nie rozkręcałem, więc nie wiem czy jest podobnie, ale może pomoże Chociaż w przypadku nowych myślałbym jednak nad zwrotem lub gwarancją.
Iron79 Napisano 26 Maja 2011 Autor Napisano 26 Maja 2011 Dzięki Panowie za odpowiedzi ..wymontowałem manetkę i przez godzinkę żmudnie wahlowałem nią w każdą stronę , nie wystąpił jednak ani razu problem , który opisuję. Na zwrot już za późno , gwarancja ..gdybym ją ją otrzymał od klienta , sam nie uznał bym reklamacji w takiej sytuacji , więc zdecyduję się ponownie ją zamontować , hhehe nie wiem który już raz to robię ..zobaczymy co będzie po większym przebiegu ... Taka wątpliwość chodzi mi po głowie ma znaczenie zakończenie główki linki w przerzutce ? bo wydaje mi się , że w zestawie przyszła mniejsza główka linki niż tą którą zamontowałem (accent nierdzewna) , niby się chowa swoim miejscu ..
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.