WielebnyRayPL Napisano 22 Maja 2011 Napisano 22 Maja 2011 Witam:) Wiem, że temat oklepany i było tego dużo na Waszym forum, ale chodzi mi konkretnie o mój rower... zakupiłem rower Cross Hexagon v3 i zastanawiam się nad rogami do tego roweru... posiada on giętą kierownicę, a niby nie pasuje mieć rogi do niej, dlatego wychodzę z zapytaniem do Was czy by pasowały rogi i jakie... osobiście podobają mi się te rogi allegro, ale czy nie będą się "gryzły" z kierownicą?
adrianwm Napisano 22 Maja 2011 Napisano 22 Maja 2011 Rogi to kwestia komfortu jazdy. Jeśli czujesz taką potrzebę, to zakup rogi. Co do samych rogów to zależy od gustu. Mi osobiście te rogi nie podobają się(preferuje krótkie i proste). Co do giętej kierownicy, spotkałem kilka bikerów z rogami na w/w kierownicy i nie powiem, żeby to źle wyglądało ale powtarzam, że zależy to od gustu.
WielebnyRayPL Napisano 23 Maja 2011 Autor Napisano 23 Maja 2011 niejednokrotnie słyszałem: "JAK MOŻNA MIEĆ ROGI I GIĘTĄ KIEROWNICĘ!", więc zastanawiam się czy to tylko stereotyp, czy rzeczywiście nie powinno się łączyć obu elementów w jeden... podobno to tylko przeszkadza, że kierownica za szeroka do rogów itp... dlatego potrzebuje rady od Was, czy je założyć czy nie... i czy to w ogóle pomoże, zapewni lepszy komfort jazdy niż na samej kierownicy... jeśli tak jakie rogi byście mi radzili? Z Góry Dziękuje i Pozdrawiam;)
tomke1 Napisano 23 Maja 2011 Napisano 23 Maja 2011 Jedna gięta kierownica drugiej nie równa na pewno jakaś bardzo gięta będzie z rogami wyglądała śmiesznie, ale LowRiser już tak źle wyglądać nie będzie. Prawda jest taka że jak kto woli, byle tylko kierownica miała możliwość montażu rogów. A to co sobie ktoś pomyśli to jego sprawa, ważne żeby użytkownik był zadowolony Osobiściem mam rogi przy lekko giętej kierownicy, używam ich w zasadzie tylko przy długich prostych na płaskim, i zasadniczo będę z nich rezygnował bo aż tak bardzo mi nie są potrzebne. Ja mam takie od wielu lat, jeszcze z poprzedniego roweru i polecam.
WielebnyRayPL Napisano 23 Maja 2011 Autor Napisano 23 Maja 2011 jeżeli się nie mylę mam kierownicę : kierownica "jaskółka"; ZOOM; MTB-153 Stal; 600x30mm; gięcie: 6'... mógłbym do niej założyć rogi? i jakie? chodzi mi też o to czy jest sens do giętej kierownicy.. nie znam się dlatego opieram się tylko na waszych opiniach PS: wiem, że się powtórzyłem, ale nie zauważyłem twojej wypowiedzi, a usunąć się nie da sry;)
tomke1 Napisano 23 Maja 2011 Napisano 23 Maja 2011 Do kierownicy stalowej to nie ma najmniejszego problemu, możesz zakładać. Problem z rogami jest przy kierownicach karbonowych i anorektycznych aluminiowych. A to czy jest sens to sobie musisz odpowiedzieć sam.. pytanie pomocnicze: czy przy obecnej kierownicy odczuwasz zmęczenie dłoni, albo niewygodnie Ci ? Jeżeli tak, to możesz pomyśleć o rogach, ale problem mogą rozwiązać też lepsze gripy, jakieś ergonomiczne i/lub rękawiczki żelowe.
WielebnyRayPL Napisano 23 Maja 2011 Autor Napisano 23 Maja 2011 właściwie nie jest tak strasznie, ale po przejechaniu sporej odległości zaczynają delikatnie boleć mnie nadgarstki i robią mi się odciski... więc może rękawiczki pomogą? jako, że nie znam się na firmach, modelach itp napiszę Wam kilka modeli które mi się podobają, licząc na pomoc w wyborze;) allegro allegro.2 allegro.3
tobo Napisano 23 Maja 2011 Napisano 23 Maja 2011 Postaw pytanie nie czy możesz tylko czy potrzebujesz. Żaden przepis prawa nie zabrania takiej kombinacji, zabrania tego utarty pogląd że gięta kierownica w mtb była kiedyś w rowerach do "extremy", a proste wszędzie indziej. To jakie rogi zależy od preferencji, jeśli nie zależy ci na wadze kupiłbym dłuższe i wygięte - jeśli aż tyle możliwości zmian położenia rąk nie będzie ci jednak potrzebne po prostu je utniesz do odpowiedniej długości. Co do rogów to zwróc uwagę jak szerokie jest mocowanie na kierownicy - im bedzie szersze tym więcej miejsca ci zabierze, więc normalnie korzystając z kierownicy będziesz miał mniejszy rozstaw dłoni. Ból w rękach można wyeliminować też bardziej komfortowymi chwytami absorbującymi wibracje; miękkie, piankowe lub z grubej gumy.
WielebnyRayPL Napisano 23 Maja 2011 Autor Napisano 23 Maja 2011 raczej mogę, nie potrzebuję tak strasznie... teraz się już zakręciłem, bo nie wiem czy lepiej rogi, czy zwykłe rękawiczki żelowe... jeżeli rogi to pasowały by te co pokazałem na początku? chwyty mam chyba całkiem niezłe... ale mogę się mylić, nie znam się
tomke1 Napisano 23 Maja 2011 Napisano 23 Maja 2011 Jeśli robią Ci się odciski to raczej chwyty do najwygodniejszych nie należa A co do rękawiczek to na Twoim miejscu poszedłbym do jakiegoś sklepu stacjonarnego i przymierzył najlepiej z rowerem żeby ocenić różnicę w uchwycie. A dalej jak to nie pomoże to bym się nad rogami albo chwytami zastanowił tak jak tobo napisał bardziej komfortowymi.
WielebnyRayPL Napisano 23 Maja 2011 Autor Napisano 23 Maja 2011 ciągle chyba wołałbym wpierw kupić rogi... czy te rogi co pokazałem były by dobre i wygodne w rozstawie rąk 60 cm? nie wiem czy to ważne, ale mam 175 cm wzrostu, lecz ciągle rosnę xD
tomke1 Napisano 23 Maja 2011 Napisano 23 Maja 2011 Tak jak wcześniej już było napisane, jeżeli nie zależy Ci na wadze to warto kupić rogi długie i gięte wtedy bedziesz miał więcej możliwości uchwytu. Myśle że te z linka nie są jakieś tragiczne, chociaż na forum firma zoom nie jest lubiana
WielebnyRayPL Napisano 23 Maja 2011 Autor Napisano 23 Maja 2011 to może zaproponuj coś bd wdzięczny;) a może jednak te rękawice? xD przepraszam, ale nie wiem co dalej kupić dobra, biorę rogi, już pewne, możecie mi coś doradzić z tego:) allegro allegro 2 allegro 3 allegro 4 alegro 5 allegro 6
tomke1 Napisano 23 Maja 2011 Napisano 23 Maja 2011 W sumie to na początek każde Ci powinne wystarczyć. Odpowiedz sobie na pytanie które Ci się bardziej podobają i je bierz A najlepiej niech się wypowie ktoś kto ma gięte rogi.
Hetman Napisano 23 Maja 2011 Napisano 23 Maja 2011 niejednokrotnie słyszałem: "JAK MOŻNA MIEĆ ROGI I GIĘTĄ KIEROWNICĘ!", więc zastanawiam się czy to tylko stereotyp, czy rzeczywiście nie powinno się łączyć obu elementów w jeden... podobno to tylko przeszkadza, że kierownica za szeroka do rogów itp... dlatego potrzebuje rady od Was, czy je założyć czy nie... i czy to w ogóle pomoże, zapewni lepszy komfort jazdy niż na samej kierownicy... jeśli tak jakie rogi byście mi radzili? Z Góry Dziękuje i Pozdrawiam;) Z przyczyn fizjologicznych. Jak dla mnie to możesz nawet zdemontować siodełko i zaciskać zwieracz na sztycy jeśli Ci to sprawia przyjemność - że tak przenośnie napiszę . Rogi na giętej mają inne kąty itd. Ale co kto lubi. Chcesz, to się nie przejmuj. Gięta vs prosta kierownica to tylko temat na flame na forum - to po prostu gust i upodobania. Tak samo kształt rogów. Wybierz w sklepie to co Ci się wydaje fajne w chwycie a nie w wyglądzie i kup. Jak nie podejdą to sprzedasz i kupisz następne. Nie bardzo jest jak radzić cokolwiek innego.
WielebnyRayPL Napisano 23 Maja 2011 Autor Napisano 23 Maja 2011 w sklepie są dużo droższe, mógłbyś mi doradzić coś z tego co podałem?
iras76 Napisano 23 Maja 2011 Napisano 23 Maja 2011 Ja zaproponuję inne rozwiązanie, niestety może nie najtańsze ale mi bardzo pomogło . Jeśli szukasz lepszego komfortu/zmiany położenia rąk przy giętej kierownicy dobrze sprawdzają się takie gripy: http://allegro.pl/super-chwyty-ergon-gr2-magnesium-l-okazja-i1612393958.html rogi są niewielkie a pozwalają zmienić układ dłoni, zresztą dłuższych rogów w crossie bym nawet nie montował bo mi bardziej przeszkadzały niż pomagały
Mod Team michuuu Napisano 23 Maja 2011 Mod Team Napisano 23 Maja 2011 A dlaczego gięte? Może takie: http://allegro.pl/rogi-uno-kalloy-3d-be-301-lemonbike-i1613177819.html albo lepiej takie: http://allegro.pl/rogi-kellys-kbix-kls-kell-s-black-2011-rzow-wys-0-i1618603116.html Ja wolę krótkie i proste, też mam giętą kierownicę i takie jak z drugiego linka w zupełności wystarczają.
kepa416 Napisano 23 Maja 2011 Napisano 23 Maja 2011 Lepiej już coś takiego nie będzie się w oczy rzucxało http://allegro.pl/nowosc-2011-al-rogi-kellys-kbix-kls-czarne-wys-0-i1607409676.html
WielebnyRayPL Napisano 23 Maja 2011 Autor Napisano 23 Maja 2011 są fajne;) chyba je zamówię zależało mi na braku spawów, jeszcze tylko jedno bo średnio widać... one są matowe?
Hetman Napisano 23 Maja 2011 Napisano 23 Maja 2011 w sklepie są dużo droższe, mógłbyś mi doradzić coś z tego co podałem? Mogę Ci doradzić: iść do sklepu, pomacać, pomarudzić i stwierdzić, że żadne Ci nie pasują. są fajne;) chyba je zamówię zależało mi na braku spawów, jeszcze tylko jedno bo średnio widać... one są matowe? Spawane są lżejsze zazwyczaj.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.