Skocz do zawartości

[amortyzator] Epicon i blokada skoku.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Piszesz, że przy blokadzie ugina się n tylko na 0,5cm. Spróbuj przejechać się na blokadzie po jakiś dziurach i zobaczysz czy nie pracuje w większym zakresie. U mnie blokada nie blokuje amortyzatora tylko znacznie go usztywnia. Nawet na blokadzie po przejechaniu przez mocne nierówności opaska na goleni znajdowała się na 3-4 cm, więc o całkowitym usztywnieniu nie ma mowy. Myślę, że tak ma być i ma to na celu zabezpieczenie amortyzatora w przypadku wpadnięcia w jakąś nierówność.

Dziś się trochę przejechałem i wydaje mi się, że przy moich 83 kg ciśnienie 80psi to dalej trochę za dużo. Boje się jednak jeździć na mniejszym żeby nie dobić amortyzatora.

Napisano

Jak już mi blokada zaczęła działać a byłem bez powietrza to zauważyłem, że da się amortyzator ugiąć do końca. Zajmuje to jakieś 15s ale da się. Wynika z tego fakt, że rzeczywiście nie jest on blokowany na stałe tylko otwory w tłumiku są niejako przytykane, lecz nie zupełnie. Więc to że się ugina to normalne ...

Napisano

Instrukcję czytali?

Bo w niej napisane jest, że po zablokowaniu widelec będzie się minimalnie uginał (teoretycznie w granicach 10mm) w celu polepszenia trakcji przedniego koła. Dodatkowo amortyzator ma zabezpieczenie przed uszkodzeniem blokady po najechaniu na przeszkodę. Jeśli blokujesz go ugiętego pod Twoim ciężarem i przy prawidłowo ustawionym sagu, a dodasz do tego 10mm ugięcia założonego przez producenta...

Jeśli ugina się bardziej, to coś jest nie halo, wysyłasz do eurobike, oni problemów z naprawami nie robią (jakiś młotek chwalił się tu na forum, że rozwalił tłumik na hopach i bez problemowo mu go wymienili).

Napisano

Fajnie to wygląda. Powiedz ile ważysz i jakie masz ciśnienie. Wydaje mi się,że na większej dziurze przy prędkości możesz go dobić.

Jak możesz powiedz jak to sfilmowałeś ( kamera,aparat ) Może jakieś zdjęcie z zamontowanym sprzętem do filmowania byś wrzucił.

Napisano

Moja waga po maturze to 75kg :icon_lol: Ciśnienie (chyba, nie pamiętam czy nie zmieniałem) to niecałe 80 psi, tyle było na manometrze minus to co uciekło podczas odkręcania pompki... Co do kamery to kupiłem tą:

http://cgi.ebay.com/Mini-DV-DVR-Video-Camera-Spy-cam-SpyCam-MD80-DC-/130521646985?pt=UK_AudioTVElectronics_Video_Camcorders&hash=item1e63b24789

Taniutka, malutka i jestem zadowolony jak za taką cenę. Jak na razie nie wymyśliłem mocowania które można pokazać. Ta z filmiku przymocowana na tej srebrnej taśmie klejącej wszystko :laugh:

EDIT: Andrew, czemu za niskie? SAG mam praktycznie równo 2cm ...

Napisano

Ja ważę ponad 80 kg i przy ciśnieniu 80psi nie ma mowy żeby amor aż tak się poddawał.

Może różne pompki mają różnie wyskalowane wskaźniki ( ja używam pompki BETO MP-035 )

Napisano

Jak na mój gust ten amorek na filmie ma za niskie ciśnienie. Tak to sobie można jeździć po asfaltowych alejkach 10km/h. W ostrzejszym terenie byłby dobijany co chwilę, szczególnie na zjazdach. Ja napompowałem cos pomiędzy 80-90 psi przy wadze 77 kilo i jest dosyć dobrze.

Napisano

Ja też uważam, że ciśnienie jest za małe. Napompuj go pompką do amortyzatora, bo przy pompowaniu zwykłą pompką do kól przy odłączeniu potrafi odejśc 20-30 psi.

Napisano

Mimo to napompuj więcej :P Dużo zależy też od długości np. mostka i geometrii ramy (2 ludzi może ważyć tyle samo, mieć tyle samo psi w tym samym amorze a mogą one różnie pracować).

Napisano

Ja z Epiconem 09 mam taki problem, że zmniejsza mi się skok gdy obniżam ciśnienie - przy 100 PSI mam 120 mm a przy 80 PSI mam ok 100-110 mm skoku.

Na dodatek przy najszybszym odbiciu nie reaguje na przeszkody. :confused:

Napisano

SAG to SAG, a tu zmniejsza się skok. SAG pojawia się gdy wsiadam na rower, skok zmniejsza się gdy rower stoi oparty o ścianę.

Napisano

Jak rozumiem patrzysz na rower i widzisz mniejszy skok. Ciekawe, nawet bardzo. Skok to ruch widelca od max rozprężonego do max sprężonego. Więc jakbyś go nie napompował skok się nie zmieni.

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...