Skocz do zawartości

[Amortyzator]Czy wejdzie mi taki amortyzator przód !

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czesc ! Mam pytanie

22:47:14

Kieddyś miałem ten amor w MTB górskim[arkus Legend Exceted 502] :http://allegro.pl/rst-capa-aluminiowy-1-gwint-lekki-3-kolory-i1579787297.html i chciałbym kupić ten amortyzator : http://allegro.pl/nowy-amortyzator-rst-launch-ra-130mm-skoku-i1577866998.html czy grubością wejdzie do mojego ? bo tamten mial ''-PRZEZNACZENIE: MTB 1'' Z GWINTEM ,ŚREDNICA WEWNĘTRZNA RURY STEROWEJ WYNOSI 22,2 MM ZEWNĘTRZNA DO SZCZYTU GWINTU 25,4 MM' a ten''Rura sterowa: 1-1/8” (28,6 mm)''

Napisano

Troszkę chaotycznie to wszystko napisałeś. Masz ramę pod 1 cal ?

Jeśli tak, to nowy amortyzator z rurą sterową 1i1/8 cala niestety nie będzie pasował.

Napisano

dzisiaj rano sprawdzałem tak troche czy by wlazł i mysle ze dod. info sie wam przyda :

-wkladając stary amor bylo troszkę luzu wśrodku tej dziury do wyjścia[do mostka].

-obliczyłem średnicę wynosi ona 3cm [wzialem linijkę i tam gdzie jest ten okrągły wlot ją przyłożyłem]

a co to jest ten 1 cal ?

Jeśli chccecie moge dać kilka fotek tej ramy

• Mod Team
Napisano

a co to jest ten 1 cal ?

Hmm skoro amerykanie myślą ze europa to państwo to i my mozemy niewiedzieć co to jest cal. :P

A 1 cal = 1" to amerykancka jednostka miary. 1" = 2.54mm

Głowka ramy wygląda pod 1 1/8" wiec wsadzenie przyzwoitego amora jest całkiem prawdopodobne. Ale nie kupuj RST Lunch bo będziesz załował :P

Napisano

aaaa : )) a wg Ciebie dlaczego nie mam kupować RST Launch RA ? wiem ,wiem że firma RST słynie z niskiej jakości i robią chłam ale myślę że ten amor z wyższej półki cennowej będziie dobry :) jAK Na moją kieszeń ;) a co do samego amora wszedł by?

• Mod Team
Napisano

Cal to 2,54 cm, ewentualnie 254 mm :)

Noo tego pomylylo mi sie :P

takie dodatkowe pytanko czy roznica 25,4 a 28,6 to duzaa ?? bo ja naprawdę ten amor bym chciał mieć ;//

Różnica to równe 3.2 i nie chce być inaczej :P A musisz zrozumieć ze jak coś jest pod daną sednice to inna nie wejdzie :P

Ale ja powiaznie mowie zebyć tego RST nie kupował lepiej szukać używanej tory czy coś ...

• Mod Team
Napisano

Zamiast szukać gwiazdki z nieba fusów z kawy i innych zakętych przedmiotów moze pojdzie zmierzyć rame co ? linijkę chyba masz ... bo o suwmiarce to można nie wpominac

Napisano

No właśnie oto chodzi,że nie wejdzie ten RST w twoje stery gdyż RST ma rure sterową 1,1/8 cala czyli 28,6 mm ,a w rurze sterowej twojej ramy czyli w główce ramy roweru znajdują się pewnie stery,które pozwalają na zamontowanie widelca z rurą sterową o średnicy 1 cala czyli 25,4 mm! B):(

Napisano

No niestety też nie,gdyż ma taką samą rurę co RST czyli 28,6.Musisz poszukać amora z rurą o rozmiarze zewnętrznym 25,4. :yes: Postanowiłem jednak Ci pomóc w znalezieniu takowego ,więc proszę,myślę,że Ci się spodoba. :thumbsup:

RST CAPA ML 80mm 25,4

Musisz jednak przed zakupem skontaktować się ze sprzedawcą i ustalić czy przeznaczony on jest do sterów na gwint,bo na stronie nie ma info na ten temat.Podejrzewam,że właśnie takie dokręcane stery są w twojej ramie.

Napisano

roFFer

nauczk się korzystać z BB Code to raz

dwa głowkę w ramie masz cal i amor pod 1 1/8 cala nie wejdzie

Rammstein w "pussy" śpiewał "one size fits all" ale akurat tu to nie działa :icon_mrgreen:

Napisano

Kolego roFFer zacznijmy od początku!Czy ta obskrobana rama,której foty wcześniej zapodałeś to ta sama rama w której siedział ten stary amor z rurą sterową 25,4?Jeżeli tak to oczywiste ,ze nie wepchasz tam żadnego innego amora z szerszą rurą.Natomiast jeśli to jest zupełnie inna rama to mierz dokładnie średnicę otworów w tych sterach i podawaj.W ogóle najlepiej by było gdyby udało Ci się wywalić te stare stery z tej ramy i zmierzyć srednicę samej główki ramy od środka.Już tak naprawdę ciężko na pewno na oko stwierdzić cokolwiek co do tej główki ramy! :blink::wacko:

Napisano

Dokładnie podaj, co do milimetra najlepiej, bo nie wiem jaki masz zakres błędu pomiarowego - a tu różnica idzie o 2-3-4mm :)

• Mod Team
Napisano

Rammstein w "pussy" śpiewał "one size fits all" ale akurat tu to nie działa :icon_mrgreen:

"Size Does matter after all" :D :D i to akurat prawda :D

Takie małe OT :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...