Skocz do zawartości

[Korba] Shimano Alivio problem.

Ucek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Mam problem odnośnie korby jaką mam zamiar zakupić. Myślałem nad korbą Shimano Alivio, i tu rodzi się moję pytanie...

Na allegro zauważyłem tak jakby dwa rodzaje korb, mianowicie taką:

http://allegro.pl/korba-shimano-alivio-fc-m410-42-32-22-ramiona-175-i1575673987.html

oraz

http://allegro.pl/korba-shimano-m430-alivio-170mm-44x32x22-octalink-i1573480510.html

Na tych aukcjach prezentowane są korby z innymi ramionami (chodzi mi głównie o kształt ramion), powiedźcie mi czym dokładnie się różnią te korby. Nie pytam o przełożenia bo widać, że jedna ma 44-32,22 a druga 44-32,22, ani o długość ramion. Czy to po prostu jest nowszy model czy ma to jakieś inne znaczenie?

Pytam o to bo chciałbym zakupić takową korbę a chciałbym być pewien i zadowolony ze swojego zakupu.

Druga sprawa - jaki suport dobrać do takiej korby?

Z góry dziękuję za rady.

Napisano

Obydwie korby są pod suport o długości osi 113mm i oferowane zarówno w wersji na kwadrat, jak i octalink.

M410 przeznaczona jest do łańcuchów 7/8sp (szerszych), natomiast M430 do łańcuchów 9sp (węższych).

• Mod Team
Napisano

410ka jest starsza i ma dobrą opinię wśród użytkowników. M430 to nowszy produkt, a znając tendencję do coraz gorszej jakości nowszych wydań części osobiście brałbym 410kę.

Napisano

FC-M410 ma akurat 42-32-22. FC-M430 to po prostu nowy model, tyle.

@Sandacz 113mm tak, ale tylko w przypadku kwadratu, jeśli mówimy o korbach na Octalink - 118mm. A same korby najwyżej należą do 8 czy 9 rzędowych grup. Technicznie nie ma żadnych przeciwwskazań, by używać nawet korby XTR z 6rzędowym wolnobiegiem.

Napisano

Faktycznie - myślałem o kwadracie.

Jeszcze jedna kwestia: tarcze korb w grupie 9sp. są chyba nieco cieńsze. Czy np. szerszy łańcuch 8sp, współpracując z korbami z grupy 9sp, nie będzie powodował ich szybszego zużycia, czy jest to pomijalne?

Napisano
Jeszcze jedna kwestia: tarcze korb w grupie 9sp. są chyba nieco cieńsze. Czy np. szerszy łańcuch 8sp, współpracując z korbami z grupy 9sp, nie będzie powodował ich szybszego zużycia, czy jest to pomijalne?
Będzie ci zawijało łańcuch, sam miałem taki przypadek że na starej korbie XTR 9 rz znajomy zastosował łańcuch do 8 rz i czasami zawijało mu łańcuch. Dlatego podsumowując do 9 rz łańcuch 9 rz.
Napisano

Być może wynika to z tego, że szerszy łańcuch 8rz, z powodu większych luzów na cieńszych zębach korby 9rz, może zahaczać w pewnych, dynamicznych sytuacjach o sąsiednią, większą zębatkę korby? Ma to sens? Bo na chłopski rozum większe luzy to mniejsze prawdopodobieństwo "zabierania" łańcucha przez zęby :-)

Napisano

Jeszcze raz dziękuję za odp.

Wezmę tą M410 z suportem 113mm.

Dla pewności przejdę się do sklepu w którym kupiłem rower. Zobaczę co mi doradzi, w razie czego skonsultuję jeszcze tu na forum :)

Napisano

Będzie ci zawijało łańcuch, sam miałem taki przypadek że na starej korbie XTR 9 rz znajomy zastosował łańcuch do 8 rz i czasami zawijało mu łańcuch. Dlatego podsumowując do 9 rz łańcuch 9 rz.

Nieprawda. Nie ma reguły, że z tego wynika problem. Jeźdżiłem bardzo długo na korbie 9sp z napędami 8sp i nie było żadnych problemów. Zaciąganie leży raczej po stronie zużytych i/lub brudnych komponentów napędu.

Mam korbę 430tkę i ma dwie wady wg mnie: bardzo ciężkie zębatki (duża waży prawie 200 gram) oraz cały zestaw korba-suport (ponad 1300 gram...) i mały kłopot ze zdjęciem z osi, gdyż u mnie ściągacz opiera się o gniazdo korby a nie o oś. No ale to akurat problem serwisu a nie twój :)

Korba wg mnie jest sztywna, całkiem sympatycznie wygląda, zębatki pozwalają na lekką i bezproblemową zmianę biegów.

Napisano

Z drugiej strony, jeśli nie ma się w planach przechodzenia na napęd 9rz, pakowanie nieoptymalnej dla 8rz, droższej korby, to trochę sztuka dla sztuki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...