Skocz do zawartości

[piasta] - kto rozszyfruje ten skrot ?

giant2000

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam mam pytanie co oznacza skrot QR w modelu piasty - ALLOY QR 36H.

Domyslam sie za 36H to liczba szprych?? A QR czy to aby sztywna os??

Swoja droga to do freeridu sie nadaja??

Help younger freeriders!

Napisano

Już kiedyś w jakimś temacie byłą o mowa o tym skrócie. W sumie to można go zastowsować tylko do technologi którą użył RockShox w Pike-u...

Co do piasty to te rowerki które przedstawił Cynamon raczej na freeride-ówki nie wyglądają... :lol:

Napisano
Już kiedyś w jakimś temacie byłą o mowa o tym skrócie. W sumie to można go zastowsować tylko do technologi którą użył RockShox w Pike-u...

No nie przesadzaj ;-) . Jest to w sumie skrót od powszechnej anglojęzycznej nazwy szybkozamykacza. To tak jakbyś chciał opatentować np. skrót MTB dla tylko jednej marki rowerów :roll:

Rafaello

Napisano

Co do piasty to te rowerki które przedstawił Cynamon raczej na freeride-ówki nie wyglądają...  :lol:

Jesli gdziekolwiek stosowac to w marcoku - QR to jego patent w osiach 20mm :)

W RS kiedys bylo Tulio teraz nie wiem jak sie nazywa.

Napisano
Wraz z Maxle Rock Shox wprowadził na rynek nowy system. Ma być tak sztywny jak osie sztywne, i jednocześnie prosty w obsłudze niczym zaciski. Oś jest wkładana poprzez haki i piastę i przykręcana. Gdy zamknie się zacisk, konus naciska na oś. Ponieważ oś na obu koncach jest rozcięta, konus rozpycha rurę i końce blokują się w hakach.

Chyba nie przesadzam 8) . Tylko w tym przpadku możemy powiedzieć o szybkozamykaczu i osi 20mm w jednym. Pozdrawiam! :cool:

Napisano

QR - quick relase - żaden patent - zwykły szybkozamykacz używane przez wszystkich

QR20 - system używany przez Marcocha do niby szybkiego mocowania osi 20mm

Maxle - system używany przez RS

W sumie nad czym się tu rozwodzić. Nie wiem dlaczego, ale przyjeło się mówić QR20 na wszystkie systemy osi 20mm :roll:

Napisano

Z tego co zdążyłem się zorientować QR20 bardzo różni się od Maxle - m.in. tym, że adapter do tarczy 203mm jest inny do QR20 i inny do Maxle (chodzi o odległość tarczy od uchwytu hamulcowego na goleni dolnej widelca)

Poza tym, oczywiście nie można do amora Pike założyć zwykłej osi QR20.

Napisano

oj roznia roznia...QR20 wkladasz do hakow i tymi zamykaczami rzy hakach ja blokujesz a MAXLE ma wlasny zacisk wewnatrz ktory powoduje ze os "puchnie"w hakach ktore same w sobie nie trzymaja osi wcale

Napisano

szakq, Mam amora Pike z osią Maxle. Chodziło mi raczej o różnice w odległościach od osi i że nie powinno się nazywać Maxle jako QR20.

Kupowałem hamulec z tarczą 203mm i sprzedawca spytał się jaką mam oś, bo do QR20 jest inny adapret niż do zwykłej pasty. Powiedziałem, że QR20 i to był błąd, bo do Maxle nie pasuje adapter taki jak do QR20.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...