Skocz do zawartości

[aparat cyfrowy] jaki do 800zł?

Gość amator

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam,

mam pytanie. Jaki moglibyscie mi polecic aparat cyfrowy w cenie do 800zł. Bede go używal do robienia zdjec na jakis wypadach rowerowych naprzyklad albo jakiegos lasu czy ląki (czyli ogolnie raczej amatorsko). Zalezy mi na tym, zeby byl dosyc malych rozmiarow.

Czekam na propozycje.

z gory dzieki.

Napisano

ja mam canona a510. ma 3,2 mln pix, 4x zoom optyczny. nie jest to najmniejszy aparat, ale tez nei najwiekszy. rozdzielczosc jest wg. wystarczajaca, wywolywalem zdjecia rozmairow A4 i jakosc jest bardzo dobra. bardzo dobra optyka, szybko i skutecznie lapie ostrosc, ma pelnego manuala jak i ponad 10 trybow automatycznych. posiada procesor DIGIC II, ktory jest rowniez montowany w najwyzszych modelach tego producenta. wybieralem miedzy dwoma modelami a510 i a520, ten drugi ma 4 mln pix, jednak po przejzeniu wielu for, doszedlem do wniosku ze nie warto placic wiecej. dodatkowy milion pixeli to czysty zabieg marketingowy stosowany pzrez wielu producentow. polega to na tym, ze na matryce tej samej wielkosci (fizycznie) dopakowane sa dodatkowe piksele, co zwieksza szumy (kto robil zdjecia w ciemnym pomieszzeniu przy iso rzedu 400 wie o czym mowie, zwlaszcza w aparatach konica-minolta UZ). reasumujac. polecam ten aparat co mam, jezeli fotografujesz tylko amatorsko, na pewno ci wystarczy. dodatkowo mozesz rozwijac swoje umiejetnosci dzieki pelnemu manualowi.

tu masz dwie aukcje:

sam aparat:

Link 1

nieco drozej, zestaw z akumulatorkami, ladowarka, karta 512 MB i pokrowcem

Link 2

Napisano

bialykom, a moglbys jakas fotke zarzucic robiana tym aparatem?

Napisano

Aktualnie mam do sprzedania nowego Canona A85 [z całym zestawem z jakim go zakupiłem czyli aparat, papiery, pudełko, gwarancja, karta pamięci CF16MB Canon i do tego dorzucam kartę pamięci CF 512MB i pokrowiec dobrej firmy]

A85 aktualnie w sklepach stoi chyba po ok 1200zł, na allegro 800, 900zł a ja sprzedaje za 750 ;)

Jeśli jesteś zainteresowany, pisz na GG :arrow: 3770787

Napisano

Ja również poleciłbym Canona z serii A (A510, A75, A85). To naprawdę świetne aparaty. Ja jednak potrzebowałem większego zoomu i zdecydowałem się na Canona S1 IS ;) Tego mogę z czystym sumieniem polecić (jednak kwota jest już zdecydowanie większa... :sad: )

Napisano

Shadowcat, moglbys jakies fotki tym aparatem zrobione pokazac.

Napisano

a ja polecam aparacik kodak cx6200, kosztuje ok 400zł a robi extra zdięcia (w porówaniu z innymi apratami w podobnych cenach). :-D

Ja sam go uzywam ok 2 lat i zrobił juz mnustwo zdięć i działa bez zarzutu.

Tylko w nocy troche ciemne zdięcia wychodzą, ale w dzień w normlanym oświetleniu jak na aprat za 400zł to super.

Napisano

Nie porównujmy "małpy" Kodaka CX6200 do Canonów A z pełnym manualem i najlepszą jakością kolorów wśród wszystkich aparatów (Canon jest z tego znany :D ).

Uwierz mi, że po tygodniu, dwóch tryb Auto Ci się znudzi i zaczniesz używać wyłącznie Manuala, który daję o wiele lepsze wyniki niż Auto. Do tego znikome szumy, w miarę znośna aberacja (w porównaniu np z Minoltą Z znikoma :P ). Do tego Canon ma tanie karty pamięci SD lub CF ;)

Dodatkowo do A510, A75 i podobnych możesz dokupić tuleje i filtry oraz obiektywy szerokokątne i powiększające, które zwiększa możliwości Twojego aparatu ;)

Napisano

ja również polecam canon s1 is, pryzmierzam sie do aparatu ale zdecydowalem ze kupie na wiosne.

jakbym miał teraz wydac 1000 zł to zdecydowanie canon s1 is ewentualne fucji s5500 wchodiz w gre

Napisano

Najlepszy wybór cena/jakość to Canon seria A60, A75, A510. Te aparaciki robią super zdjęcia i dają ogromne możliwości robienia zdjęć.

Warto zastanowić się nad kupnem sprzętu uzywanego - gdyż sporo oszczędzamy.

Napisano

jeszcze pozostaje decyzja, większy zoom mniejsza matryca czy wieksza matryca mniejszy zoom

to decyzja typu Canon seria A czy np canon s1 is

Napisano

Ja również wahałem się między S1, a S5500 i oprócz wyglądu w każdym elemencie wygrał u mnie S1 :D (Fuji ma taki rasowy czarny korpus :P ). Do tego Canon ma obrotowy ekran i o połowę tańsze karty pamięci ;)

Napisano

licze na to ze na wiosne za 1000 dostane s1 już z karta 512 mb moze nawet rtorbą.. licze na spadek cen o 20%

jeszcze rok temu ten aparat kosztował prawie 2000

Napisano

Ja kupiłem miesiąc temu nowego S1 IS z Allegro za 970zł. Do tego nowa karta 512mb za 130zł. Wyszło 1100zł, z zakupionym w MediaMarkt pokrowcem Lowepro Edit 110 - 1170zł ;) Do tego oczywiście dokupiona tuleja i filtr UV - kolejne 100zł.

Nie mniej, jeśli miałbym kupować aparat do 800zł to na pewno Canona z serii A lub ostatecznie jakiegoś Olimpusa ;)

Napisano

Ja się dołączę do osób, które polecają Canona A510. Naprawdę bardzo wdzięczny aparat. Sporo możliwości nastawienia, zdjęcia wyraźne, dobrze nasycone barwami. Naprawdę wart swojej ceny.

Pozdro, Tomek

Napisano

Dobra rada: uważajcie przy zakupie na Allegro aparatów w "niskich" cenach. Chodzi mi np o takie modele, gdzie wszystkie kosztują, załóżmy, 800zł, a nagle jedna aukcja za 720zł. W większości przypadków (głównie właśnie w S1 IS) są to aparaty poserwisowe (refurbished), które wróciły ze sklepu do serwisu z powodu jakiejś wady wewnętrznej. Takie aparaty sprzedawane są zazwyczaj bez oryginalnej karty pamięci (16 lub 32 mb) i bez kartonowego pudełka (pudełko zastepcze - białe). Gwarancja niby jest ale w większości jest to gwarancja jakiegoś serwisu, który jutro może zniknąć (w przypadku Canona kupujcie tylko aparaty z gwarancją realizowaną w Canon Polska) :!:

Napisano

Mam cyfre sony - ale faktycznie wybierajac teraz jeszcze raz kupil bym canona.

Wybierzesz cos tej firmy - a zakup w 99,99% nie bedzie zakupem chybionym ;)

Napisano

coz za zgodnosc :) dodam tylko, ze aparat ma rowniez wady. jedna z nich jest strasznie dlugi czas ladowania lampy i jej nieduza, choc wystarczajaca wydajnosc. miejsce mocowania statywu nie jest na osi obiektywu, ale to juz drobnostka. denerwujace jest tempo zgrywania zdjec z aparatu za pomoca kabla, niestety nie jest to USB 2.0, tylko 1.0. rozwiazaniem jest czytnik kart. dziwi brak recznego ustawienia kompensacji ekspozycji w trybie manuala, podczas gdy w trybie automatycznym jest :-o w to miejsce wstawiono nam kontrole sily blysku lampy (fajna sprawa). pozatym to naprawde dobry aparat dla amatorow z mozliwoscia rozwoju umiejetnosci robienia zdjec :).

przykladowe zdjecia:

www.tydzien.net/a510/IMG_0009.jpg

www.tydzien.net/a510/IMG_0012.jpg

www.tydzien.net/a510/IMG_0591.jpg

www.tydzien.net/a510/IMG_0763.jpg

www.tydzien.net/a510/IMG_1525.jpg

www.tydzien.net/a510/IMG_2002.jpg

www.tydzien.net/a510/IMG_2003.jpg

www.tydzien.net/a510/IMG_2083.jpg

www.tydzien.net/a510/IMG_2142.jpg

www.tydzien.net/a510/IMG_3123.jpg

Napisano
dziwi brak recznego ustawienia kompensacji ekspozycji w trybie manuala, podczas gdy w trybie automatycznym jest Surprised

Nigdy w pełnym manualu nie ma kompensacji ekspozycji, bo polega ona na zmianie ustawień przesłony lub migawki, co na manualu ustawiasz ręcznie :wink: .

Napisano

tak jak mówi Żbik, możesz też rozważyć Olympusa. Ja posiadam model D-545 zwany też c-480. Na forach internetowych optyka Olympusów jest chwalona, ja po użytkowaniu od prawie pół roku mogę to potwierdzić (przedtem miałem też olympusa. tyle że analogowego z serii Superzoom).

D-545 ma 4 mln pikseli, 3x optyczny zoom, zapłaciłem za niego w sklepie 600pln, więc za te dodatkowe 200 pln możesz albo nabyć jakiś wyższy model, albo jakieś akcesoria, typu karta (są tu używane nieco droższe. ale zdecydowanie szybsze karty XD).

Nie wiem jak to wygląda u Canona, ale dla mnie dużym plusem Olympusa jest to, że działa na standardowe akumulatorki R6. których to zawsze zapas mam w plecaku (do lampki, discmana itp), więc odpada problem wyczerpania nietypowych (jak np. w Minolcie) baterii gdzieś na trasie dłuższej wyprawy.

Napisano

No np modele Dimage (no ale to może z racji rozmiarów samego aparatu) :wink:

W przypadku Olympusa nie uważam tego za jakąś główną zaletę, aczkolwiek stanowi to kolejny plusik aparatu.

Zajrzyj sobie na forum , myślę że tam siedzą ludzie którzy znają się tak na aparatach jak niektórzy tutaj na rowerach, więc warto poczytać ich opinie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...