emesik Napisano 5 Marca 2011 Napisano 5 Marca 2011 Hej, Mam stalową ramę MTB z mufą 73mm, na bazie której składam rower. Założyłem suport z ośką 113mm na kwadrat, na to korbę FC-M430 i tu nagle ZONK! Przekos łańcucha jest ogromny, uniemożliwiający pracę napędu. Łańcuch założony na środkowy blat jest w prostej linii dopiero na drugiej najmniejszej zębatce kasety (8s). Odstęp środkowego blatu od środka rury podsiodłowej wynosi 53mm, podczas gdy podobno standard MTB to 47,5mm. Pozostaje mi więc jakieś pół centymetra różnicy do zniwelowania! Co ciekawe, krótsza ośka suportu niewiele tu pomoże. Korba jest już blisko ramy. I tu właśnie szkopuł. Nowa korba od wewnętrznej strony ma wypustkę - po prostu jej konstrukcja wymusza oddalenie od ramy. Poprzednia korba, FC-M60, to było przegięcie w drugą stronę. Otwór na oś był cofnięty daleko za mały blat, a sama ośka poprzedniego suportu miała 127mm. Niestety, zębatki były już mocno zużyte, co popchnęło mnie do wymiany. Mam już od tego niezły mętlik w głowie, ale pytanie jest proste: Czy są obecnie dostępne korby z otworem na oś suportu cofniętym na zewnątrz za płaszczyznę małego blatu?
M333 Napisano 5 Marca 2011 Napisano 5 Marca 2011 Trochę skomplikowałeś ten opis. Moim zdaniem najprostsze rozwiązanie to kupić drugi suport: 118mm pod mufę 73mm. Wtedy środkowa zębatka korby przesunie się w prawo o ok 2.5mm, będzie tak jak być powinno.
M333 Napisano 5 Marca 2011 Napisano 5 Marca 2011 Ja też przesadzam- 2.5mm na stronę nic nie zmieni, mój błąd. Z pobieżnych wyliczeń wychodzi mi, że trzeba by środkową zębatkę przesunąć o jakieś 8-10mm w prawo (na 2 z przodu i 4-5 z tyłu będzie równolegle do osi kół). Ale to znowu daje suport ponad 130mm. Autor tematu niech napiszę jeszcze raz jaki ma suport, jaką dokładnie korbę i system mocowania. Sprawdź też czy środkowa zębatka jest poprawnie przykręcona, właściwą stroną.
emesik Napisano 5 Marca 2011 Autor Napisano 5 Marca 2011 Moim zdaniem najprostsze rozwiązanie to kupić drugi suport: 118mm pod mufę 73mm. Wtedy środkowa zębatka korby przesunie się w prawo o ok 2.5mm, będzie tak jak być powinno. No właśnie problem w tym, że potrzebuję przesunąć ją w drugą stronę - w lewo. Szukając informacji poznałem nowy termin - chainline. ParkTool ma o tym dobry artykuł: http://www.parktool.com/blog/repair-help/chainline-concepts No i moje chainline to: - na korbach 52mm - na kasecie 44,5mm To oznacza, że w idealnym ustawieniu powiniennem mieć blaty o 7,5mm bliżej osi roweru. suport na 110mm poprawiłby sytuację, ale nie rozwiązał. Poza tym obecnego suportu wolałbym nie wymieniać, bo to BB-UN71 czyli porządna maszyna. Chyba czeka mnie rajd po sklepach w poszukiwaniu korby wchodzącej głębiej na oś.
M333 Napisano 5 Marca 2011 Napisano 5 Marca 2011 Masz racje, krótsza oś a nie dłuższa jak pisałem. Na temat długości suportu już się nie wypowiadam, wystarczająco namieszałem. Zerknij tutaj: link chodzi mi konkretnie o fragment gdzie opisane są różnice w głębokości osadzenia suportów w syst. ISO i JIS.
rzymo Napisano 5 Marca 2011 Napisano 5 Marca 2011 chodzi mi konkretnie o fragment gdzie opisane są różnice w głębokości osadzenia suportów w syst. ISO i JIS. Tyle że korba i suport to wyroby Shimano, nie ma tu miejsca na dwa różne standardy... Kwestia formalna dotycząca linii łańcucha - dla FC-M430 Shimano podaje 50mm (tyle samo co dla korb HT2).
M333 Napisano 5 Marca 2011 Napisano 5 Marca 2011 Kwestia formalna dotycząca linii łańcucha - dla FC-M430 Shimano podaje 50mm (...) i sugeruje suport 113mm. Jesteśmy więc w punkcie wyjścia.
enduroriderPL Napisano 6 Marca 2011 Napisano 6 Marca 2011 @emesik, trochę z innej beczki: co to za rama? Wydaj mi się, że to jest coś czego nie widzimy codziennie W kwestii korby przerabiałem takie akcje gdzie wyliczenia sobie a rzeczywistość sobie i trzeba było dobierać suport dosłownie na oko. Sugerowałbym abyś nie upierał się koniecznie przy tym suporcie tylko szukał czegoś co będzie pasować i mieć wymienne tarcze tak żebyś nie miał powtórki z rozrywki za jakiś czas.
emesik Napisano 8 Marca 2011 Autor Napisano 8 Marca 2011 Jest to ramka z roku 1993. Podwójnie cieniowane Cr-Mo firmy Tange, na mufach, lutowane mosiądzem. Wydłubałem z roweru Wheeler 6600. Włożyłem w to sporo pracy, wypiaskowałem, wymalowałem, zdobyłem nawet widelec 26" z otworami na bagażnik lowrider... No i teraz na przeszkodzie stoi ta cholerna korba. Oryginalnie było tam FC-MT60 na suporcie 127mm. Nie wiem jakim prawem działało (nie odtworzę, rozwaliłem stary suport), bo dopiero teraz na 113mm ma idealną linię łańcucha. I zostałbym z tą korbą, gdyby nie to że blaty już trochę zużyte i nawet na Allegro trudno o dawców tarcz na 5 ramion. A sęk w tym, że robię z tego rower na długą wyprawę. Muszę mieć albo możliwość znalezienia zamiennych części albo zabezpieczone je w domu, żeby mi rodzina wysłała w razie potrzeby paczką na drugi koniec świata.
enduroriderPL Napisano 8 Marca 2011 Napisano 8 Marca 2011 @emesik, HA! Wiedziałem, że to jakiś piękny klasyk musi być! Wrzuć fotę jak możesz Jeżeli chodzi o korbę to nie będziesz mieć problemu z częściami jak tylko dobrze ją dobierzesz. Na Twoim miejscu poszedłbym do serwisu i dobrał coś na miejscu tak naprawdę będzie najszybciej i najłatwiej
emesik Napisano 9 Marca 2011 Autor Napisano 9 Marca 2011 W serwisach nie jest tak różowo. Dominuje nowy sprzęt, nikomu się nie chce zaśmiecać lokalu starymi rzeczami, na które trudno znaleźć nabywcę. Na szczęście poszukiwania na Allegro dają pierwsze rezultaty Fotki będą na pewno, jak tylko poskładam wszystko wstępnie do kupy. Czyli za jakiś tydzień.
Mod Team Puklus Napisano 10 Marca 2011 Mod Team Napisano 10 Marca 2011 Wiadomo ze każda korba ma swoją długość suportu jaką podaje producent, natomiast można ta długośćią delikatnie manipulowąc by usyskaz satysfakcjonujący nas efekt(zwłaszcza jak mamy wiekowy sprzet i w maire nowe części). Ja np nie znałem swojej długośći suportu, takiej jaka powinna być, korbe kupilem z suportem 109 i uznałem za taki powinien być, okazał sie za krotki, pozniej 113 prawie dobry az 115 jest idealny do moich potrzeb. Łańcuch jest w lini prostej przy chyba 5-6 z tyłu ktore uzywam najczesciej. Jeszcze zalezy czy uzywa sie głonie blatu czy drugiej zebatki.
bysio58 Napisano 19 Marca 2011 Napisano 19 Marca 2011 Podpinam się W moim rowerku unibike fusion z 2009 http://www.rowerzysta.pl/mtb/rower-gorski-unibike-fusion-2009.html wymieniłem korbę na M-410, łańcuch na connex 804 i kasetę hg-50 Alivio. I problem polega na tym że nie mogę wrzucić łańcucha na największy blat w korbie ? Dlaczego? Dodam, że przerzutka jest maksymalnie już wychylona i obciera tylko o ten blat. Przecież suportu nie wymieniałem. Dla sprawdzenia założyłem starą i wszystko jest ok. Mógłby mi ktoś to wyjaśnić
Fenthin Napisano 19 Marca 2011 Napisano 19 Marca 2011 Przecież suportu nie wymieniałem. I już znasz odpowiedź. Dla FC-M410 potrzebujesz suportu 113mm, a teraz masz (chyba, bo nie dam sobie głowy uciąć, a odkręcać korby i mierzyć mi się nie chce) 118mm.
bysio58 Napisano 19 Marca 2011 Napisano 19 Marca 2011 Teraz mam 122,5. Czyli jak kupię 113 to wszystko będzie ok tak
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.