Skocz do zawartości

[przerzutka] Shimano XT FD-M761 Down Swing

Jarek516

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Linka może iść w dolnym jak i górnym naciągu, sam posiadam takowy model w rowerze i linka idzie od góry. Co do owego modelu przerzutki odradzam ją do roweru do typowego XC gdyż posiada pochył prowadnicy odpowiedni do ram trekkingowych - objawia się to niemożnością prawidłowego wyregulowania przerzutki, zawsze będzie ci coś odzierać(sam się na to nadziałem).

Napisano

Nie widzę, żeby w technicznych dokumentach shimano bylo jakieś rozdzielenie między przerzutki do korb 48t i 44t. Wg mnie będzie pracować doskonale z korbą 44t. Wystarczy prawidłowa regulacja. Instrukcja na technicznych stronach shimano, jeśli ktoś ma z tym problemy.

Napisano

Nie chce mi się za bardzo rozpisywać więc powiem tylko tyle że ta przerzutka zakres poprawnej pracy ma w kącie rury podsiodłowej w zakresie 63-66st a w 95% ram nachylenie rury podsiodłowej jest w zakresie 66-69st więc niemożliwe jest poprawne wyregulowanie tej przerzutki, no chyba że ma się odpowiednią ramę. Jest to przerzutka niestandardowa bo standardem jest kąt 66-69, ja sam nieświadomy tego problemu zakupiłem ją w promocyjnej cenie na wyprzedaży myśląc że będzie ok, naciełem się dlatego ostrzegam. Dla potwierdzenia moich słów przesyłam link do tematu o tym modelu.

Napisano

Nie zrozumieliśmy się w takim razie. Inaczej zinterpretowalem "pochył prowadnicy".

Jednak biorąc ten parametr pod uwagę, przyznam Ci rację.

Napisano

Są 2 wersje jedna 69-66 druga 66-63. W opisie nie napisane jest który to model, a 761 sam miałem w treku 6500-8500 i nie było problemu. Grand231 nie wprowadzaj ludzi w błąd.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Witam.

Ostatnio rozkrcałem mojego xtka do czyszczenia, po czym go ponownie zlozylem. Teraz zauważyłem, że jedno kółko (mówię o rollach w przerzutce) chodzi dosyć ciężko - kręci się jakby z większym oporem niż drugie kołko. Ma tak być ?

Napisano

Założyłeś źle kółeczka, przy zakładaniu górne kółko ma mieć luz roboczy ze względu na zmianę przełożeń, dolne takiego luzu mieć nie może.

Napisano

Prawidłowe ułożenie kółeczek, to pierwsze na dole, drugie na górze-luz roboczy oznacza że możesz kołysać kółeczkiem na boki w dość dużym zakresie w dolnym takie zjawisko nie może występować przesyłam foto link.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...