kolbix1993 Napisano 25 Listopada 2010 Napisano 25 Listopada 2010 Cześć wszystkim, Piszę do was z radą dotyczącą wyboru nowej korby. Jeżdżę w klubie rowerowy, czasami startuję w maratonach i jakichś zawodach MTB. Ważę 55kg, 1,73m W skrócie: mój rower to Kross Lvl A6 Disc 2009r., kupiony w czerwcu. Korba jest w nim nie wymieniana od nowości, jest to Truvativ Firex. Przebieg to około 4100km (czyli chyba tak dosyć dużo). suport wymieniany był tylko raz jakieś 6-7 miesięcy temu, i coś mi w nim ostatnio potężnie strzeliło i zrobił się dość duży luz (jakieś 0,5cm wgórę i w dół po stronie koronek) Koronki były raz oszlifowane, środkowa wymieniona. Myślę,... nie, nawet wiem, że nie opłaca się kupować nowego suportu i za bardzo niedługo koronek (dużej i małej). Dlatego właśnie zdecydowałem się na kupno nowej korby. Tylko, że teraz mam dylemat modelowo-cenowy i nie wiem co wybrać. Może Stylo Team, może warto dopłacić do XT, czy może nawet dopłacić do Noir'a, bo już wcześniej jeździłem na Truvativie. Doradźcie mi w tej kwestii. Dzięki z góry za zainteresowanie i odpisy.
tor23 Napisano 25 Listopada 2010 Napisano 25 Listopada 2010 Tu masz temat o Stylo Team http://www.forumrowerowe.org/topic/62726-korba-truvativ-stylo-33-oct/ Pomyśl może o SLX. Waga niewiele większa od XT, a cena dużo lepsza.
Ubotek Napisano 25 Listopada 2010 Napisano 25 Listopada 2010 A ja ci polece SLX. Najlepszy stosunek cena/jakość. A te wyższe truvativy chyba są na tych samych suportach co firexy.
Mod Team bogus Napisano 25 Listopada 2010 Mod Team Napisano 25 Listopada 2010 Korby jednak wybrałbym Shimano, aktualnie najlepiej celować w SLX. Jak kasa nie ma znaczenia to wyższe modele lub bardziej niszowe marki.
_Grooby_ Napisano 26 Listopada 2010 Napisano 26 Listopada 2010 Też jestem za SLX - mam od prawie 2 lat, używam i jestem zadowolony. Przejechałem ok 10 tys. i zębatki są w całkiem dobrym stanie, A różnicę w cenie zainwestowałbym w jakiś lepszy suport (przykładowo Hope na ceramikach) po tym jak padnie ten oryginalny, bo niestety nie jest najwyższej jakości - mój padł po jednym sezonie. Jak zależy Ci na wadze zmieniasz śruby mocujące lewe ramię i te do tarcz na lżejsze i masz wagę XT albo nawet troszkę mniej. Pozdrawiam!
Gość Napisano 26 Listopada 2010 Napisano 26 Listopada 2010 SLX, zdecydowanie SLX środkowym blatem , wytrzymałościa tego blatu daje spokój na długo.
kolbix1993 Napisano 26 Listopada 2010 Autor Napisano 26 Listopada 2010 Dzięki za odpowiedzi. Właśnie celowałbym w coś w okolicach 630-680zł. A np korby race face lub innych producentów?
Mod Team durnykot Napisano 26 Listopada 2010 Mod Team Napisano 26 Listopada 2010 Dla mnie Stylo przewyższa Shimano klasy SLX pod względem płynności przerzucania- łagodniej,ciszej i płynniej pod obciążeniem. Suporty padają i Truvativie i w Shimano - nie ma reguły. Mnie w SLX dziwiła głośniejsza praca na środkowej zębatce - nie ma wpływu na jazdę ale irytowało. Jeśli ktoś chce mieć Shimano to SLX, jeśli Truvativa- Stylo.
tobo Napisano 26 Listopada 2010 Napisano 26 Listopada 2010 Też jestem za SLX - mam od prawie 2 lat, używam i jestem zadowolony. Przejechałem ok 10 tys. i zębatki są w całkiem dobrym stanie, A różnicę w cenie zainwestowałbym w jakiś lepszy suport (przykładowo Hope na ceramikach) po tym jak padnie ten oryginalny, bo niestety nie jest najwyższej jakości - mój padł po jednym sezonie. Jak zależy Ci na wadze zmieniasz śruby mocujące lewe ramię i te do tarcz na lżejsze i masz wagę XT albo nawet troszkę mniej. Pozdrawiam! co do trwałości suportu to ja bym się zastanowił czy warto wydać na hope kilka razy więcej niż na zwykłego szimanocha, ja takiego zanabyłem za 60 dych z wysyłką, hope to wydatek chyba około 80-90 funtów. oczywiście, kolor, wykonanie, prestiż i takie duperele mogą mieć niebagatelne znaczenie
_Grooby_ Napisano 27 Listopada 2010 Napisano 27 Listopada 2010 Kupując Hope, sugerowałem się głównie trwałością. Kumpel, który ładnych kilka lat prowadzi serwis doradził mi ten zakup jakoś w stylu "załóż i zapomnij że go masz". Opinie na necie raczej bardzo pozytywne. A czy się opłacało - okaże się za jakiś dłuższy czas bo mam takie coś dopiero od września
kolbix1993 Napisano 27 Listopada 2010 Autor Napisano 27 Listopada 2010 Coraz bardziej napalam się na Shimano XT FC-M770 teraz tylko szukać okazji ....
_Grooby_ Napisano 27 Listopada 2010 Napisano 27 Listopada 2010 Tutaj masz XT za 398 zł. Sorry, nie popatrzyłem - nieaktualne...
TocaS Napisano 28 Listopada 2010 Napisano 28 Listopada 2010 Potwierdzam to co napisali koledzy powyżej, miałem korbę SLXa po 9,5 tyś km zęby wyglądają tak jakby jeszcze drugie tyle miały przejechać. Aktualnie znudził mi się design SLX'a i zakupiłem XT. Masz pieniądze to kupuj XT jak chcesz zaoszczędzić to SLX. Swojego XTka w sklepie cyklotur w Poznaniu zakupiłem za 539 zł. Chciałbym również napomknąć, iż suport od nowości założenia SLXa nadal siedzi w ramie i pracuje z Xtkiem, przejechane ma już prawie 10 tyś km i nadal ma się dobrze. Suport co każdą konserwację wykręcam z mufy wypłukuję ze starego smaru i nakładam nowy smar.
goldbloom Napisano 28 Listopada 2010 Napisano 28 Listopada 2010 Co do blatu w SLX, to jest (jak zresztą w LX) kiepski, czyli giętki, a trwałość też zdecydowanie niższa. Naprawdę jest duża różnica w porównaniu do blatu XT, osobiście od razu bym sprzedał razem z małą zębatką ze stali. Stalowa średnia to prawie to samo co XT (+6g), wg mnie bdb rozwiązanie na 3x, co prawda 20g cięższa, ale sztywniejsza i trwalsza. Po takich zmianach (+ ewentualnie alu śruby) cena SLX nie jest już jednak taka atrakcyjna. Minimalnie lepsze pod względem uszczelnień od SLX (czy LX)/XT czy nawet XTR są suporty Aerozine dzięki inaczej ukształtowanej i lepiej uszczelniającej zewnętrznej plastikowej osłonce (80zł). Lżej się też kręci (smaru w łożyskach jest mniej, więc pewnie dlatego). Myślę, że nie opłaca się ładować 400zł w suport, który się nie różni budową od tego Shimano: http://www.youtube.com/watch?v=UAqAanDsAKA Ceramika w suporcie też się raczej nie opłaca, ale to tylko opinie dwóch znajomych (suporty Rotor i Aerozine). Podobno ceramiczne łożyska szybko padają od syfu. Zresztą na necie też takie właśnie opinie można znaleźć. Ogólnie, nikt w suportach z zewnętrznymi łożyskami Ameryki nie odkrył. Tu masz tanio bardzo ładną korbę: http://www.chainreactioncycles.com/BasketAdd.aspx?AddToBasket=true&StockID=141259. Nie taka znowu sztywna, ale zębatki świetne. Suport mniej, ale i tak każdy się będzie oglądał
olomaster Napisano 4 Grudnia 2010 Napisano 4 Grudnia 2010 Nie chcąc zakladac nowego tematu zapytam sie tutaj. Czy do napedu sram lepiej wziąć korby truvativa (stylo) czy moze shimanowskiego slx'a? Chodzi mi o jak najlepsza współprace z łańcuchem srama.
detonator Napisano 4 Grudnia 2010 Napisano 4 Grudnia 2010 olomaster- i Stylo i SLX będzie dobrze pracował z łańcuchem SRAM'a
kornelk Napisano 10 Czerwca 2011 Napisano 10 Czerwca 2011 Witam Ja również przymierzam się do zakupu korby, bo chyba tylko to mi zostało jeszcze do wymiany. Ciężko tak naprawdę jest dobrać cos odpowiedniego bo musiałbym na każdej z tych korb przejechać chociaż 100 km zobaczyć jak to pracuje. Ale może ktoś ze swoich doświadczeń jest mi wstanie pomoc. Przerzutki przód i tył i kasetę mam XT modele tegoroczne 3x9. Łańcuch XTR. I zastanawiam się nad takimi opcjami: FSA Korba MTB COMET ATB M/EXO 22/32/44 175L BLACK Shimano SLX FC-M660 TRUVATIV STYLO 3.3 + suport GXP Shimano Deore XT FC-M770 Zastanawiam sie jak z łancuchem XTR beda pracowac w/w korby
Mod Team Pixon Napisano 10 Czerwca 2011 Mod Team Napisano 10 Czerwca 2011 Korba FC-M770 pracuje doskonale zarówno z łańcuchem XTR jak i z łańcuchem Srama. Na pozostałych nie jeździłem, ale myślę że będzie podobnie. Choć jak przeczytasz wyżej to SLX głośno pracuje na środkowej zębatce, czy tak jest naprawdę? - nie wiem. Ja ze swojej korby XT jestem zadowolony, z łożysk które miałem do niej już mniej, ale to nie o tym temat.
ukaniex Napisano 10 Czerwca 2011 Napisano 10 Czerwca 2011 W XT i SLX 32t są takie same. Pracuje normalnie, nie jest nader głośna.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.