Skocz do zawartości

[Amortyzator] epicon a axon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chciałbym kupić amortyzator tak jak wyżej jest to albo epicon wersja da 100mm lub axon e-lo 100mm.Nie mam za dużo kasy więc te dwa modele mam do wyboru za nie duże pieniądze. który będzie lepszy według was?? oba na powietrze a teraz mam xcr więc powinno być lepiej.Moja jazda to lekkie xc czasem maraton nie do katowania więcej szosy trochę mniej terenu,moja waga to 85kg.Z góry dzięki za odp pozdrawiam:)

Napisano

Hej.

Nowe Epicony i Axony wnioskując z filmików na stronie SR Suntour te same wnętrzności. Wniosek: Axon jest z lżejszych materiałów. W takim wypadku nie mając dużej kasy wziąłbym Epicona.

Napisano

Miszczu, napisz jakie konkretnie modele i z jakich roczników bierzesz pod uwagę. Patrząc na allegro i dostępnego tam Axona e-lo (rocznik 2004 albo 2005) i dostępnego Epicona DA (rocznik 2007 albo 2008), dołożyłbym do tego Epicona z ubiegłego roku: http://allegro.pl/item1188849491_suntour_epicon_lo_tylko_1670_g_120_skoku_wawa.html i zagadał ze sprzedawcą, żeby zmienił przed wysyłką skok na 100mm.

Napisano

Tak wiem okazja ale ma za krótką rurę sterową potrzebuje 22cm.Brał bym go ale za krótka.Te co podałeś z allegro to właśnie o te mi chodzi.

Napisano

Czy ja wiem czy to taka okazja... Ponad rok temu kupiłem wersję LOD za 319 PLN ;)

Z tych dwóch brałbym Epicona, bo to nowsza konstrukcja, a jeśli się boisz używek, to allegro jest Manitou Drake i jest nadzieja, że pójdzie za cenę, za jaką go wystawiono - 450 PLN.

Napisano

@Up Z tego co mi wiadomo to Axona uzywa bardzo niewiele ludzi. Sam probowalem znalezc jakies opinie na temat Axona bo chcialem go kupic lecz Epicon jest znacznie tanszy, a prawie niczym sie nie rozni. Nowe Axony maja czarna anode, ktora sciera sie po ilus tam tysiacach km. Sa odrobine lzejsze od Epiconow, a jak pracuja to niewiem. Pytalem jednego sprzedawce o Axona to powiedzial mi tyle, ze Epicony sprzedaja sie swietnie, a Axony na odwrot.

Do niedawna uzywalem rowniez Suntoura lecz byl to sprezynowiec z 2004 roku za podobne pieniadze co Epicon. NIe bylem zadowolony z jego pracy wiec kupilem Epicona w wersji RLD. Wystarczy tylko odpowiednio ustawic cisnienie pod swoja wage. Amortyzator pracuje bardzo pozytywnie na calej swojej dlugosci (Xc-pro uginal sie tylko do 6-7 cm z duzym oporem). Ogolnie jestem zadowolony z tego amortyzatora.

Napisano

@Up Z tego co mi wiadomo to Axona uzywa bardzo niewiele ludzi. Sam probowalem znalezc jakies opinie na temat Axona bo chcialem go kupic lecz Epicon jest znacznie tanszy, a prawie niczym sie nie rozni. Nowe Axony maja czarna anode, ktora sciera sie po ilus tam tysiacach km. Sa odrobine lzejsze od Epiconow, a jak pracuja to niewiem.

:)

Axony TYLKO w wersji RLD i to z piwotami mają czarne golenie, cała reszta ma anodę TiN, czarne coś nie ściera się też tak szybko jak z XCR czy Raidonów.

Axonów używa jednak trochę ludzi, w Poz widuję je całkiem często :) Panowie jeżdżący w koszulkach Corrateca i służbowo i prywatnie raczej je chwalą. Ale z zakupem Axona poczekałbym na wersję RC (Giant Swiss już je katują) ;) Osobiście też nie bardzo widzę sens dopłacania do Axona, ale jak ktoś chce, to czemu nie - będzie jakieś 100 gram lżej i będzie lepszy tłumik. O ile lepszy - nie potrafię powiedzieć.

Napisano

Powinno być dobrze po taniości, zależy jak tak naprawdę jeździsz i jakich cech poszukujesz. Lekkie xc to mało wymagający teren czy powolny spacerek :wallbash: ?

Szukałbym tegorocznego modelu niezależnie od ceny, któreś mają regulację.

Napisano

Co o tym myślicie http://allegro.pl/manitou-black-i1211199601.html'>http://allegro.pl/manitou-black-i1211199601.html , osobiście za bardzo nie przekonuje mnie ta przedłużana rura sterowa i już trochę mniej lekko starte golenie.Przemawia niska cena do serwisu i może by działał ale nie jestem pewien co do tego.pozdr.

http://allegro.pl/manitou-black-i1211199601.html jeszcze raz wklejam bo nie widzę wiadomości

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...