tictac85 Napisano 31 Lipca 2010 Napisano 31 Lipca 2010 Witam kupiłem buty shimano spisywały się super nawet na trasach 250 km, jeździłem bez zaczepów, teraz kupiłem zaczepy i stopy mi drętwieją przy ostrzejszej jeździe już po 10 km. Dodam że śmigam po szosie, może ktoś mi wytłumaczyć czemu tak się dzieje ???
MTBike Napisano 1 Sierpnia 2010 Napisano 1 Sierpnia 2010 Witam ! Moim zdaniem (może się myle) ale jak to bywa z spd nie możesz nogi ruszać na boki a bez bloków pewnie jakiś luz miałeś a teraz już nie . To jest moje zdanie ale mogę się mylić .
ugupu Napisano 1 Sierpnia 2010 Napisano 1 Sierpnia 2010 Witaj, Możesz mieć źle ustawione bloki względem osi buta. Powodem może być też to, że powierzchnia styku buta z pedałem w przypadku SPD jest mniejsza niż w przypadku pedałów platformowych oraz to, że podeszwa samego buta nie jest odpowiednio sztywna. Pozdrawiam
Fenthin Napisano 1 Sierpnia 2010 Napisano 1 Sierpnia 2010 Na 99% kwestia ustawienia bloków. Stopy potrafią zdrętwieć nawet z normalnymi pedałami, gdy ułoży się je inaczej niż zwykle.
tictac85 Napisano 1 Sierpnia 2010 Autor Napisano 1 Sierpnia 2010 dzięki za rade co sprawdzić, a czy jest możliwe że za mocno zapinam rzepy buta bo dziś jechałem na bardziej poluzowanych rzepach i lepiej było ale noga miała luz w bucie. stopa ma być sztywna w bucie czy luźna ?? bo zielony jestem z tego tematu jak jeździć w takich butach i jak ustawiać bloki w pierwszych dziurach albo tych drugich i jaka jest różnica ??
geq Napisano 1 Sierpnia 2010 Napisano 1 Sierpnia 2010 Jak zaczyna Ci drętwieć stopa to przy naciskaniu na pedał dociskaj paluch do podeszwy.
tictac85 Napisano 1 Sierpnia 2010 Autor Napisano 1 Sierpnia 2010 Jak zaczyna Ci drętwieć stopa to przy naciskaniu na pedał dociskaj paluch do podeszwy. najbardziej drętwieją jak mocno ciągnę w górę przez kilka kilometrów nie wiem co z tym efektem ubocznym począć
Fenthin Napisano 1 Sierpnia 2010 Napisano 1 Sierpnia 2010 Pokombinuj z ustawieniem bloków tak, aby stopa (i cała noga) znajdowała się w jak najbardziej wygodnej pozycji.
arroyo Napisano 1 Sierpnia 2010 Napisano 1 Sierpnia 2010 Drętwieją, bo odcinasz dopływ krwi. Stopa nie powinna się poruszać w bucie, jednak but nie powinien też jej mocno uciskać (zwłaszcza przy kostce). Możliwe, że bloki masz ustawione pod złym kątem, tzn. jeśli stawiasz stopy prosto, to bloki powinny być ustawione czubkiem w kierunku czubku buta, natomiast jeśli stawiasz stopy na zewnątrz to blok powinien być skierowany do środka aby skompensować różnicę.
pr0 Napisano 1 Sierpnia 2010 Napisano 1 Sierpnia 2010 Dokładnie jak wyżej. Znam z autopsji. Kiedyś w moich SIDI zapinałem i ściągałem na maxa bo lubiłem gdy but przylegał jak druga skóra. Po jakimś czasie nawet na krótkich wyjazdach ból stopy niesamowity. Spróbuj zapinać tak, żeby stopa miała dość swobodnie w bucie, ale na tyle mocno, żeby przesadnie nie chodziła na boki i nie wypadała. Najlepiej delikatnie dociągnąć, nic na siłę bo potem rzep cały czas zaciska i uwiera stopę. Zanim zaczniesz zmieniać ustawienie bloków: lżej zapinaj!
Rulez Napisano 1 Sierpnia 2010 Napisano 1 Sierpnia 2010 No niestety twoje nogi nie czują się dobrze w położeniu w jakim utrzymują je bloki, w dodatku mają zapewne za mało luzu, wystarczy wypiąć buty z bloków chwilę tak pojechać a mogę się założyć, że drętwienie ustąpi Niestety może się okazać, że nie znajdziesz ustawienia w którym nogi nie będą drętwiały. Może powinieneś pomyśleć o innych butach , sznurowanych z miękką podeszwą - takie buty z założenia mniej uciskają na stopy, i dają więcej swobody nawet po wpięciu w bloki.
lukas85 Napisano 16 Maja 2011 Napisano 16 Maja 2011 Jak buty troche zniszczysz to będzie ok, rozejdą się. Ja dosc luzno mam zacisniete rzepy w szosowych butach shimano, ale i tak dretwieje mi najmniejszy palec stopy, dodam że buty ,,przejechaly'' dopiero 2700 km...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.