Skocz do zawartości

[trasy] Mazowiecki Park Krajobrazowy

Gracek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Po ostatnich wichurach w MPK jeszcze widać ich efekty, całkiem sporo połamanych drzew zalega na trasach, i to całkiem sporo, a niektóre jeszcze wiszą złamane wpół i chylą się ku upadkowi :P , że o takiej brzozie na czerwonym szlaku niedaleko Centrum zdrowia dziecka w Międzylesiu, która to zawisła na wysokości głowy rowerzysty nie wspomnę :P

Napisano

Ktoś chętny na jazde w MPK?

Miło by było gdyby ktoś troszke mnie oprowadził bo słabo znam tereny.

Chciałbym pojechać z Wawra do Góry Kalwari.Jakoś w połowie tygodnia.

Napisano

Dzisiejsza jazda jest najlepszym przykładem jak to plany mogą się bardzo rozminąć z rzeczywistością... Chciałem przejechać szlakami przez MPK z Józefowa do Marysina, a skończyło się na kawałku do Międzylesia. Dla zainteresowanych chcących dojechać z okolic Pragi i Bródna do MPK, to według mnie jedne z krótszych i lepszych tras.

http://www.navime.pl/trasa/216/Traska+do+MPK

a tak to miało wyglądać:

http://www.navime.pl/trip.xhtml?tripId=184&authKey=698544

Polecam taką rundkę szlakami, a szczególnie żółtym szlakiem tzw. żółtą percią.

• 4 miesiące temu...
Napisano

Witam, wiosna wkrótce. Planuję wyskoczyć do MPK w marcu/kwietniu. I mam parę pytań.

Co ciekawego jest do zobaczenia w rejonie Otwocka, lasów osieckich. Czy jest coś ciekawego do zobaczenia w Ponurzycy i Celestynowie. Gdzie znajdę bunkry, i jakieś wydmy?

I czy był ktoś w zamku w Czersku? Będe jechał z Marysina Wawerskiego, żółtym szlakiem do Józefowa.

Napisano

Jest naprawdę mnóstwo ciekawych miejsc, których opisanie zajęłoby zbyt dużo czasu.

Bunkry chyba najatrakcyjniejsze na Dąbrowieckiej górze (ostatnio zaczęli o nie dbać i nawet tablice informacyjne są), albo gdzieś pod Emowem (nie wiem dokładnie, bo nie byłem).

Moja ulubiona trasa do Czerska wygląda tak, że zanurzam się w las niedaleko ul. Armii Krajowej (Otwock). Wtedy można jednocześnie zaliczyć jezioro Torfy, bunkry na dąbrowieckiej i kilka innych, zmieniając jedynie kolory szlaków. Przy okazji pałac w Otwocku Wielkim, końcówka wzdłuż wałów aż do mostu w Górze Kalwarii.

Polecam zainwestować 9 zł w mapę MPK wyd. Compass. Na niej są zaznaczone nie tylko szlaki, ale też ciekawe obiekty typu zameczek w Zagórzu, nazwy poszczególnych wydm itp. Na drugiej stronie masa opisów poszczególnych miejscowości i szlaków.

Jak będziesz jechał daj znać, może ktoś się zabierze ;)

Napisano

Dzięki za info. Mape MPK mam wydawnictwa Express map, laminowaną.

Wybiorę się tam pewnie jakoś na wiosnę, może kwiecień? Już by podeschło po roztopach.

A czy most w kopkach jest ciekawy? Jest mi tam zupełnie nie po drodze, ale jakby była jakaś rewelacja to podskocze przy okazji. A w czarcim dole są jakieś głazy narzutowe. A wiesz może gdzie jest największe drzewo na mazowszu?

Napisano

Też bym się pisał. Akurat mam dziewczyne mieszkajacą przy Korkowej to znam okolice samego Marysina. Ale dalej nigdy się nie zagłębiałem , także rozdziewicze te lasy chętnie :D:D:D

Btw , a może już w lutym? Bo do marca to ja jajko zniose xP

Napisano

Most sam oceń:

zdjecie,pelne,123524,kopki-most-linowy-nad-swidrem.jpg

cel8.jpg

Z tymi drzewami różne historie krążą ;) Największa sosna na obrzeżach Mińska Mazowieckiego, choć w tym roku coś tam odpadło po burzy i wysokość mogła ulec zmianie.

W MPK z kolei jest dąb Bartek Mazowiecki.

http://www.navime.pl/trasa/104

A tutaj trochę z okolic Czarciego Dołu, jak widać jest to po prostu taki łysy kociołek :

zdjecie,pelne,115923,czarci-dol-nr-2.jpg

zdjecie,pelne,115920,chwile-przed-czarcim-dolem.jpg

zdjecie,pelne,115924,droga-w-okolicy-czarciego-dolu.jpg

Co do głazów nie zwracam na to specjalnie uwagi, ale całkiem możliwe :)

No i jak zwykle bym się pisał na jazdę w mpk, ale najpierw muszę złożyć do końca rower :) Kwestia czasu, bo wszystkie części już są :icon_cool:

Napisano

Ja muszę kupić nowy napęd, opony, i koszulkę, oraz wymienić linki. A ta Dąbrowiecka góra to wysoka jest? Oczywiście jak na mazowsze.

Na most wyskoczę innym razem. Jak będe setny raz z kolei zaliczał mienię.

Ja tam lecę w kwietniu. Wliczając zamek. wyjdzie około 120km.

Napisano

Koniecznie niebieski szlak rowerowy wzdłuż Świdra. W skrócie - świetny, długi, kręty singiel. Miejscami nawet techniczny - sporo nawrotów, ciasnych zakrętów, można tam naprawdę szybko cisnąć B)

Napisano

^^ O tak, za..ty :)

Zresztą ten przy Świdrze też jest świetny, oczywiście.

Aha, uwaga na miejsce z wąskim przejazdem między grubym drzewem a siatką - 620mm się nie mieści. Przynajmniej moje ;)

Napisano

Niebieski zaczyna się na ul. żurawia, w Otwocku. Kończy się w gliniance po drugiej stronie 17. Tj wzdłuż świdra.

Czerwony zaczyna się na ul.Wiązowskiej na wysokości ulicy mieni.

Napisano

To nie wyciągaj już, bo ja właśnie wróciłem po 1,5 godzinnym spacerze - po prostu nie da się jeździć <_<

Za mało śniegu, który dodatkowo jest bardzo mokry. Dzisiaj można co najwyżej baławana ulepić...

Napisano

Można - z wiadomych względów należy jednakowoż poczekać, aż odejdą w zapomnienie wiosenne roztopy tudzież nawałnice okraszone ulewnymi deszczami ;) .

Napisano

Witam.

Też pisze się na wycieczkę do MPK. Nie mogę doczekać się już normalnej pogody(-: Co prawda bylem już w tym roku ,a dokładnie w tamtym tyg. na 20km jeździe próbnej i zaliczyłem już glebę(-: Przeoczona kałuża z lodem(-:

• 2 miesiące temu...
Napisano

Pierwszy raz w tym roku byłem w MPK. Pomimo tego, że wczoraj padało, a rano sypał śnieg, jest sucho i przyjemnie. Tylko w jednym miejscu, na szlaku czerwonym w okolicach Międzylesia wylało bagno i musiałem się zawrócić.

Szczególnie polecam kultowy odcinek między Wesoła i Starą Miłosną biegnący prawie cały czas po górze (starej wydmie?). Jest szybko, wąsko i blisko drzewa, czyli wszystko czego potrzeba ;) Jeśli ktoś nie zna tej traski, to szczególnie ją polecam. Rundka w obie strony potrafi nieźle wymęczyć, szczególnie osobę bez kondycji po zimie :)

Poniżej nagrana ścieżka:

http://www.navime.pl/trasa/1360/Mazowiecki+Park+Krajobrazowy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...