Skocz do zawartości

[Trening] Ogólne poprawienie szybkości na rowerze i kondycji

kabanos222

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam ;)

Jestem kolarzem i chcę poprawić mój czas, szybkość, i wytrzymałość. Czy ktoś może mi podać jakieś porady jak poprawić kondycje ?

Dziękuję i proszę o wyrozumiałość ;)

Napisano

Wytrzymałość najlepiej zacząć robić stopniowo np. na początku 2godz, później 2,5godz i tak do max. 3,5-4godz.

Szybkość można wyćwiczyć min. robić sobie finishe do tablic z nazwą miejscowości, jechać 1km na maxa, poćwiczyć starty itp.

Napisano

Jak nie masz wiedzy na temat treningu to nie jesteś kolarzem, ewentualnie rowerzystą. A jako odpowidź na twoje pytanie to by szło księżke napisać, toź to cała filozofia treningu jest żeby szybciej jeździć.

Napisano

Jeśli chodzi o szybkość to wyczyść napęd,"nabuksuj" dętki i jeśli masz możliwość pojeżdzij w grupce :icon_confused:.A na wytrzymałość to mi pomogło jeżdżenie na długich dystansach i bieganie.

Napisano

W dużym skrócie:

Siła to głównie treningi interwałowe (2-3 razy w tygodniu). Dobrze jeśli interwały są wykonywane na podjazdach (góry). Niska kadencja (60-70), twardy bieg.

Szybkość (po całym cyklu związanym z siłą) również 2 - 3 razy w tygodniu, również interwały, ale w formie sprintów (kadencja pow. 100 obrotów).

Ale i tak najlepiej:

Kupić książkę (np. Biblia kolarza górskiego), pogrzebać trochę po internecie (jest cała masa różnych ciekawych artykułów). Prowadzić dzienniczek treningowy. Jak jest $ to może jakieś konsultacje u profesjonalistów.

Napisano

Jak nie masz wiedzy na temat treningu to nie jesteś kolarzem, ewentualnie rowerzystą. A jako odpowidź na twoje pytanie to by szło księżke napisać, toź to cała filozofia treningu jest żeby szybciej jeździć.

Porada miesiąca.

• 6 miesięcy temu...
Napisano

Ja wytrzymałość ćwiczę na długich dystansach szosowych. Zakładam opony slicki 1,5" i minimum 120km dobrym tempem cisnę po asfaltach :voodoo: Nie ma litości! Jak nogi nie bolą to nie znaczy , że progresu nie będzie. Siłę ćwiczę na podjazdach jadąc na ostrym przełożeniu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...