Skocz do zawartości

[rower ]rower enduro do 6000zł

lukaszs

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Bulls to typowy czterozawias :D, rama niczym się nie wyróżnia i chyba geometria jest skierowana już bardziej na maratony. Jednak za tą cenę do ramy przyczepiony jest świetny osprzęt :D

Napisano

ten CUBE spoko ale jakoś nie lubię tych równoległych do ramy damperów.

GT FORCE mi się podoba jedynie z takim amorkiem.

a co do tego bullsa to fajny osprzęt ma .......a rama faktycznie bardziej XC tylko ten widelec taki lekko wysunięty co by wskazywało na lekkie AM

Napisano

gt force ma quba66 - on przeszczepiał ramę więc jego pytaj - rama chyba w jego przypadku większa, L, ale jakieś wyobrażenie to da.

co do am czy enduro - ja bym rozróznił te rowery pod kątem pancerności, nie skoku.

jeśli am to do 140 mm a enduro powyżej to w takim razie co poczynić np z widelcem rs revelation który w tym roku ma 150 skoku i występuje w opcji na oś 9mm? wg mnie do enduro się nie nada, bo będzie mu brakować sztywności ale za to do wszędołazowskiego am - jak najbardziej.

jak dla mnie rower am, to szwędacz na lekko a endurak to efektywność na sztywno :icon_wink: - pytanie czego chce założyciel tematu :)

zastanawiam się czym kieruje się autor tematu przy doborze roweru, bo wg mnie aspekt estetyczny bierze górę nad uzytkowym - a raczej powinno być na odwrót...

Napisano

chciałbym żeby był to wygodny rower z pełnym zawieszeniem w miarę lekki - nie mam raczej zamiaru uczestniczyć w maratonach.

rower ma być wszędołazem którym mogę pokonać każdą ścieżkę czy to w lesie czy w górach a mam lekko zjazdowe zacięcie więc wymyśliłem sobie enduro/AM

walory estetyczne maja dla mnie znaczenie - jak dla każdego chyba...

oczywiście nie kupiłbym roweru tylko dlatego że mi się podoba - nie stać mnie na to:-)

Napisano

walory estetyczne maja dla mnie znaczenie - jak dla każdego chyba...

oczywiście nie kupiłbym roweru tylko dlatego że mi się podoba - nie stać mnie na to:-)

Ale odrzuciłeś z góry dwa rowery z najciekawszymi zawieszeniami dlatego że Ci się nie podobają, więc wychodzi że kupujesz bardziej oczami niż głową...

A nie dla każdego ma znaczenie czy rower wygląda cacy czy też nie - ma przede wszystkim dobrze jeździć, a jeżeli przy tym nie jest paskudny jak pożar lasu gaszony śrubokrętem to po prostu ekstra bonus :icon_wink:

Napisano

Iron Horse odpada na pewno.....do Gianta zaczynam sie przekonywać poczytałem więcej o maestro i zmieniam zdanie.

trans przesuwa się na czoło peletonu:-)

tylko kwestia jest taka że na x3 mnie nie stać a x4 to już osprzęt o 2 klasy niższy.

ale ramy chyba są takie same więc jest możliwość "apgrejdu"

Napisano

Jeśli Trance, to najlepiej ten, o ile rozmiar M odpowiada:

http://www.twomark.pl/index.php?s=produkt&id_prod=29640&id_kat=1452&id_typu=1

A jak rozmiar nie taki, to może uda się znaleźć gdzie indziej?

To, że to model zeszłoroczny, w niczym nie przeszkadza. w porównaniu do tegorocznego X4 i zeszłorocznego X5, którego przedstawiłem wcześniej, ma przede wszystkim lepszy damper. Jest to duża zaleta, bo długośc w Trance X nie jest standardowa.

Natomiast co do reszty osprzętu, to nie trzeba dużo pisać, bo jest wyraźnie lepszy niż w niższych modelach.

Napisano

Tymczasem Force ma skoku 6" czyli ponad 150mm i jest to już soczyste enduro. Ciut ciut śmigałem na nim, i jeżeli oczekujesz szybkiej a zarazem wygodnej maszyny na maratony to niestety źle trafiłeś. Z GT dla Ciebie odpowiedniejszy byłby Marathon a od tego roku Sensor.

Waga Force'a o ile dobrze pamiętam ~3,1kg z damperem w M.

Wygląd rzecz względna, niestety nawet piękna rama nie zrekompensuje słabego zawieszenia...

poczyztałem też coś na temat GT Force i bardzo dobre opinie ma nawet w bB 11-12/2008 jest test i dobrze się o nim wypowiadają co prawda rama Carbon i na XTR ale ta sama geo i i-drive.

Napisano

I dlatego ci go zaproponowałem. Skoku dużo, dobrze podjeżdża, podoba ci się i ramy a nawet rowery nie są kosmicznie drogie, więc...?

Jeszcze jak piszesz, że masz zapędy zjazdowe(nie DH) i raczej(ale nie niemożliwe) nie planujesz startów w maratonach. Tam tez bez ambicji na czołowe miejsca sobie poradzi i będzie całkiem przyjemnie, wygodnie.

Napisano

Tutaj tez cos piszą:

http://www.bikeaction.pl/?menu=f9597126bf4467a3b75dad8ce7529c40&artid=81da636e63834390d2e74de69f1d9bdb

Niestety dla ciebie, też pozytywnie :)

Krótkie podsumowanie,cytat:" Force 2.0 to prawdziwa gratka dla miłośników wielogodzinnego włóczenia się po górach w ciężkim terenie. Takie ekstremalne XC i powrót do korzeni mountainbikingu w jednym. Jego siłą jest precyzyjne zawieszenie oraz doskonale dobrane komponenty."

Popytaj tez użytkowników, bodziekk śmiga na Force chyba?

Do zobaczenia na szlaku :)

Napisano

wiem że nie......ale biorę ją pod uwagę z powodów czysto ekonomicznych

Rulez podobał mi się ten Viper którego komuś poleciłeś masz może gdzieś jakiś test albo opinie, może geometrię chociaż.

Napisano

lukaszs widzę, że dajesz ramy z różnych półek jakościowych, IMO lepiej jak byś kupił jak najlepszą ramę a gorszy osprzęt niż coś budżetowego, bo jak kiedyś ci przyjdzie ochota na zmianę części to przynajmniej będziesz miał świetną bazę do rozbudowy :icon_wink:

Napisano

różne opcje rozważam - z moich gratów jestem zadowolony i może wsadzić tego Poisona a jak się trafi okazja to nowa ramkę bo mogę nie wyskrobać jednak takiej kasy.

ale z drugiej strony może masz racje kupić GT force 3 albo Trance 5 i powoli zmieniać graty

Napisano

to jest duży problem.......:-(

a u harfy nie można kupić???

jest w tyn sklepie też GT Force 3 za 999 ale chyba blado wypada przy tym Felcie.

szkoda że to w jukeju.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...