Skocz do zawartości

[rower] Problem/pytanie

twix09

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, wczoraj przyszedł do mnie Kross a2 2009, więc oczywiście wsiadłem na niego żeby się przejechac.

Po przejechaniu 300m, zjechałem z prędkością ~~5km/h z chodnika o wysokości 5cm, po czym usłyszałem trzask i rower się zatrzymał(dodam, że nie zmieniałem w tym czasie przerzutek). Okazało się, że konik "lekko się wykrzywił". I tu kieruję pytanie, czy bez problemu mogę go oddac na gwarancję, czy mogą powiedziec, ze to z mojej winy?

zdjecia:

http://iv.pl/images/god0k3rml8g9co02zeth.jpg

http://iv.pl/images/f05ueazygrd1kzwq8u3.jpg

Napisano

Gwarancja z tego co wiem dotyczy tylko ramy, amortyzatora i może kół w krossie. Chociaż to nowy rower to nawet nie oplaca sie go wysylac do krossa bo i tak nie uznaja.

Napisano

Dodam, że rower przyszedł nie do mnie, a do sklepu rowerowego przez którego kupiłem ten rower i oni mi go regulowali.

Jedyne co w nim zmieniłem, to podwyższyłem siodełko.

Napisano

Szprychy ok, czyli mogę poprostu iśc do nich z rowerem i powiedziec, ze stalo sie to w wyniku ich zlego wyregulowania?

Napisano

Zła regulacja przerzutki, lub fabrycznie krzywy hak, została ona wciągnięta przez koło. Reklamuj to i nie daj sobie wcisnąć, że to twoja wina ...

Pomogłem ?, proszę o plusa jak tak.

Napisano

Jeżeli rower był regulowany przez serwisantów w sklepie rowerowym, to wina jest w 100% po ich stronie.

Ewidentnie kontra przerzutki została ustawiona nieprawidłowo co przy zjeździe z krawężnika skończyło się zbliżeniem wózka i szprych.

Prawdopodobnie serwis będzie dopatrywał się otarć na korpusie przerzutki, sugerujących wcześniejsze wywrócenie się roweru i zgięcie przerzutki lub haka.

(zgięcie haka nawet o 1mm w stronę koła, oznacza duże zbliżenie wózka do koła)

Podejrzewam że jeżeli serwis nie umie wyregulować dobrze bajka, to będzie się mocno opierał przed naprawą gwarancyjną, dlatego że kross nie przyjmie od nich tak uszkodzonej przerzutki.

Napisano

Też miałem podobną sytuację, ale szczerze mówiąc nie licz, na to, że uznają Ci to w ramach jakiejkolwiek gwarancji... Tyle szczęścia miałem, że skrzywił się tylko troszkę wózek, który sam sobie młotkiem naprostowałem:laugh: Takie rzeczy wynikają ze "złego użytkowania", nastaw się lepiej już na zakup nowej przerzutki. A jak już musisz ją kupić to zastanów się nad Deore 2010 czy LX.

Napisano

Ja miałem identyczną przygodę, tylko, że rower miał troche więcej km :), ale za to miałem prawie nowy łańcuch XT : (((( Jak już obadałem sytuacje, to okazało się, że ten nowiutki łańcuch jest do śmieci :rolleyes: , bo ogniwa się powyginały i nie było szansy skrócenia łańcucha.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...