mocnyfull17 Napisano 21 Grudnia 2009 Napisano 21 Grudnia 2009 Witam !!! zamierzam kupić cale koło na przód 26 cali nowe lub używane z piastą najlepiej novateca na maszynówkach.Oraz zależy mi żeby koło było wytrzymałe.Proszę o odpowiedzi co byście polecili za tą kwotę oczywiście podalem cene orientacyjną wiadomo może to być 20-30 zł więcej.Pozdrawiam i czekam na wasze propozycje !!!
blair7 Napisano 21 Grudnia 2009 Napisano 21 Grudnia 2009 pod jaka os? i do jakiego roweru ma byc to kolo?
mocnyfull17 Napisano 21 Grudnia 2009 Autor Napisano 21 Grudnia 2009 sory zapomniałem napisać pod jaką oś.A więc 9mm jeżeli coś ci to da to Giant Sierra ale to mało ważne bo ja jeżdzę trochę ostrzej dlatego coś mocniejszego.
blair7 Napisano 21 Grudnia 2009 Napisano 21 Grudnia 2009 kup sobie cos takiego: http://www.allegro.pl/item855916621_kolo_przod_alexrims_xd_lite_26_36_szprych.html ale za ta kwote ciezko kupic super kolo. Ja mialem takie: http://www.allegro.pl/item847990852_2_kola_wtb_sx24_piasty_shimano.html i jezdzil bym nadal na nim gdyby nie to ze kupilem cale kolo z piasta 20mm niemal w cenie piasty
mocnyfull17 Napisano 21 Grudnia 2009 Autor Napisano 21 Grudnia 2009 a porównując tego alexrimsa i te wtb to co lepsze.Pisałem że może być coś droższego i może być używka.Myślę że do 200 zl znajdzie sie coś dobrego.
Fludi Napisano 21 Grudnia 2009 Napisano 21 Grudnia 2009 Może trochę się zareklamuje, ale za 90zł mogę sprzedać swoje koło zaraz na początku stycznia. A kółko to jest zbudowane na piaście Novatec'a NT-751 i obręczy Alexrims'a X2100 pochodzi z Kross'a A6 2009, miesiąc temu było centrowane, waga trochę poniżej 1kg, stan bardzo dobry. A jak chcesz budować coś koło 200zł to pomyśl o obręczy Mavic'a, piasta j.w.
mocnyfull17 Napisano 22 Grudnia 2009 Autor Napisano 22 Grudnia 2009 Mile by były widziane jakies zdjęcia tego kola które masz na sprzedaż.A co do mavica to własnie chciałem takie koło ale to mnie wyjdzie troche więcej było by idealne ale jeszcze mam troche wydatków na przyszly sezon hamulece i cały napęd.Pozdrawiam !!!
blair7 Napisano 22 Grudnia 2009 Napisano 22 Grudnia 2009 a jakie masz obecne kolo i co sie z nim stalo ze chcesz wymienic?
mocnyfull17 Napisano 22 Grudnia 2009 Autor Napisano 22 Grudnia 2009 koło musze zmienić bo wymieniłem sobie amorka z przodu i potrzebuję do tego całe koło bo samej piasty mi sie nie opłaca a piasta ma byc pod tarczę najlepiej novateca i koło chciałbym mavica ale to już ponad 200 zł za używke pewnie.
Swider23 Napisano 22 Grudnia 2009 Napisano 22 Grudnia 2009 Poniżej 200 pln masz taki zestaw: http://biketires.pl/pl/super-kolo-przod-novatec-nt-d041-czarna-alex-rims-xc-lite-czarna-cnspoke.html
mocnyfull17 Napisano 22 Grudnia 2009 Autor Napisano 22 Grudnia 2009 Dzięki kolego za odpowiedz.Muszę przyznać że bardzo ciekawa propozycja właśnie takiego czegoś szukałem.Pozdrawiam !!
TERMINATOR Napisano 22 Grudnia 2009 Napisano 22 Grudnia 2009 Jakie chcesz mieć dobre koło ?? Co to znaczy dobre, bo każdy ma inne wyobrażenie o dobroci kół. Piasty Novatecha są może i dobre na 2 miesiące potem należy wymienić łozyska bo sie telepie. Dobra piasta Novatecha to cena 199 zł za maszynówke pod tarcze o wadze ok 137 g. Je.sli to ma byc w miare trwała piasta to mozesz celować w piaste XT, lub SLX, ewentualnie LX. Szprychy: jesli wazysz do ok 80 kg mozna dać spoko 2/1.8 z nyplami mosiądz, obrecze dać Alexrims AC-18 ( ok 60 zł ) albo lekkie SunRingle EQ21V - 109 zł za 400 g wagi. Napisz jakie kolory komponentów mają być to moge wyliczyć jakie koło - cena by wyszła nowego, ewentualnie coś zaproponować. Dobrą normalną piastą jest także i Deore wytarczająca na pare tysięcy przebiegu . Wg. mojego pojecia dobre koło to koło dobrane do wagi rowerzysty i jego umiejętności.
kello Napisano 23 Grudnia 2009 Napisano 23 Grudnia 2009 Jezdziles na Novatecach czy tak piszesz zeby pisac ? Ja jakos przejezdzilem na uzywanej piescie Novateca 6000km bez wymiany lozysk, a teraz jezdzi na niej dalej ktos inny... i nie jest to model za 199zl. Jesli ma to byc bezobslugowa piasta polecam novateci a nie shimano
Fludi Napisano 23 Grudnia 2009 Napisano 23 Grudnia 2009 TERMINATOR co ty chrzanisz za głupoty?! Chyba nigdy na piastach Novatec'a nie jeździłeś. Po 2 miesiącach prędzej się posypią kulki w LX, którego proponujesz, niż łożyska w Novatec'u. W starym rowerze miałem piasty ubogiego Joytech'a na kulkach i po 20.000km żadnych luzów, itp. Zresztą podobnie i teraz jest z piastą Novatec'a 6.000km i jak nowe.
TERMINATOR Napisano 23 Grudnia 2009 Napisano 23 Grudnia 2009 Jak byś uważnie czytał czasem podpisy i ine info to byś tak nie pisał, ja serwisuje koła i wiem co są warte piasty, tanie Novatrece są mało warte dopóki mają oryginalne łożyska, no chyba że ktoś sie przesuwa po drodze a nie jeździ. Łożyska maszynowe mozna załatwić jednym myciem karcherem. Np. przednie najtańsze wersje montowane w rowerzch Decathlon padaja po ok 2 miesiacach jazdy - dostajaminimalny luz, materiał na piaste - alu jest miękkie.. Każdy ma inne pojecie jazdy i wage rowerzysty. Shimanowskie za to piasty np. XT są bardzo ładnie uszczelnione- teraz nawet dodatkowo, ale np . mają klopoty z bębenkiem, nie znaczy że się psuje, ale zastosowanie nowego modelu bębenka zapdaki, uszczelnienie , powoduje to iż na zjazdach należy dokrecać koła abu rower śmigał, w porównaniu do Chosenów których bębenek kręci się idealnie bez oporów. Optymalne piasty dla turysxty amatora to SLX-y, także nowy typ bebenka po ok 500 ( niekoniecznie ) dosatją minimalny luzik na bębenku. A propo na czym ja jeżdże - na tytanowych Hopach - dobre piasty, ale uszczelnienie bebenka i zapadki - no podobnie jak w przypadku Xt dokręcać trzeba, mają delikatny opór. W treningówce miałem Deore, ale swoim stylem jazdy i uzytkowania co ok 500 km trzeba było rozbierać, czyscić , smarować. Spok mozna jeździc także i na Alivio - mam klienta co robi rocznie ok 5 tyś turystycznie i w piastach nie ma co grzebać. Jesli Twoje żyły tak długo to należy się cieszyć ale to dotyczy tylko Ciebie i Twojego kompletu, każdy jest inny i inaczej śmiga i nie zapominaj o tym że że twoja opinia dotyczy Twojego kompletu a nie ogółu. Mamy zawodników co załatwiają XTR zwłaszcza tylny bebenek na maratonie, także .......... P.s. Piasta na łozyskach maszynowych jak dostanie luzika to tarcza hamulcowa obciera po klockach, powodując ich krzywe podcieranie. Piasty z łożyskami skośnymi typu Shimano i inne , luzów mogą dostać jak sie dobrze nie zakontruje konusów, a to trzeba mieć pecha.
MichalK Napisano 23 Grudnia 2009 Napisano 23 Grudnia 2009 Akurat mam najtańszy model novateca na przód. Toczy się od 8000km i dalej nic... A wymiana łożysk w nim to 10-15min z wypiciem piwka włącznie. Koszt wymiany 4zł sztuka. Nie wspominając o wadze, Novatec pod vki - 128g . ... materiał na piaste - alu jest miękkie.. A z czego mają robić piasty, z żeliwa?
Schwefel Napisano 23 Grudnia 2009 Napisano 23 Grudnia 2009 Ale o czym w ogóle jest mowa? Kupowałem nowe łożyska za 2zł sztuka i mogę takie kupować nawet co 2tys.km bo i tak mnie to taniej wyjdzie niż kupowanie uszczelek/konusów/kulek/smaru do Shimano.
c1ach Napisano 24 Grudnia 2009 Napisano 24 Grudnia 2009 Łożyska maszynowe mozna załatwić jednym myciem karcherem. A kulkowych nie ? Jak wypłuczesz smar z maszyn to się zajadą i wymieniasz na nowe, a w wypadku kulek mogą się dodatkowo zniszczyć bieżnie, co zazwyczaj uniemożliwia ponowne wykorzystanie piasty. Ja swojego tylnego Novateca kupiłem z przebiegiem ok. 1 500 km od gościa który trochę na niej skakał. Dzisiaj ma za sobą ponad 6 000 km i działa bez zarzutu. Luz na bębenku nadal standardowy. A tak przy okazji to wesołych świąt
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.