blnd Napisano 21 Listopada 2009 Napisano 21 Listopada 2009 Chciałbym prosić o opinie i informację czy waga rowerzysty ma bardzo istotny wpływ na szerokość opon. Kupiłem niedawno opony NN 2.1 Ważę ok. 88kg. Jeżdżę głównie w lesie (Lasek Wolski Kraków), ale zdarza się również wypad mieszany (asfalt, szuter, las...) Czy moja waga nie jest zbyt wysoka jeśli chodzi o te opony?? Przeczytałem gdzieś, że powinienem raczej używać 2.25. Z góry dziękuje za odpowiedzi.
kllnTToOn Napisano 21 Listopada 2009 Napisano 21 Listopada 2009 Raczej nie jest zbyt wysoka twoja waga to też zależy od ciśnienia jakiego użyjesz, bo na pewno przy niskich ciśnieniach opona może dojść do obręczy... Np kolarze jeżdżą na oponach <1.0 i jakoś dają rade, bo mają 8 Barów Zależy ile pompujesz ?
Andrew Napisano 21 Listopada 2009 Napisano 21 Listopada 2009 A może kolega boi się, że zapadnie się po piasty w grząskim terenie? W każdym razie przy tych oponach będziesz musiał naładować 3bary na przód i 3,5-4 na tył. Jazda na takim ciśnieniu może być nieprzyjemnie twarda. Jeżeli kupiłbyś te o rozmiar szersze (2,25), to na przód dałbyś ~2,5bar, a na tył 3. To naprawdę robi różnicę. Ja przez długi czas jeździłem na oponach 2,35 (waże 70kg) i było rewelacyjnie. Pompowałem sobie 2/2,5bar (p/t) i po prostu rower płynął w terenie, a opory toczenia były mniejsze niż na wysokim ciśnieniu, bo guma dopasowywała się do kształtu podłoża.
Gromosmok Napisano 21 Listopada 2009 Napisano 21 Listopada 2009 Ja po różnym terenie jeżdżę waże +/- 85 kg a mam Noby Nic 1,8 . Pompuje +/- 3,2 bara i jest o.k.
Swider23 Napisano 21 Listopada 2009 Napisano 21 Listopada 2009 Chciałbym prosić o opinie i informację czy waga rowerzysty ma bardzo istotny wpływ na szerokość opon. Kupiłem niedawno opony NN 2.1 Ważę ok. 88kg. Jeżdżę głównie w lesie (Lasek Wolski Kraków), ale zdarza się również wypad mieszany (asfalt, szuter, las...) Czy moja waga nie jest zbyt wysoka jeśli chodzi o te opony?? Przeczytałem gdzieś, że powinienem raczej używać 2.25. Z góry dziękuje za odpowiedzi. Wg Schwalbe maks. obciążenie (przy maks. ciśnieniu dla tych opon to 4,5 bara) wynosi 140 kg.
Rulez Napisano 21 Listopada 2009 Napisano 21 Listopada 2009 Wg Schwalbe maks. obciążenie (przy maks. ciśnieniu dla tych opon to 4,5 bara) wynosi 140 kg. Tam nigdzie nie jest napisane , że max obciążenie jest dopuszczalne tylko przy 4,5 bar . Śmiało możesz jeździć na 2.5 bar, komfort co prawda mniejszy niż przy oponie 2.25, ale i tak większy niż na wyższych ciśnieniach, ja jeżdżę na 2 bar zarówno przy dętkowych Continentalach Race King 2.0" jak i bezdętkowych NN 2.25". ważę 85 kg.
Klosiu Napisano 21 Listopada 2009 Napisano 21 Listopada 2009 Andrew --> nie masz racji. Waze w tej chwili tez okolo 88kg i spokojnie w oponach wystarcza 2 bary z przodu i 2-2.5 bara z tylu. Opony 2.1 NN przod i 2.0 Karma tyl. Okolice Krakowa nie sa jakos super skaliste i o snejka tam nielatwo. Takie cisnienia jakie podales sa ok, ale na gory, gdzie ryzeko snejka jest juz realne.
rockrider Napisano 21 Listopada 2009 Napisano 21 Listopada 2009 Jeżeli kupiłbyś te o rozmiar szersze (2,25), to na przód dałbyś ~2,5bar, a na tył 3. To naprawdę robi różnicę. Ale czy opony 2,25 na rower MTB/XC nie są za szerokie? Ja ważę ok.64kg i mam 2.1, mam zamiar zmienic na 1.9 max.2.0 - pompuje zawsze po 3 bary(na dwa koła)
Klosiu Napisano 21 Listopada 2009 Napisano 21 Listopada 2009 No wiesz, ty bardzo malo wazysz, w twoim przypadku mozna uzywac waskich opon z umiarkowanym cisnieniem bez zwiekszonego ryzyka snejkow. A takie waskie opony maja swoje dobre strony, dobra przyczepnosc w blocie mniejsze opory toczenia, mniejsza masa itp. Przy twojej wadze fsktycznie moglbys pompowac opony 2.25 ponizej jednego czy poltora bara i jechac jak na poduszkach, tylko po co?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.