cwaniak Napisano 25 Listopada 2009 Napisano 25 Listopada 2009 sory, że rozmowę przerywam, ale mam pytanko. czy są jakieś problemy jak się połączy przerzutki (przednią i tylnią) srama pod kasetę i łańcuch shimano? czy lepiej byłoby mieć napęd tego samego producenta...
netta1987 Napisano 25 Listopada 2009 Napisano 25 Listopada 2009 a ja powrócę do częstotliwości regulacji miałem xt teraz mam x9 i powiem tak wszystko zależy od linek i pancerzy jak miałem w xt zwykły za 4zł/m i linke za 6zł to było do d...py po zmianie na pancerze za sporo więcej i linkę za 27zł to była różnica. a teraz mam x9 i jak miałem oryginalny pancerz i linkę jakąś teflonówke precyzja była niezła ale czuło że da się lepiej, zmieniłem na zestaw taki jaki miałem z SH i nie ma żadnego problemy skończyły się problemy z wieczną regulacją
TocaS Napisano 25 Listopada 2009 Napisano 25 Listopada 2009 Kiepska linka ma prawo do wyciągania się i czasami stąd te problemy z częstą regulacją.
19MICHELIN93 Napisano 25 Listopada 2009 Autor Napisano 25 Listopada 2009 Ja mam przerzutke shimano a łańcuch i kasete sram i nie gryza sie
kllnTToOn Napisano 25 Listopada 2009 Napisano 25 Listopada 2009 kolega ma kasetę i łańcuch Shimano, a przerzutkę srama i wszystko działa jak należy ;] + jeszcze przednią przerzutkę shimano + korbę shimano xD
rockrider Napisano 26 Listopada 2009 Napisano 26 Listopada 2009 Ja też mam kasete, łańcuch, korbę i przód przerzutkę - Shimano a przerzutka tylna i manetki - Srama i wszystko cacy. Musi działac - nie ma wyjscia!
vvooki Napisano 27 Listopada 2009 Napisano 27 Listopada 2009 Czyli wniosek na tą chwilę jest taki, że muszę chyba najpierw przyinwestować w dobre pancerze i linki bo raczej to co mam to jakiś standard. Dzięki za pomoc!
kilroy Napisano 27 Listopada 2009 Napisano 27 Listopada 2009 Ej, ja też mam kasetę i łańcuch Shimano i wszystko działa prawidłowo. Czy to nie dziwne? A wracając do tematu. vvoki, ja mam najzwyklejsze pancerze przerzutkowe Accenta + linki nierdzewki i wszystko działa bez większych oporów. Może dzięki temu że przed wpuszczeniem linki w odcinek pancerza daję kroplę smaru wazelinowego. A olinowanie to zwykle co miesiąc wymieniam.
rockrider Napisano 27 Listopada 2009 Napisano 27 Listopada 2009 Czyli wniosek na tą chwilę jest taki, że muszę chyba najpierw przyinwestować w dobre pancerze i linki bo raczej to co mam to jakiś standard. Dzięki za pomoc! Kup sobie pancerze i linki Clarks`a są dobre i w miarę lekkie
TocaS Napisano 27 Listopada 2009 Napisano 27 Listopada 2009 Sam będę wymieniał niedługo bo pancerze mają już ponad 2 lata nie mniej przerzutki działają jeszcze. Zastanawiam się właśnie co wybrać i myślę o zwykłym zestawie XTR'a. Macie jakieś lepsze propozycje ??
netta1987 Napisano 27 Listopada 2009 Napisano 27 Listopada 2009 lepsze zależy od środków bo są pancerze które są świetne ale i kosztują czyli koraliki
TocaS Napisano 27 Listopada 2009 Napisano 27 Listopada 2009 środki 150 zł tyle, że koraliki ponoć hałasują
Schwefel Napisano 27 Listopada 2009 Napisano 27 Listopada 2009 Polecam Accenty Supreme, bo są cholernie sztywne a "wąsy" dodane do kompletu dobrze chronią przed błotem. http://www.velo.com.pl/www/produkt/?m=1&pk=%&id=1340
Przemekc1 Napisano 7 Lutego 2010 Napisano 7 Lutego 2010 Włąśnie zastanawiam sie nad tylna przerzutka i po przeczytaniu tematu mam watpliwosci. Albo xt, albo sram x-9. Facet w rowerowym powiedzial, ze generalnie i to i to sie sprawdzi, bo to bardzo dobre przerzutki, ale on postawilby na srama, ze wzgledu na ponoc nieco lepsza trwalosc. Zgadzacie sie z tym?
SilverXC Napisano 7 Lutego 2010 Napisano 7 Lutego 2010 Włąśnie zastanawiam sie nad tylna przerzutka i po przeczytaniu tematu mam watpliwosci. Albo xt, albo sram x-9. Facet w rowerowym powiedzial, ze generalnie i to i to sie sprawdzi, bo to bardzo dobre przerzutki, ale on postawilby na srama, ze wzgledu na ponoc nieco lepsza trwalosc. Zgadzacie sie z tym? TRWAŁOŚĆ ??? Gość chyba sobie jaja robił. Połamałem 9.0sl (pierwsza wersja) szt 3, połamałem 7.0, połamałem 5.0. Potem przesiadłem się na XTR'a i pomimo wciagniecia gałęzi, wygięcia haka 2 razy - przetrwał nie to co plastikowy crap. Xtra mam juz 7 lat, Sramy nie dawaly rady po sezonie lub dwóch. Wiem że dodali w nowych Sramach więcej alu, ale nie wiem w których miejscach, mi zawsze pękały przy śrubie mocującej do ramy i przy nitach łączących pantograf z elementem na ktorym była śruba mocująca. Możliwe że firma poszła po rozum do głowy i wzmocnili newralgiczne punkty ale jakoś nie mam ochoty sprawdzać i zostane przy aluminium. Co do działania to złego słowa nie moge powiedzieć, działały precyzyjnie nawet oblepione błotem (przynajmniej wersje które miałem) luzów nie złapały bo nie zdążyły - pękły
premier2 Napisano 8 Lutego 2010 Napisano 8 Lutego 2010 Włąśnie zastanawiam sie nad tylna przerzutka i po przeczytaniu tematu mam watpliwosci. Albo xt, albo sram x-9. Facet w rowerowym powiedzial, ze generalnie i to i to sie sprawdzi, bo to bardzo dobre przerzutki, ale on postawilby na srama, ze wzgledu na ponoc nieco lepsza trwalosc. Zgadzacie sie z tym? Rozważasz również zmianę manetek? Obie firmy mają swoich zwolenników, mnie pasuje bardziej płynna praca Shimano, inni wolą brutalność Srama.
marsman Napisano 8 Lutego 2010 Napisano 8 Lutego 2010 Wiem że dodali w nowych Sramach więcej alu, ale nie wiem w których miejscach, mi zawsze pękały przy śrubie mocującej do ramy i przy nitach łączących pantograf z elementem na ktorym była śruba mocująca.Możliwe że firma poszła po rozum do głowy i wzmocnili newralgiczne punkty ale jakoś nie mam ochoty sprawdzać i zostane przy aluminium. widzę pewne zaległości. ten element o którym piszesz już w 2002r był z alu. wtedy tylko w X.0 ale bardzo szybko "technologia" zeszła do niższych grup. osobiście buduję rower shimano-outside ale co kto lubi. Premier dobrze prawi zobacz które manetki bardziej Ci pasują. tu dostrzeżesz dużo większą różnice niż w pracy samych przerzutek.
kilroy Napisano 8 Lutego 2010 Napisano 8 Lutego 2010 TRWAŁOŚĆ ??? Gość chyba sobie jaja robił. Połamałem 9.0sl (pierwsza wersja) szt 3, połamałem 7.0, połamałem 5.0. Potem przesiadłem się na XTR'a i pomimo wciagniecia gałęzi, wygięcia haka 2 razy - przetrwał nie to co plastikowy crap. Xtra mam juz 7 lat, Sramy nie dawaly rady po sezonie lub dwóch. Wiem że dodali w nowych Sramach więcej alu, ale nie wiem w których miejscach, mi zawsze pękały przy śrubie mocującej do ramy i przy nitach łączących pantograf z elementem na ktorym była śruba mocująca. Możliwe że firma poszła po rozum do głowy i wzmocnili newralgiczne punkty ale jakoś nie mam ochoty sprawdzać i zostane przy aluminium. Co do działania to złego słowa nie moge powiedzieć, działały precyzyjnie nawet oblepione błotem (przynajmniej wersje które miałem) luzów nie złapały bo nie zdążyły - pękły Ale nie porównuj tamtych do obecnej wersji Teraz pantograf jest z alu a ramię łączące pantograf z wózkiem - z grilonu. Brat ma tę przerzutkę od wiosny 2007 i jedynie minimalne luzy złapała. Dodam, że raz miała bliskie spotkanie z płytą chodnikową - ledwie hak się wygiął. Po naprostowaniu go działała jak nowa. Innym razem zawadził o coś w lesie i tylko hak złamał - przerzutce nic się nie stało. A co do Shimano to kumpel w zeszłym sezonie 2 razy zmieniał przerzutkę (klasyczny XT). Do dziś nie wiadomo jak to się stało Może miałeś potwornego pecha, bo na XC Zone w crash teście 9.0 parę uderzeń młotka wytrzymała nim zaczęła pękać Co do samego tematu - XT Shadow ma precyzję równą X-9, bez regulacji też długo trzyma. Reguluje się równie szybko. Myślałeś może nad systemem low normal? Brat go ma i uważa że jest niebo lepszy niż top normal I jak wspomniał premier2, ważną sprawą są manetki, bo co z tego że będziesz mieć świetną przerzutkę jak manetki nie podpasują ci? (ja sam wymieniłem XTRy na trigery X-0 ). Poza tym, cenowo SRAM dużo gorzej od Sh wypada...
Przemekc1 Napisano 8 Lutego 2010 Napisano 8 Lutego 2010 Czyli ogolnie poziom obu przerzutek na wysokim poziomie i satysfakcja zalezy raczej od samej charakterystyki pracy? W takim razie pozostaje mi tylko dorwac kogos ze sramem i samemu sie przekonac. Możecie tylko tak ogolnie powiedziec jaka jest roznia miedzy trigerami, a rapid firami? Bo wydaje sie, ze w sumie to to samo i roznica wystepuje dopiero w gripach.
Robert Napisano 8 Lutego 2010 Napisano 8 Lutego 2010 Trigery obsługuje się tylko kciukiem, RF kciukiem i wskazującym, chociaż RF plus można tylko kciukiem, ale wtedy ergonomia jak dla mnie kuleje.
XxUzixX Napisano 8 Lutego 2010 Napisano 8 Lutego 2010 Ja posiadam te manetki i można je obsługiwać kciukiem, jak i wskazującym(oto mi chodzi, że tą manetkę można "kliknąć" do siebie jak i odepchnąć dokładnie chodzi o górna dzwignie). Co do tematu to ja posiadam shimano LX z 2002r, dużo skacze przeżyła już 6 wciągnięć w szprychy i wszystko nadal pięknie działa A kolega miał Srama 5.0 i po pierwszym wciągnięciu już była nie do odratowania
Robert Napisano 8 Lutego 2010 Napisano 8 Lutego 2010 Czytaj ze zrozumieniem. Te deore to RF plus, ale to jak dla mnie nie jest ten sam poziom ergonomii przy obsługiwaniu tylko kciukiem co w trigerach. Ba, mając manetki LX twierdzę że obsługa ich tylko kciukiem jest niewygodna (mimo ogromu prób z różnym ustawieniem).
SilverXC Napisano 8 Lutego 2010 Napisano 8 Lutego 2010 Ale nie porównuj tamtych do obecnej wersji Teraz pantograf jest z alu a ramię łączące pantograf z wózkiem - z grilonu. Brat ma tę przerzutkę od wiosny 2007 i jedynie minimalne luzy złapała. Dodam, że raz miała bliskie spotkanie z płytą chodnikową - ledwie hak się wygiął. Po naprostowaniu go działała jak nowa. Innym razem zawadził o coś w lesie i tylko hak złamał - przerzutce nic się nie stało.[...] Dlatego pisalem ze dodali alu w nowych ale nie wiem w ktorym miejscu. Od tamtej pory nie mialem zadnej przerzutki w rekach, jesli tak jest to duzy plus. Mógłby ktoś zrobić fote swojej przerzutki i zaznaczyć miejsca zrobione z alu ? Na ogolnych fotach generalnie słabo widac, porównałbym do swoich połamanych przerzutek leżących w piwnicy, o ile ich juz nie wywaliłem Jak znajde moge wrzucic foty dla zainteresowanych, moich sponiewieranych przerzutek
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.