Skocz do zawartości

[przerzutka] shimano czy sram?

19MICHELIN93

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

sory, że rozmowę przerywam, ale mam pytanko. czy są jakieś problemy jak się połączy przerzutki (przednią i tylnią) srama pod kasetę i łańcuch shimano? czy lepiej byłoby mieć napęd tego samego producenta...

Napisano

a ja powrócę do częstotliwości regulacji miałem xt teraz mam x9 i powiem tak wszystko zależy od linek i pancerzy jak miałem w xt zwykły za 4zł/m i linke za 6zł to było do d...py po zmianie na pancerze za sporo więcej i linkę za 27zł to była różnica. a teraz mam x9 i jak miałem oryginalny pancerz i linkę jakąś teflonówke precyzja była niezła ale czuło że da się lepiej, zmieniłem na zestaw taki jaki miałem z SH i nie ma żadnego problemy skończyły się problemy z wieczną regulacją

Napisano

kolega ma kasetę i łańcuch Shimano, a przerzutkę srama i wszystko działa jak należy ;] + jeszcze przednią przerzutkę shimano + korbę shimano xD

Napisano

Ja też mam kasete, łańcuch, korbę i przód przerzutkę - Shimano a przerzutka tylna i manetki - Srama i wszystko cacy.

Musi działac - nie ma wyjscia!

Napisano

Czyli wniosek na tą chwilę jest taki, że muszę chyba najpierw przyinwestować w dobre pancerze i linki bo raczej to co mam to jakiś standard.

Dzięki za pomoc!

Napisano

Ej, ja też mam kasetę i łańcuch Shimano i wszystko działa prawidłowo. Czy to nie dziwne? :confused:

A wracając do tematu. vvoki, ja mam najzwyklejsze pancerze przerzutkowe Accenta + linki nierdzewki i wszystko działa bez większych oporów. Może dzięki temu że przed wpuszczeniem linki w odcinek pancerza daję kroplę smaru wazelinowego. A olinowanie to zwykle co miesiąc wymieniam.

Napisano

Czyli wniosek na tą chwilę jest taki, że muszę chyba najpierw przyinwestować w dobre pancerze i linki bo raczej to co mam to jakiś standard.

Dzięki za pomoc!

Kup sobie pancerze i linki Clarks`a są dobre i w miarę lekkie :confused:

Napisano

Sam będę wymieniał niedługo bo pancerze mają już ponad 2 lata nie mniej przerzutki działają jeszcze. Zastanawiam się właśnie co wybrać i myślę o zwykłym zestawie XTR'a. Macie jakieś lepsze propozycje ??

• 2 miesiące temu...
Napisano

Włąśnie zastanawiam sie nad tylna przerzutka i po przeczytaniu tematu mam watpliwosci. Albo xt, albo sram x-9. Facet w rowerowym powiedzial, ze generalnie i to i to sie sprawdzi, bo to bardzo dobre przerzutki, ale on postawilby na srama, ze wzgledu na ponoc nieco lepsza trwalosc. Zgadzacie sie z tym?

Napisano

Włąśnie zastanawiam sie nad tylna przerzutka i po przeczytaniu tematu mam watpliwosci. Albo xt, albo sram x-9. Facet w rowerowym powiedzial, ze generalnie i to i to sie sprawdzi, bo to bardzo dobre przerzutki, ale on postawilby na srama, ze wzgledu na ponoc nieco lepsza trwalosc. Zgadzacie sie z tym?

TRWAŁOŚĆ ??? Gość chyba sobie jaja robił.

Połamałem 9.0sl (pierwsza wersja) szt 3, połamałem 7.0, połamałem 5.0.

Potem przesiadłem się na XTR'a i pomimo wciagniecia gałęzi, wygięcia haka 2 razy - przetrwał nie to co plastikowy crap.

Xtra mam juz 7 lat, Sramy nie dawaly rady po sezonie lub dwóch.

Wiem że dodali w nowych Sramach więcej alu, ale nie wiem w których miejscach, mi zawsze pękały przy śrubie mocującej do ramy i przy nitach łączących pantograf z elementem na ktorym była śruba mocująca.

Możliwe że firma poszła po rozum do głowy i wzmocnili newralgiczne punkty ale jakoś nie mam ochoty sprawdzać i zostane przy aluminium.

Co do działania to złego słowa nie moge powiedzieć, działały precyzyjnie nawet oblepione błotem (przynajmniej wersje które miałem) luzów nie złapały bo nie zdążyły - pękły :icon_confused:

Napisano

Rozważasz również zmianę manetek? Obie firmy mają swoich zwolenników, mnie pasuje bardziej płynna praca Shimano, inni wolą brutalność Srama.

Napisano

Wiem że dodali w nowych Sramach więcej alu, ale nie wiem w których miejscach, mi zawsze pękały przy śrubie mocującej do ramy i przy nitach łączących pantograf z elementem na ktorym była śruba mocująca.Możliwe że firma poszła po rozum do głowy i wzmocnili newralgiczne punkty ale jakoś nie mam ochoty sprawdzać i zostane przy aluminium.

widzę pewne zaległości. ten element o którym piszesz już w 2002r był z alu. wtedy tylko w X.0 ale bardzo szybko "technologia" zeszła do niższych grup.

osobiście buduję rower shimano-outside ale co kto lubi.

Premier dobrze prawi :thumbsup: zobacz które manetki bardziej Ci pasują. tu dostrzeżesz dużo większą różnice niż w pracy samych przerzutek.

Napisano

TRWAŁOŚĆ ??? Gość chyba sobie jaja robił.

Połamałem 9.0sl (pierwsza wersja) szt 3, połamałem 7.0, połamałem 5.0.

Potem przesiadłem się na XTR'a i pomimo wciagniecia gałęzi, wygięcia haka 2 razy - przetrwał nie to co plastikowy crap.

Xtra mam juz 7 lat, Sramy nie dawaly rady po sezonie lub dwóch.

Wiem że dodali w nowych Sramach więcej alu, ale nie wiem w których miejscach, mi zawsze pękały przy śrubie mocującej do ramy i przy nitach łączących pantograf z elementem na ktorym była śruba mocująca.

Możliwe że firma poszła po rozum do głowy i wzmocnili newralgiczne punkty ale jakoś nie mam ochoty sprawdzać i zostane przy aluminium.

Co do działania to złego słowa nie moge powiedzieć, działały precyzyjnie nawet oblepione błotem (przynajmniej wersje które miałem) luzów nie złapały bo nie zdążyły - pękły :thumbsup:

Ale nie porównuj tamtych do obecnej wersji :) Teraz pantograf jest z alu a ramię łączące pantograf z wózkiem - z grilonu. Brat ma tę przerzutkę od wiosny 2007 i jedynie minimalne luzy złapała. Dodam, że raz miała bliskie spotkanie z płytą chodnikową - ledwie hak się wygiął. Po naprostowaniu go działała jak nowa. Innym razem zawadził o coś w lesie i tylko hak złamał - przerzutce nic się nie stało.

A co do Shimano to kumpel w zeszłym sezonie 2 razy zmieniał przerzutkę (klasyczny XT). Do dziś nie wiadomo jak to się stało :P

Może miałeś potwornego pecha, bo na XC Zone w crash teście 9.0 parę uderzeń młotka wytrzymała nim zaczęła pękać :)

Co do samego tematu - XT Shadow ma precyzję równą X-9, bez regulacji też długo trzyma. Reguluje się równie szybko. Myślałeś może nad systemem low normal? Brat go ma i uważa że jest niebo lepszy niż top normal :) I jak wspomniał premier2, ważną sprawą są manetki, bo co z tego że będziesz mieć świetną przerzutkę jak manetki nie podpasują ci? (ja sam wymieniłem XTRy na trigery X-0 :P). Poza tym, cenowo SRAM dużo gorzej od Sh wypada...

Napisano

Czyli ogolnie poziom obu przerzutek na wysokim poziomie i satysfakcja zalezy raczej od samej charakterystyki pracy? W takim razie pozostaje mi tylko dorwac kogos ze sramem i samemu sie przekonac. Możecie tylko tak ogolnie powiedziec jaka jest roznia miedzy trigerami, a rapid firami? Bo wydaje sie, ze w sumie to to samo i roznica wystepuje dopiero w gripach.

Napisano

Trigery obsługuje się tylko kciukiem, RF kciukiem i wskazującym, chociaż RF plus można tylko kciukiem, ale wtedy ergonomia jak dla mnie kuleje.

Napisano

Ja posiadam te manetki i można je obsługiwać kciukiem, jak i wskazującym(oto mi chodzi, że tą manetkę można "kliknąć" do siebie jak i odepchnąć dokładnie chodzi o górna dzwignie). Co do tematu to ja posiadam shimano LX z 2002r, dużo skacze przeżyła już 6 wciągnięć w szprychy i wszystko nadal pięknie działa :nuke: A kolega miał Srama 5.0 i po pierwszym wciągnięciu już była nie do odratowania ^_^

Napisano

Czytaj ze zrozumieniem. Te deore to RF plus, ale to jak dla mnie nie jest ten sam poziom ergonomii przy obsługiwaniu tylko kciukiem co w trigerach. Ba, mając manetki LX twierdzę że obsługa ich tylko kciukiem jest niewygodna (mimo ogromu prób z różnym ustawieniem).

Napisano

Ale nie porównuj tamtych do obecnej wersji :) Teraz pantograf jest z alu a ramię łączące pantograf z wózkiem - z grilonu. Brat ma tę przerzutkę od wiosny 2007 i jedynie minimalne luzy złapała. Dodam, że raz miała bliskie spotkanie z płytą chodnikową - ledwie hak się wygiął. Po naprostowaniu go działała jak nowa. Innym razem zawadził o coś w lesie i tylko hak złamał - przerzutce nic się nie stało.[...]

Dlatego pisalem ze dodali alu w nowych ale nie wiem w ktorym miejscu.

Od tamtej pory nie mialem zadnej przerzutki w rekach, jesli tak jest to duzy plus. :)

Mógłby ktoś zrobić fote swojej przerzutki i zaznaczyć miejsca zrobione z alu ?

Na ogolnych fotach generalnie słabo widac, porównałbym do swoich połamanych przerzutek leżących w piwnicy, o ile ich juz nie wywaliłem ;)

Jak znajde moge wrzucic foty dla zainteresowanych, moich sponiewieranych przerzutek :icon_mrgreen:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...