WaGiant Napisano 25 Października 2009 Napisano 25 Października 2009 Chodzi mi o to ile km może wytrzymać obręcz zanim się zetrze od hamowania ? Mówię oczywiście o V-kach . Ja zajechałem DT xr 4.1 po 8 -9 Kkm. To dość lekkie obręcze ale i tak wydaje mi się ,że powinny wytrzymać dłużej . Koła były używane w górach - 50 -60 % ? Jakie sa wasze doświadczenia ? Aha pisząc o zajechaniu mam na myśli starcie części wskaźników zużycia - dziur jeszcze nie ma .
Wax Napisano 25 Października 2009 Napisano 25 Października 2009 Ja mam obręcze Mavic XM317. Rowka kontrolnego już nie ma od dawna i zrobiło się trochę cienko. Przebieg to około 8tys. km w każdych warunkach pogodowych. Nie ukrywam, że lubię jeździć w błocie, wodzie, deszczu a wtedy obręcze i klocki schodzą w try miga. Dodając do tego moje ulubione zjazdy przy dość dużych prędkościach robi nam się mieszanka wybuchowa... . Obręcze były hamowane przez RimWranglery 2 z SD-7, teraz są to wkładki BBB - które polecam !
Gromosmok Napisano 25 Października 2009 Napisano 25 Października 2009 Mam obręcze AlexRims ACE 19 . Jeżdże w różnym terenie i zmiennych warunkach pogodowych . Po 7-8 k km wskaźniki zużycia obręczy są jeszcze widoczne . Hamulce XT klocki XTR .
WaGiant Napisano 25 Października 2009 Autor Napisano 25 Października 2009 To ciekawe XM317 to nawet ciut cięższe obręcze od moich ( 440g , dtxr 4.1 425g ) . Wygląda na to że taka jest norma -8 Kkm . Kiedyś oglądałem obrecze mavika i chyba tylko najtańsze -117 - miały wskaźnik , teraz wszystkie mają ? A swoją drogą nie boisz się na tym jeździć ? Słyszałem ,że takie koła mogą rozlecieć się w niekontrolowany i bardzo nie przyjemny sposób !!! Gromosmok - napisz jaka jest waga tych ACE 19 .
Gromosmok Napisano 25 Października 2009 Napisano 25 Października 2009 Waga AlexRims ACE 19 to +/- 475g .
Sandacz Napisano 25 Października 2009 Napisano 25 Października 2009 mi boczne ścianki obręczy - jakieś Rigidy - popękały po dziesięciu latach. Myślę, że przejechały co najmniej 60 tys. km. Jazda spokojna, czysto rekreacyjna, 70% lekki teren, 30% asfalt, głównie pomorze środkowe.
Bizon Napisano 26 Października 2009 Napisano 26 Października 2009 Dt swiss 4.1 -6500 km i powoli to już widać.Póki co kropki jeszcze są.A co do zużycia to swego czasu był chyba w Magazynie Rowerowym test kół na obręczach dt4.1 u nich dopiero po 15 000 km starły się kropki.Na pewno duże znaczenie ma teren pogoda no i jakieś tam znacznie mają klocki
Klosiu Napisano 26 Października 2009 Napisano 26 Października 2009 U mnie Alexy DM18 po okolo 20kkm jazdy glownie asfaltowej, ale w kazdej porze roku ze wskazaniem na okres jesienno-zimowy sa juz tak cienkie, ze kupuje nowe kola, bo boje sie ze moze to w kazdej chwili strzelic. Jak bylem z tym kolem w serwisie do podcentrowania to wszyscy sie zlecieli ogladac
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.