thetere Napisano 4 Października 2009 Napisano 4 Października 2009 Jestem świadom, że większość poleci " Deore ", tylko dlatego, bo ma zintegrowany suport - ale podobno aż taka sztywna nie jest. Zresztą podobno z tym suportem mogą być problemy bo jest za długi ( przeczytałem to kilka tematów niżej, w testach ). Mnie nie chodzi o owy suport, tylko o to aby nie obcierał mi łańcuch o prowadnicę gdy mocniej przycisnę w pedał. Zastanawiałem się nad accentem Sonora ?? Aktualnie mam Trvativa X-FLOW, więc suportu na razie bym nie musiał wymieniać.
afly Napisano 5 Października 2009 Napisano 5 Października 2009 Mialem korbę tanią FSA, potem cos z poza grupy pomiędzy Alivio a Deore FC-M442 ze sztywnym nawet mocowaniem na octalink, obecnie Deore FC-M510 z mocowaniem Octalink, w każdym przypadku przy mocniejszym wdepnięciu blat trze o prowadnicę - powód, slaba sztywności ramy ale przyznam że po zmianie mocowania sztywośc nieco się poprawiła, ale jednak rama też ma tu coś do powiedzenia
Mod Team bogus Napisano 5 Października 2009 Mod Team Napisano 5 Października 2009 Dokładnie jak wyżej. Jeździłem na początku mojego rowerowania na Acerze na kwadrat i było tragicznie, potem zmiana na Deore na Octalink i już było lepiej, ale nie rewelacyjnie. Dziś jeżdżę na Deorce ze zintegrowana osią i jest rewelacyjnie, nic nie ociera, ale zapewne przyczyniła się do tego też jednoczesna zmiana ramy. Mimo wszystko uważam, że za tą cenę nie znajdziesz aktualnie sztywniejszej korby, a to że komuś ociera nie znaczy, że jest mało sztywna, bo tu do czynienia ma dużo do jakiej ramy została włożona. A prawda jest też taka, że taka korba wraz z suportem usztywniają okolice suportu, więc nie ma się czego bać tylko kupować.
zgud Napisano 5 Października 2009 Napisano 5 Października 2009 w tej cenie jak wyżej koledzy już napisali Deore, posiadam i jestem zadowolony... co do obcierającego blatu, w modelu M532 koronki trochę trą o wodzik przy mocnym nacisku na pedały, ale jest to efekt samego wykonania koronek, są po prostu za mało sztywne... to ideału trochę im brakuje, ale w tej cenie...
thetere Napisano 6 Października 2009 Autor Napisano 6 Października 2009 A wymiana największej koronki np: na xt pomogłaby ?? jeżdżę tylko na największej. A jak korba deore ma się to LX, czy SLX - warto dopłacać ??
zgud Napisano 6 Października 2009 Napisano 6 Października 2009 jeżeli nie zależy ci na kilku gramach [lx] lub nastu[slx] w dół kup deore i koronkę Xteka która jest sztywniejsza:)
thetere Napisano 6 Października 2009 Autor Napisano 6 Października 2009 zauważyłem że korba deore jest sprzedawana w dwóch wersjach. Różnica 4 ząbków w największym blacie. Jaka jest różnica ?? Większe na wolnobieg ( 6,7,8 przełożeń ), mniejsze na kasety ( 9 przełożeń ) ?? Dodam, że wraz z korbą będę zmieniał przerzutkę przód.
zgud Napisano 6 Października 2009 Napisano 6 Października 2009 niekoniecznie różnica wynika w zastosowaniu 48 - treking, cross, natomiast 44 szeroko pojęte MTB itd...
thetere Napisano 6 Października 2009 Autor Napisano 6 Października 2009 a łańcuch ten sam w obu przypadkach, jak i kaseta ??
Gość R3surrection Napisano 6 Października 2009 Napisano 6 Października 2009 miałem lx teraz deore i taka sama praca.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.