Skocz do zawartości

[licznik] Sigma BC-2006

krzy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

ja mam problem z "zasypianiem" i mam licznik zamontowany po lewej.

problem ten nasilił się po roku od zakupu, podejrzewam że jest to związane z baterią (kontrolka świeci się na zielono, a na monitorku nie świeci się ikona że bateria jest słaba - ale jak to ktoś już powiedział bateria musi być "mocna":D

Sytuacji nie poprawia pewnie fakt, że odległość między czujnikiem a licznikiem jest 55cm

Na wiosnę wymienię baterie i zobaczę czy to coś zmieni.

ps. Szkoda, że nie przewidziano jakiejś kombinacji klawiszy to resetu połączenia, byłoby łatwiej w czasie jazdy z ponownym nawiązywaniem połączenia.

Napisano

Ja na swojej 2006 mam około 60cm dystansu czujnik, a licznik i sygnału można powiedzieć, że nie gubi. Bo zalicza on zwiechy gdy jadę bardzo blisko trakcji linii tramwajowej czy kolejowej, wtedy zaczyna głupieć, ale w sumie nie tyczy się to nawet tak bardzo licznika co pulsometra. Wydaje się mi, że on jest na takie rzeczy najbardziej czuły.

W innych przypadkach sygnału mi nie gubi, po uśnięciu sam się wybudza i poprawnie działa. Denerwujący ewentualnie jeszcze jest szybko dekalibrujący się altimetr.

Dla tych co przytaczają instrukcję licznik mocuje się na mostku, a nie z lewej czy prawej strony kierownicy!

Napisano

No mówię u mnie póki co też wszystko działa, raz myślałem że mnie dopadło to na co wszyscy się skarżą ale to czujnik od magnesu się odsunął.. u mnie wszystko gra;)

Ale swoja droga instrukcja jest jakoś dupnie napisana...

Napisano

Hmm.. Kupując 1106 DTS za 130~ zł w lipcu spodziewałem się szczerze mówiąc czegoś lepszego. Zamontowana była na mostku, na początku chodziła niby dobrze (chociaż szybkością przesyłu informacji nie powalało), lecz później zaczęły się z nią problemy. W ciągu paru miesięcy musiałem wymienić 2 razy baterię w sensorze, ogólnie czasem lubiła też gubić sygnał. Reasumując dużo się przy niej denerwowałem :rolleyes: Moja przygoda z tym licznikiem skończyła się na początku listopada. Pierwsza gleba w sezonie (w zasadzie lekki ślizg). Licznik przestał działać - koniec. Wytrzymałość jak dla mnie na żałosnym poziomie.

Dzisiaj zamówiłem Sigmę 1009 STS. Zastanawia mnie jak się ma STS do DTS. Czy nadal będzie tyle problemów czy może będzie szybciej i lepiej. No cóż, czas pokaże :)

Napisano

Nie ma problemu. Licznik zostanie za pewne jutro wysłany (dziś przelałem pieniądze). Więc.. W tym tygodniu będzie. Przetestuje i napisze pierwsze wrażenie :rolleyes: Lecz po takim czasie za pewne będę mógł tylko napisać o szybkości aktualizacji prędkości oraz o jakości wykonania :)

Napisano

mnie najbardziej denerwuje ze zdążę kilka metrów przejechać zanim moja sigma zaczyna wyświetlać dane... a tak to w miarę ok, zauważyłem że czasami na ok 2 -5 sek potrafi zgubić sygnał pulsometru

Napisano

Fludi napisał:

Denerwujący ewentualnie jeszcze jest szybko dekalibrujący się altimetr.

Dla tych co przytaczają instrukcję licznik mocuje się na mostku, a nie z lewej czy prawej strony kierownicy!

Potwierdzam, można powiedzieć że altimetr działa słabo, na tyle że jest nie przydatny - szczególnie w górach. Kalibrując na jednym szczycie raczej na kolejnym rozbieżność już będzie spora.

Gdzie jest w instrukcji napisane, że licznik ma być zamontowany na mostku?

Z załącznika(instrukcja montażu) do instrukcji obsługi licznika wynika, że może być albo na kierownicy albo na mostku.

Na rysunku jest napis "handlebar or stem"

Napisano

No, czytam wasze opinie z zaciekawieniem...w przyszłym tygodniu kupuję 2006 -stke i mam nadzieje mieć farta. Wina jest jedna: czujnik DTS, z tego co wiem to właśnie szwankuje. Pewnie macie racje STS to już inna bajka ale porównywalny model z STS 2209 kosztuje ponad 400,- Może trafię na serię bezawaryjną , niektórzy nie narzekają...a faktycznie za 270-280 nie kupie nic z tyloma funkcjami.

Napisano

Co takiego nowego jest w tym STS?

Szkoda, że 2209 nie było w ubiegłym roku jak kupowałem swoją 2006, bo bym wtedy już wolał do niego dołożyć... Chyba, że zareklamuję i za zwrócona kasę kupię 2209 bo bardzo podoba się mi opcja kadencji, której 2006 nie ma, a do niższego modelu 1606, można dokupić przystawkę, a tutaj nie :woot:

Ewentualnie jak zajadę 2006 za kilka lat to sobie coś klas Rox 9.0 kupię :D

• 1 rok później...
Napisano

Czy jest jakiś inny sposób poza ściągnięciem licznika i ponownym jego założeniem aby przywrócić łączność? (np. jakaś kombinacja klawiszy która spowoduje że licznik zacznie szukać sygnału czyli wskaźnik prędkości 0,0km/h zacznie mrugać)

Sam sobie odpowiem.

Może to mało odkrywcze, ale w przypadku zgubienia sygnału w czasie jazdy wystarczy przytrzymać dolny lewy przycisk i wejść w ustawienia a następnie zrobić to samo i z nich wyjść;)

Wtedy licznik zacznie szukać sygnału i wskaźnik prędkości zacznie mrugać :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...