Skocz do zawartości

[hamulce]Szprychy zaczepiają o hamulce hydrauliczne Avid Juicy 3, co zrobić?

pscager

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Kupiłem rower Hai Aggressor RC . Po założeniu przedniego koła zauważyłem przy kręceniu przednim kołem, że szprychy zaczepiają hamulec przy bębenku. Hamulce Avid Juicy 3 Disc na mocowaniach amorka Rock Shox Dart 2. Trochę tak zagmatwałem ale zaraz pokaże na zdjęciach o co mi chodzi:

dsc00228s.jpg

dsc00231c.jpg

dsc00232r.jpg

Czy wie ktoś jak rozwiązać mój problem? Czy może źle skręciłem koło?

Napisano

Cześć.

Szprychy obijają o hamulec tylko w tym miejscu gdzie zaznaczyłem. Z ośmiu tych X'ów(czyli miejscach gdzie szprychy krzyżują się od piasty) na sześciu szprychach jest widoczne obtarcie a na dwóch nic nie jest obtarte. Własnie w tych miejscach gdzie szprychy się krzyżują następuje obcieranie o ten hamulec. Zauważyłem też, że koło tak jakby trochę krzywo sie kręciło, ale moze to tylko tak się opona zachowuje. Sam nie wiem co myśleć. Nowy rower i taka wada?

Na zdjęciu zaznaczyłem czerwonym kółkiem miejsca gdzie nie występuję otarcia na szprysze:

dsc00235h.jpg

Jak na ironie wydaje się, że szprychy po przeciwnych stronach są spoko. Tylko dlaczego?

Czy źle wycentrowane koło może powodować takie coś?

Napisano

Rzecz w tym, że ja go kupiłem przez internet w sklepie rower.com.pl i nie dość, że musiałem się użerać z kurierem DPD bo dopiero po dwóch dniach mi przesłał paczkę(i to z wielką łaską) bo za pierwszym mu się nie chciało to jeszcze z 10 razy musiałem interweniować telefonicznie. Tak więc, nie miałem okazji jeździć nim przed kupnem :). Do serwisu mam 395,5 km, więc na piechotę nie dam rady :) Mieszkam w małej miejscowości koło Lublina więc jutro zamierzam pójść do kilku serwisów, może coś poradzą.. ;)

Napisano

zazdzwon i pogadaj z nimi. i wyslij im rower na ich koszt. awsze mozesz jakas rekompensate wyciagnac od sklepu. masz 7 dni na oddanie towaru jak ich nastraszysz to zmiekną.

PS: jedyna metoda jesli chcesz to naprawic to danie podkladek pod tarcze i przesuniecie zacisku.

Napisano

Taki już urok trójek.

Jedynym rozwiązaniem jest założenie podkładek między piastę a tarczę. Wtedy tarcza oddali się o np 1mm od szprych, a tym samym oddali się również zacisk(po regulacji oczywiście).

Innego wyjścia nie ma.

Napisano

Też mam trójki i sprawdziłem dokładnie to samo miejsce co u ciebie. U mnie pomiędzy zaciskiem a szprychami są 2-3 mm miejsca :)

A żeby zamontować tarcze 185mm to nie trzeba zmieniać całego hampla, tylko wystarczy kupić adapter i tarcze.

Myślę, że w tedy zacisk byłby wyżej i nie haczyłby o szprychy, ale tą sprawę i tak trzeba wyjaśnić, a nie odpuszczać sobie.

Napisano

Nie no sprawy nie mam zamiaru odpuszczać, tylko , że już chciałbym jeździć :) ale się po prostu nie da przez to obijanie o hamulec. Czytałem o amorach Rock Shox Dart 2, że się nie opyla kupować większych tarcz bo amorek szybko złapie luzy, ale sądzę, że 185 to nie 200 :P . Jutro dzwonię i powiem im o tej wadzie. Dzięki za wielkie za pomoc. Jak coś się dowiem to jeszcze napiszę. Ktoś kiedyś może będzie miał podobny problem to będzie to dla niego bardzo pomocne. Jeszcze raz dziękuje Wam wszystkim za udzieloną pomoc. Dzięki i pozdrawiam serdecznie.

Napisano

A jak wygląda sprawa odległości śrub mocujących tarcze i haku widelca. Może widelec jest zwichrowany i lewa goleń jest dłuższa od prawej.

Sprawdź haki amora.

Napisano

Już po problemie,a wiecie co było problemem? Problemem było rozcentrowane koło. Pojechałem do serwisu w Lublinie dokładnie do INTER SKI na Zana i tam mi wycentrował gościu a jak zapytałem ile chcą za centrowanie to powiedział, że dzisiaj gratis :P . Tak więc, po założeniu już koło nie ocierało o hamulec. Zauważyłem, że gościu naciągnął mi dobrze szprychy bo jak wcześniej złapałem za szprychę to dało się ją troszeczkę ruszyć(przegiąć) a teraz już nie. Tak więc, mój problem został rozwiązany. Wreszcie mogę sobie pojeździć. Kupiłem również, tarczę 180mm jakaś Tytanium(taka złota,ale sprzedam na allegro bo nawet jej nie rozpieczętowałem) bo nie mieli innej, bo myślałem, że centrowanie nic nie pomoże. Ale dzisiaj jak zacząłem, jeździć i podczas hamowania zauważyłem, że golenie normalnie się uginają to podziękowałem. Myślałem, że Dart 2 może być do dupy ale aż tak?! :)

W każdym razie, w tym roku jakoś wytrzymam z tym amorkiem ale na następny sezon zmiana na coś lepszego bo ten to tragedia normalnie.

Dobra ale odbiegłem od tematu :D. Tak więc, mój problem został rozwiązany bez odsyłania roweru do serwisu( a ja na nich tak się wymodliłem :) , dzwoniłem i opierzałem, że mi wadliwy sprzęt wydali a teraz mi trochę wstyd ;) ) .

Dziękuje Wam wszystkim za pomoc jeszcze raz i pozdrawiam.

Napisano
Kupiłem również, tarczę 180mm jakaś Tytanium(taka złota,ale sprzedam na allegro bo nawet jej nie rozpieczętowałem) bo nie mieli innej,

Jakbyś sprzedawał w dobrej cenie to byłbym zainteresowany (o ile mówimy o Blade Ti)

Napisano
Tak btw to Dart nie przyjmie większej tarczy niż 160mm... W każdym razie producent nie rekomenduje takiego rozwiązania...

dart ma LIMIT NA 203mm. jzdzilem na darcie z darcza 180mm i smigalo fajnie. a ze sztywnoscia srednio

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...