deyot Napisano 24 Maja 2009 Napisano 24 Maja 2009 Witam. Rozważam przejście z napędu 3x9 na 2x9. Czytałem na formum, żeby nie było że nie, o stosowaniu komponentów szosowych w rowerach MTB ale nie znalazłem decydującej odpowiedzi. Korby MTB z dwiema koronkami są drogie dlatego pomyślałem o montażu korby szosowej (np. typowej 52, 39), które można dostać w przyzwoitej cenie. Pytanie. Czy będzie to działać ze standardową przerzutką MTB (alivio lub innej). Montaż przerzutki szosowej odpada ze wzgędu na sposób prowadzenia linki. Czy da się? I jaki będzie tego efekt?
Timon92 Napisano 24 Maja 2009 Napisano 24 Maja 2009 Dużą zębatką łatwiej zachaczyć w lesie o cokolwiek.
grzegorz1974paszek Napisano 24 Maja 2009 Napisano 24 Maja 2009 Może lepiej jakąś korbe Compact ? Standartowo to 50-34 , a cena Sory 199zł.
Rulez Napisano 24 Maja 2009 Napisano 24 Maja 2009 Przerzutka MTb może nie obsłuzyć tak dużej różnicy zębów między dwoma tarczami , zauważ, że różnice między tarczami w MTB czy crossach nie przekraczają 12 zębów = taka sama różnica w średnicy tarcz , ponadto przerzutki MTB/cross wg. producentów obsługują max 48 zębów.
Quattro Napisano 24 Maja 2009 Napisano 24 Maja 2009 Zacznijmy od tego, jak to będzie jeździło w terenie... Nie możesz kupić po prostu zwykłej korby MTB i odkręcić najmniejszy blat ?
Mod Team Puklus Napisano 24 Maja 2009 Mod Team Napisano 24 Maja 2009 Skoro chce szosową to niech załozy ale wypada tez szosowa przerzutke z przodu załadować. Noo chyba ze stara bedzie sobie dobrze radziła. pozatym nie ma wiekszych przeciwskazań tylkko niewiem jak z długością łańcucha. Bo szosy maja krotkie wozki a mtb długie. i jak bys zapodał 50 z przodu to nie zaduzo mogłbys zredukować z tyłu bo mogło by braknąć łańcucha. natomiast jak byś jeździł na srodkowej zebatce z łańcchem takim ze by i na blacie był dobry to wtedy chyba bedzie za długi. Tak mi sie zdaje.
skjaatel Napisano 24 Maja 2009 Napisano 24 Maja 2009 ja mam korby szosowe w ramce mtb (authot introvert 2005) i działa to normalnie (tyle, że rower to całkowity sztywniak z oponkami 1.5). Jak się sprawdzi w zwykłym mtb to nie wiem, ale bałbym się lasu.. ps. Ten rowerek to do treningu wytrzymałościowego jest tylko.
Schwefel Napisano 24 Maja 2009 Napisano 24 Maja 2009 ja mam korby szosowe w ramce mtb (authot introvert 2005) i działa to normalnie (tyle, że rower to całkowity sztywniak z oponkami 1.5) Jaka przerzutka to obsłużyła?
Boss Napisano 24 Maja 2009 Napisano 24 Maja 2009 Pytanie. Czy będzie to działać ze standardową przerzutką Najpierw zapytaj swoją ramę, czy jej dolne widełki przyjmą blat 52/53 od typowej korby 2-rzędowej, bo z reguły to nierealne, choć bywają wyjątki. Jeśli 2-rzędowa nie wejdzie, to mozesz probować 3-rzędowej korby szosowej, albo w konfiguracji 52/39/Nic, albo Nic/42/30 (ta druga bywa częściej używana), z tym że też nie ma gwarancji, że uda się wcisnąć 42 bez konfliktu z ramą.
Timon92 Napisano 24 Maja 2009 Napisano 24 Maja 2009 albo Nic/42/30 (ta druga bywa częściej używana), Wtedy kupowanie szosowej korby traci sens, lepiej włożyć nowe blaty do starej korby.
deyot Napisano 24 Maja 2009 Autor Napisano 24 Maja 2009 Dzięki za info. 50/34 to akurat to by było coś dla mnie. Mam rower dosyć mocno "uszosowiony": lekki, cały sztywny, oponki 1,25 cala, jeżdżę głównie po asfalcie. Najczęściej korzystam z blatu, środkowej koronki czasem w trakcie jazdy po leśnych ścieżkach, koronki najmniejszej prawie wcale nie używam. Stąd ten pomysł. Środkową koronkę mam akurat rozmiaru 34, więc myślę, że 50/34 też by weszło. Liczę zresztą, że da się pokombinować długością osi suportu. I tu pytanie: jak jest z suportami zintegrowanymi? Np. Sora? Da się jakoś dopasować, zakładając że suport wkręcę, bo to też BSA? Chyba lepszy byłby jednak kwadrat, bo zawsze można wymienić wkład, który jest jednak dosyć tani. Ile mniej więcej ma średnicy koronka 50 lub 52?
skjaatel Napisano 24 Maja 2009 Napisano 24 Maja 2009 "Jaka przerzutka to obsłużyła?" Z przodu mam zwykłe shimano z napisem sis - długa prowadnica, down swing, z tyłu stare deore lx z długim wózkiem. Przełożenia poza skrajnymi działają.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.