Skocz do zawartości

[Przerzutka Przód] Kompatybilność manetki i przerzutki

stasimon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Moja obecna przerzutka z przodu (fot niżej) złapała luzy więc chciał bym ją wymienić na np. SLX'a

9a47e2ab8425bb02.jpg

I tu się pojawia moje pytanie. Czy SLX będzie pracował z takimi manetkami:

d6fe036b926abee6.jpg

Pozdrawiam

Napisano

Coś chyba jest nie tak. Kupiłem przerzutkę SLX i zamontowałem ją w rowerze ale zmiana biegów nie jest możliwa. Przerzutka na najmniejszej koronce siedzi dobrze. Gdy chcę zmienić bieg na wyższy, przerzutka nie ustawia łańcucha w odpowiedniej pozycji. Na trzecim przełożeniu przerzutka wychyla się na bok tak bardzo, że zatrzymuje blat. Nie wiem co jest grane. Gdy zamontowałem starą przerzutkę to wszystko jest ok z tym problem, że stara ma luzy. Zauważyłem, że obejmę nowej przerzutki trzeba zamocować na róże rurze pod siodełkowej znacznie wyżej niż jest to w starym sprzęcie. Wysoko położona obejma dodatkowo uniemożliwia mi zamontowanie drugiego koszyka na bidon.

Proszę o jakieś sugestie. Wydaje mi się, że jednak model przerzutki, który kupiłem nie współpracuje z moimi manetkami.

Pozdrawiam

• Mod Team
Napisano

Kupiłeś pewnie przerzutkę typu Down Swing, a miałeś Top Swing.

Wszystko to może ze sobą współgrać, tylko jest to kwestią odpowiedniej regulacji.

A co do montażu bidonu to masz rację, czasami przy przerzutce tego typu nie można go zamontować.

Wystarczy dać podkładki pod koszyk i przykręcić jak zawsze i będzie dobrze.

• Mod Team
Napisano

Dobrze boguś gada, przerztutki top i down swing sie dość od siebie roznią. Po poierwsze topy szybko łapią luzy w porownaniu do downa, downy mają za zwyczaj mocniejszą sprezyne (a przynajmniej takie sie odnosi wrazenie) wynika to z konstrukcji. Obejma w topie jest sporo nizej, dlatego w niektorych ramach przerzutka typu down moze sie nie dac załozyć bo bedzie właśnie przeskadzać montowanie bidonu.

Co do pracy manetek to system 3 blatowy jest zunifikowany i kazda taka korba ma takie same odstepy miedzy blatami a to przez aanalogie daje mozliwość wspołpracy roznych przerzutek i manetek, nawet sramowskich. No niewiem jak jest z szosa wiec nie bede mowił.

Poczytaj FAQ na temat przedniej przerzutki tam raczej wszystko pisze i dam reke uciac ze po dobrym wyregulowaniu bedzie chodziło jak złoto <_<

• Mod Team
Napisano

Przede wszystkim musisz przerzutkę prawidłowo zamontować. A potem regulacja aż do skutku. Nie jest to łatwe (nigdy tego nie lubiłem) ale metodą prób i błędów w końcu się uda.

• Mod Team
Napisano

Dokładnie, też nigdy nie lubiłem regulować przedniej przerzutki.

Dzisiaj niestety byłem do tego zmuszony i regulacja zajęła mi ponad godzine, do perfekcji.

Ale już kilka razy ustawiałem u siebie przerzutkę, więc wiedziałem mniej lub więcej jak ona ma być zamocowana.

Także życzę ci powodzenia w regulacji. :D

Trochę niestety trzeba się z tym pomęczyć. :)

Napisano

Zamontowanie starej przedniej przerzutki idzie mi dobrze. Z tym SLXem nie mogę sobie poradzić. Mam wrażenie (przy SLXie), że manetka ciągnie za dużo linkę i przez to przerzutka się źle ustawia. Będę próbował dalej ją regulować. w Przeciwnym razie zakupie sprzęt typu top swing.

Dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi ;)

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...