Skocz do zawartości

[korba i suport] Czy bedzie pasowalo

HKKaMa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Dzisiaj chce zamówić

korbe http://www.allegro.pl/item547618260_nowa_k...y_octalink.html

oraz

supprot http://www.allegro.pl/item547628977_suport...link_113mm.html

do moejgo bika Kross Level A2 2005r. Nie jestem niestety pewny czy bedzie pasowal (supprot do korby bedzie pasowal bo korba jest przystosowana do supprotow Octalinka, ale czy beda one pasowaly do ramy w rowerze). Pytam bo nie chce narazić się na dodatkowe koszty odsylki niepasujacych rzeczy.

Napisano

Właśnie takiej odpowiedzi oczekiwałem :)

Co do dlugosci starej osi to nie bardoz jak mam sprawdizc bo nie mam ksiazeczki dolaczonej do roweru, ani klucza do korby i supprotu... najwyzej bedzie nieco wiekszy rozstaw korby :]

A co do tej korby to nie kupie jej bo jeszcze trzeba wliczyc przesylke... a kupujac ta korbe + supprot zaplace tylko za wysylke jednej rzeczy, a nie kazdej z osobna :)

Dzieki za pomoc :)

• Mod Team
Napisano

Ale tam jest opcja że dopłacasz 35 zł i masz też do tego suport,

więc i tak byłaby jedna przesyłka.

Różnica w cenie w tym wypadku to tylko kilkanaście złotych, więc warto dołożyć.

Może jeszcze coś ponegocjujesz.

Napisano

Co do długości suportu to radzę uważać - ja miałem spory problem z doborem długości do mojej przedniej przerzutki deore - na zbyt krótkim supporcie i specyficznej korbie nie chciała zrzucać na najmniejszą zębatkę, w końcu po pół godziny pasowania udało się dobrać odpowiednią długość, dlatego też lepiej kupować korbę w komplecie z suportem, czyli druga aukcja lepsza :).

Nie ma też się co sugerować długością starego suportu, bo był dostosowany do starej korby, więc po zmianie może okazać się że jest za długi/krótki, a to prowadzić może do zwiększonego zużycia łańcucha/kasety/korby.

Napisano
Różnica w cenie w tym wypadku to tylko kilkanaście złotych, więc warto dołożyć.

Wg mnie to raczej nie warto. Dołoży te kilkanaście złotych i na dobrą sprawę żadnej korzyści z tego nie będzie miał bo niczym konkretnym te korby się nie różnią żeby warto było dopłacać.

HKKaMa - ta korba i suport który wybrałeś będą pasować do Twojego roweru.

Napisano

Też mi sie tak wydawało, że Deore od Alivio nie rożni się niczym poza napisem... dzieki wszystkim za odpowiedzi :icon_wink:

Mam nadzieje, że w następnym tygodniu juz będe mógł się cieszyć z nowej + suport... szkoda ze trzeba doliczyc jeszcze 35 zl za montaż w serwisie, no ale co zrobic :thumbsup:

Napisano
szkoda ze trzeba doliczyc jeszcze 35 zl za montaż w serwisie, no ale co zrobic

A to nie lepiej zamiast płacić 35 zł, zainwestować w narzędzia do tego służące i wykonać to samemu? Wymiana korby i suportu nie jest w sumie skomplikowaną czynnością.

Napisano

Musialbym kupic 2 klucze do suportow i 2 inne sciagacze(chbya 2) bo zamieniam kwadrat na octalinka, czyli narzedzia wyniosa nieco wiecej, a korby z supprotem osobiscie nie bede rozbieral bo sie boje cos tam kombinowac zeby nie zepsuc :icon_wink: jeszcze nie mam mozliwosci zarabiania wiec juz samo to ze kupuje te czesci graniczy z cudem :thumbsup:

Mam jeszcze jedno pytanko... skoro wymieniam juz korbe z suportem to czy powinienem od razu wymienic reszte napedu tj. przerzutki przod - tyl (wolnobieg i lancuch kupuje wec nie pytam)?? Czy istnieje jakas szansa ze korba moze ulec awarii wywolanej przez przerzutki w dobrym stanie - na taki je oceniam??

Napisano

Niestety doczytalem sie, ze korba octalinka wymaga innego klucza niz kwadraty, aby ja zdemontowac wiec z domowego serwisu nici... ewentualnie jak kiedys mi sie zachce kopac w korbie to kupie ten klucz... znajac mnie nie bedzie to bliska przyszlosc :)

Mam jeszcze jedno pytanko... skoro wymieniam juz korbe z suportem to czy powinienem od razu wymienic reszte napedu tj. przerzutki przod - tyl (wolnobieg i lancuch kupuje wec nie pytam)?? Czy istnieje jakas szansa ze korba moze ulec awarii wywolanej przez przerzutki w dobrym stanie - na taki je oceniam??
Napisano

Mam jeszcze jedną prosbe...w z wizaku z tym, ze dostalem dofinansowanie na zakup kluczy do korby i suportu bede ja wymienial sam... macie moze jakies artukuly albo czy mozecie mi napisac krok po krosku jak wymienic korbe i supprot??

• Mod Team
Napisano

Myślę, że ktoś może ci wrzucić skan z MR,

było tam wszystko opisane krok po kroku,

słownie i obrazkowo.

Ale jak poszukasz na forum to znajdziesz to czego chcesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...