Skocz do zawartości

[Urlop] Pomysł na wypad w góry

KIJU

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Na samym początku wiem, że jest dopiero luty i do wakacji jeszcze trochę czasu, ale człowiek cały czas pracuje, studiuje, ani się obejrzy a już będzie lipiec.

Zacząłem się zastanawiać nad jakąś fajną miejscówką do spędzenia dwóch tygodniu w ciszy, spokoju i oczywiście z rowerem :) Zabieram ze sobą swoją kobietkę, a ona oprócz jazdy lubi także pospacerować po górach. W zeszłym roku byliśmy tydzień w Kudowie Zdrój. Muszę powiedzieć, że było całkiem fajnie ale jak dla mnie to mało było szlaków rowerowych po ścieżkach w lesie - chodzi mi o jazdę po terenie, a nie asfalcie.

Może macie jakieś ciekawe propozycje gdzie można spędzić urlop z rowerem?

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Pozdrawiam

KIJU

Napisano

rejon Wisły, Szczyrku... leśnych szlaków nie powinno zabraknąć a i dojazd nie jest najgorszy(no i względnie blisko)

chociaż jeśli priorytetem jest cisza i spokój a zjazd po korzeniach i telewizoarch można ograniczyć to bezsprzecznie Beskidy... ale z daleka od Soliny i większych kurortów -czyli jakaś agroturystyka czy cichy pensjonacik..

Napisano

Solina to Bieszczady, a nie Beskidy :) Poszukaj czegoś w okolicach Leska, Ustrzyk, Sanoka. To są takie większe miejscowości (chociaż i tak nieduże), a obok nich masz małe wsie (ja byłem w Dobrej, Łukawicy, Zagórzu, nie wiem czy to wogóle jest na mapie :) ). Z tamtych rejonów jest blisko na Ukrainę i można jeszcze uatrakcyjnić sobie wyjazd (z tych wsi co podałem to z Łukawicy jeździ pociąg na Ukrainę tylko nie wiem do jakiej miejscowości i z tego co pamiętam to dość rzadko). W każdym razie ciszę i spokój tam znajdziesz na pewno, a na rowerze też pojeździsz (chociaż ja z rowerem nie byłem). Miłego wyjazdu życzę!

Napisano

nie wiem jak wydajnościowo i technicznie zaawansowana jest twoja kobieta - ja proponuję lądek zdrój. dlaczego?

w jego rejonie są tereny górskie, co do jakości walorów krajobrazowych nie będe się spierał - ale wg mnie jest tam sporo rzeczy których gdzie indziej się nie widuje.

wg mnie jest to świetne miejsce na wypad damsko-męski - ze względu na rodzaj tras. oprócz typowo terenowych szlaków można skorzystać z opcji jazdy szutrami i leśnymi drogami które są wyasfaltowane aż do samych szczytów. super miejsce do turystyki jeśli nie szuka się technicznych wyzwań. szlaków jest kilkaset km, w tym świetnie utrzymane szlaki na stronę czeską (granica jest bardzo blisko). do tego choćby wycieczka do javornika po stronie czeskiej z pięknie położonym zamkiem.

są wielokilometrowe podjazdy i zjazdy, po róznym podłozu.

nadal pamiętam np zjazd z rejonu zwanego chyba "martwy las" (nie pamietam dokladnie) - najpierw kilka km szutrami i leśnymi drogami potem serpentynami az do centrum miasta. po obu stronach mnostwo budowanych lub zbudowanych drewnianych domów, widoki fantastyczne (drogi wiją się miedzy szczytami). w sumie tenze znazd miał prawie 20 km i załowałem bardzo ze musze nim zjezdzac - bo tyle bylo miejsc dla ktorych warto bylo sie zatrzymac.

przez 4 dni zrobiłem z kolegą ponad 200 km a i tak to tylko część tego co mozna przejechać.

w miescie i jego okolicach mnóstwo łowisk pstrąga, mnóstwo agroturystyk, cisza i spokój bo to miasto uzdrowiskowe.

jeśli chcesz zobaczyć jak tam mi było - daj znac przez pw to przesle ci fotki :)

Napisano

buahahaha... oczywiście że Bieszczady.. ale wstyd -napisałem o Wiśle i Szczyrku potem jeszcze 'cośniecoś' skasowałem i wyszły Beskidy z Soliną xD

a przy okazji: KIJU kwestia transportu.. jedziecie samochodem, czy pociągiem? turystyka czy czyste MTB?

Napisano

@tobo musze ci pogratulowac odwagi, zeby tak na otwartym forum pytac kolege o wydajnosc i techniczne zaawansowanie jego kobiety... :P

co do twojego opisu to bardzo mnie to zainteresowalo, planuje jakies krotkie wakacje w kraju a to co napisales brzmi interesujaco, odezwe sie na pw

Napisano
buahahaha... oczywiście że Bieszczady.. ale wstyd -napisałem o Wiśle i Szczyrku potem jeszcze 'cośniecoś' skasowałem i wyszły Beskidy z Soliną xD

a przy okazji: KIJU kwestia transportu.. jedziecie samochodem, czy pociągiem? turystyka czy czyste MTB?

Samochód.

Jeżeli chodzi o wybór: MTB czy turystycznie to tak 50/50. Ja - jak to przystało na faceta - lubię się wyszaleć na świeżym powietrzu :P a moja kobietka też lubi teren tylko, że ona jeździ ostrożniej. No i oczywiście zaznaczyła mi, że też chce sobie pochodzić po szlakach.

@tobo musze ci pogratulowac odwagi, zeby tak na otwartym forum pytac kolege o wydajnosc i techniczne zaawansowanie jego kobiety...

O wydajność mojej kobiety się nie martwcie. Gwarantuję, że spokojnie da sobie radę na szlakach.

Pozdrawiam

//Sorka 1415chris, już poprawione

Napisano

Do Zagórza masz bezpośredni pociąg z Warszawy.

Skoczyłem tam z kumplem w zeszłe wakacje, a później mieliśmy wybór do Soliny czy Komańczy...

Wybraliśmy drugą opcję.

Z Zagórza jest tam ok. 30 km rowerem, mieliśmy podjechać pociągiem ale on kursuje tylko w weekendy (o czym oczywiście nie było napisane w necie).

Ogólnie taka mała sympatyczna wioska. Domek na dwie osoby mieliśmy po 25 zeta/os za dzień.

Co do szlaków...

Osobiście byliśmy tylko 5 dni, bo tak wyszło, że musieliśmy wcześniej wracać, ale śmigać jest gdzie pieszo i na rowerze tylko nie wiem czy tak akurat na 2 tygodnie...

Jest bardzo blisko na Słowacje, ok. 15-20 km.

W sumie na brak zajęcia nie narzekaliśmy przez te pare dni.

Napisano

ja jeszcze jako kontrpropozycję podam pod rozwagę Góry Izerskie z bazą wypadową np. w Szklarskiej - mnóstwo szlaków rowerowych o zróżnicowanym stopniu trudności, począwszy od zaskakująco łatwych jak na góry, do zaawansowanych. Plus obowiązkowy miodownik w Chacie Jizerka w wiosce Jizerka po czeskiej stronie :)

Do turystycznego MTB z całym przekonaniem mogę polecić pogranicze Beskidu Sądeckiego i Niskiego - tu w miarę optymalną bazą wypadową może być Krynica i okolice. W okolicy mnóstwo interesujących terenów z ciekawą (niestety dość ponurą) historią, jak np. piękne drewniane łemkowskie cerkwie, poza tym dolina Popradu, szlak ze Szczawnika przez Bacówkę nad Wierchomlą i Jaworzynę (lub opcjonalnie dalej na Halę Łabowską)... noi z kulinariów obowiązkowa woda Zuber w pijalni wód w Krynicy B)

• 4 tygodnie później...
Napisano
(...)

jeśli chcesz zobaczyć jak tam mi było - daj znac przez pw to przesle ci fotki ;)

A bądź taki dobry człowiek i udostępnij je ogólnie ; ). Opis bardzo zachęcający.

Jakby co, rolmops1337@gmail.com

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...