Skocz do zawartości

[Transport]W jaki sposób docieracie ze sprzetem na miejsce.

Nemo7

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Każdy z nas nie raz wybierał się na trasy daleko od miejsca zamieszkania gdzie trzeba było ze znajomymi się najpierw jakoś dostać. Jak u was to wygląda, my pakowaliśmy się do Forda Transita gdzie było miejsca na 6 osób i na 6 rowerów. W ten sposób sobie podróżowaliśmy cały sezon jednak auto będę musiał sprzedać i musimy znaleźć inny sposób. Najczęściej bikerzy chyba korzystają z PKP jednak my często robimy spontany w połowie trasy lub też czasami nie dawaliśmy rady dojechać bo trasa okazała się z byt długa. Jak u was wygląda transport do miejsce przeznaczenia w momentach gdzie dojazd rowerem jest niemożliwy.

P.s. Chłopaki okrzyknęli autko Biker Busem :)

Napisano

zawsze starczało mi PKP jak jechałem większą ekipą

do 3 osób + 3 rowery mieściliśmy się w kombi (opel astra, bez bagażników dachowych)

za dużo możliwości to ty nie masz:

pks, pkp, auto z bagażnikiem, albo dwa auta (jedno na rowery, drugie na ludzi)

Napisano

Samochodem z rodzicami (toyota avensis się dobrze spisuje z rowerumi na dachu :))

Aaaaaaalbo PKP. Detal, że latem kursuje na jeden pociąg z 10 osób z rowerami/przedział na 3 rowery, to by było do zniesienia gdyby nie przesyłki konduktorskie w przedziale z okienkiem do patrzenia na rowery AAAAA JAK JA PKP NIENAWIDZĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘ!!!

vw transporter (t5 2,5, ten taki dłuzszy :))też się spisuje wyśmienicie :icon_wink: rowerki na pakę i jazda.

ford transit jeszcze nie testowany rowerowo, ale to kwestia miesięcy. ma zaletę, ze w stosunku do posiadanego transportera ma drzwiczki na bok, nie klapkę do góry. mi to ułatwia życie, bo jest wyższy niż vw :)

ale ford g* wort... (; najwygodniej transporterem (kopytniejszy niż ford)i tojką afką (:

Napisano

Testowałem już kilka rzeczy: samochód (jasne najwygodniej), PKP w większości przypadków trafia się przedział gdzie mieszczą się 3 rowery i nie ma jak ich pilnować... i PKS a tego to już w ogóle nie polecam bo rower przewieziony tylko na układach.

Kiedyś słyszałem o czymś takim jak wynajmowanie busa, jako że ktoś zawozi i odbiera Was w wyznaczonym miejscu. Nic więcej mi o tym nie wiadomo.

Napisano
ale ford g* wort... (; najwygodniej transporterem (kopytniejszy niż ford)i tojką afką (:

Tak tylko tytułem informacji ten model co ja mam Transita był najczęściej używanym samochodem do napadów na banki. :D

@ Robert

Gdzie o tym słyszałeś ??

Napisano

ja polecam Mercedesa Vito w najdłuższej wersji, szybki i komfortowy busik. Mieści się w nim 5 osób i co najmniej 5 rowerów(więcej nie próbowałem)

Napisano

Kolego a powiedz mi jakie są długości tych Vito ? Bo ja się znam ale na Sprinterach. I ty mówisz o tym starszym Vito czy nowszym ? Bo właśnie myślimy z ojcem nad Vito ale tym starszym.

Napisano

mówię o Vito nowszym:

długość samochodu - 5,223m

załadunek za przednimi siedzeniami - 2,897m

załadunek za 2 rzędem siedzeń - 1,879m

odsyłam też do lektury tej strony - http://www.mercedes-benz.pl/content/poland...r/vito_new.html

co do starszego Vito to też świetny samochód, miałem go wcześniej i rowery mieściły się w nim w poprzek tylko że ze skręconym przednim kołem, niestety wymiarów nie pamiętam

Napisano

dodam tak jeszcze na szybko, że jak byś kupował Viciaka ale tego starszego to kup ze zwykłym zawieszeniem, bo pneumatyczne jest bardzo awaryjne

szczerze mówiąc nie wiem ile wejdzie, bo wtedy nie miałem jeszcze tylu rowerów i tyle nie jeździłem, ale myślę że z 5 by weszło, a uznajesz możliwość zdemontowania jednego koła, bo wtedy spokojnie się zmieszczą

Napisano

Osobiście podróżuję tylko koleją. Kilka spostrzeżeń:

Odnośnie PKP najlepiej polować na jednostki elektryczne i ładować się do ostatniego przedziału (podpisanego "dla podróżnych z większym bagażem ręcznym"). W rozkładzie internetowym łatwo je poznać: są przeważnie oznaczone adnotacją "Tylko klasa 2.". Transport sprawdzony przeze mnie kilkanaście razy na dystansach od 20 (powroty awaryjne) do 100 km (na wyścig). Na studencką kieszeń nawet opłacalny. W wyremontowanych jednostkach są nawet wieszaki na od 3 do pięciu rowerów, ale w oryginalnie rozplanowanych bez żadnych wieszaków też idzie spokojnie pomieścić do 8 osób z rowerami. Na przód nie ma się co pakować - przedział bagażowy z przodu zawsze robi za przedział służbowy. Jeśli biletów nie kupiliście na stacji przy wsiadaniu poproście konduktora (zawsze wychyla się z któregoś wejścia) żeby przyszedł na tył wypisać bilet.

Z Kolejami Dolnośląskimi (kilka ciekawych tras w Sudety: Dzierżoniów, Bystrzyca Kłodzka, Kłodzko, Nowa Ruda, Wałbrzych i okolice) trzeba uważać, bo większość ich nowych małych szynobusów nie ma typowego miejsca na rower - trzeba zastawić składane krzesełka w przejściu koło WC.

Napisano

Mój znajomy jeździł cały sezon na maratony i wypady VW busem (T2, banan). Tym co go na filmach czasem widać pomalowanego po hipisowsku, tylko nowszy ;] Dieselek 1.6, więc dojazdy tanie, a sam samochód kosztował tyle, co jego rama speca ;D

Do środka wchodziły 4 osoby z rowerami, z bagażnikiem na dach 5 albo 6.

Ja się wożę accordem hatchback- do środka, po złożeniu 2 siedzeń i odkręceniu kół, z zapasem na bagaż wchodzą 3 osoby i 3 rowery. A z bagażnikiem na dach mi się kijowo jeździ, poza tym cały czas mam wrażenie, że zgubiłem albo zaraz zgubię cenny ładunek ;P Dlatego wolę w środku.

A pkp ma tą zaletę, że przy dłuższych trasach można się bardziej socjalizować, piwko wypić i w ogóle. Tylko cenowo nie wychodzi korzystnie, jak 3 osoby jadą autem, to jest znacznie taniej, o czasie przejazdu nie wspominając.

Napisano

a tam nigdy problemu z transportem nie mam..

przemieszczałem się już z moim rowerem takimi środkami lokomocji jak:

- oczywiście PKP

- Komunikacja miejska się zdarzyła, raz czy dwa..

- jednak najczęściej pojazdami m.in. VW Passat B4, Fiaty Doblo, Ducato, Fiorino.. Ford Transit Mk3, Skoda SuberB.. próbowałem jeszcze jakoś rower zmieścić w Alfie Romeo GT.. niestety nie udało się..

Najlepiej mi było w Doblo, Ducato i Transicie.. niestety w tych samochodach maks w 3 osoby tylko :icon_mrgreen:

Napisano

@ Biera

No co ty myślisz że ja nie szukałem na stronie PKP. Teraz PKP zostało wykupione albo jakaś część i zmieniły się ceny. Myślałem że napisze ktoś kto już jechał. :icon_mrgreen:

@ Dornif

No dokładnie ja też wole sprzęt w środku. Poza tym na dachu jak jest sprzęt to majga samochodem na boki co nie jest bezpieczne.

Napisano

hehe no niestety Ci nie pomogę:D

mój kolega kiedyś jechał audi tt na maraton - dwie osoby i dwa rowery w środku:D ja woziłem rower w cinqecento (3 osoby + 1 rower, wszystko w środku) jak się chce to można:P

Napisano
@ Robert

Gdzie o tym słyszałeś ??

W bikeBoardzie była kiedyś opisana wyprawa do Rumunii i tam skorzystali z takiego rozwiązania. Wystarczy chyba zadzwonić do firmy przewozowej jakiejś i spytać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...