Skocz do zawartości

Canyon

Xanagaz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Właśnie co do designu. Zauważyłem że albo Canyon bardzo się podoba, albo po prostu jest brzydki. Nigdy nie spotkałem się z opinią żeby ktoś powiedział "rower jak rower". I w sumie mi to pasi :) Na kiedy masz termin dostawy Nerwa ? :P

Już go mam. Całe zamówienie / dostarczenie trwało 7 dni. To pewnie przez to ze stolica. A rower to wiadomo, najlepiej Jak Cube, wysmarowany naklejkami i tribalem w 3 kolorach hehe. Ale tak już w sporcie jest. Fajnie ze canyon kuma ze niektórym zależy na czymś innym. Mat rama!

Napisano

Faktycznie, no to gratki :D , niepotrzebnie czytałem temat "od tyłu". To w takim razie czekamy na foty, koniecznie z terenu :)

Napisano

Faktycznie, no to gratki :D , niepotrzebnie czytałem temat "od tyłu". To w takim razie czekamy na foty, koniecznie z terenu :)

Za miesiac wybieram się w góry sowie, raczej rekreacyjnie (z narzeczoną). Nie byłem tam jeszcze, ale myślę, że będzie sporo okazji do dobrej fotki.

Napisano

Wrzuć koniecznie foto jak wrócisz. Ubłoconego bika też :)

ps. coraz bardziej zakochuję się w fullach...typu LUX MR :P

Napisano

Ja od ostatnich kilkunastu dni generalny przegląd z serwisem swojego rumaka zrobię. Musiałem, gdyż jak się okazało zarżnąłem suport (do tej pory zachodzę, jak i gdzie :D ). A skoro coś nie tak z jednym to zaglądnąłem do pozostałych. Hamulce - generalny przegląd (w tylnym F.ORO jeden tłoczek nie odbijał), wymiana oringów itp.; teraz wiem, jak to wszystko hula, choć obawy miałem czy to znowu zadziała, jak to w atomach na stole leżało :)

Amorki - wymiana uszczelnień (ale to już w serwisie u kumpla); przerzutki, stery, linki, pancerze - mówiąc krótko - roz...wałka na maxa.

Najwięcej zabawy miałem ze śrubką regulacyjną w przedniej przerzucie. Za nic nie chciała się odkręcić (jak się później okazało, była na klej do gwintów złapana, ale chyba za mocny użyli). Kumpel w pracy pomagał mi ją odkręcać. Tyle, że siła nie zawsze równa się skuteczność. Z główki krzyżakowej g...no zostało. Postanowiliśmy wywiercić mały otwór z góry śrubki, by móc wykrętaka użyć. Wykrętak śrubkę chwycił, wykręcamy i... część, która wystawała z aluminiowego korpusu przerzuty SRAM X-9 urwała się. Reszta śrubki nadal tkwiła w przerzucie.

Nie zostało nic innego, jak dalej małym wiertełkiem przez środek pozostałej śrubki wiercić. Ciężko to opisywać dalej, ale skończyło się na tym, że z gwintu M4 mało co zostało, trzeba było go poprawić. Poprawiając gwint przy wykręcaniu gwintownik maszynowy pękł - 2 części w środku przerzutki. Wydłubać nie mogliśmy. Pozostało dać na piwo znajomym z narzędziowni i na elektrodrążarce gwintownika się pozbyliśmy.

Niestety - otwór trzeba było już przerobić na M5. Jeszcze tylko szybkie przetoczenie śrubek imbusowych (na śrubokręt nie znalazłem, za to imbusowych mam od groma, tylko główki mają za duże) i jakoś to wygląda. Coż - przerzutka troszkę zniszczona, sprzedać już nie sprzedam. Grunt że działa.

Teraz najgorsza zabawa - składanie do kupy i regulacja. Dam znać, jak bike ożyje :)

• 3 miesiące temu...
Napisano

Nic się nie dzieje w klubie więc poruszę zastały temat. :-)

Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem roweru Canyon Grand Canyon AL 7.0W (a właściwie jego części).

Z oryginalnego roweru pochodzi rama, korba, amortyzator z pop-lock, sztyca, zacisk sztycy oraz pancerze.

Reszta została ze starego XtC Team lub dokupiona.

Na dzień dzisiejszy prezentuje się następująco:

dsc01371z.jpg

dsc01380j.jpgdsc01374t.jpg

dsc01379b.jpg

Planowane zmiany:

- sztyca Thomson Elite 330 z seatbackiem

- obręcze ZTR Alpine, szprychy SuperComp, alu nyple

- opona tył Continental SK Supersonic 2.2, przód Schwalbe RoRo

- zacisk sztycy od Smuda bądź jakiś KCNC od biedy

- siodło prawdopodobnie będzie to Specialized

- podkładki pod mostek carbonowe no name lub czerwone/pomarańczowe nawiercane AFC

- mostek 3T ARX ze śrubami ti

- pancerze Jagwire Ripcord

W obecnej konfiguracji rower waży ok 10.2kg, uwzględniając w/w planowane zmiany waga spadnie do ok 9.5kg.

Obecnie zastanawiam się nad wersją kolorystyczną, najprościej byłoby iść w czerwone dodatki jednakże ciekawym rozwiązaniem mogłyby być pomarańczowe dodatki nawiązujące do subtelnych akcentów na ramie w tymże kolorze (niestety piasty, obręcze oraz klamki Ultimate są czerwone).

Napisano

Fajny ten Twój Canyon! Wg mnie jednak pozostawiłbym go w kolorystyce biało czarno złotej/pomarańczowej. Te czerwone dodatki przejadły się trochę - w co trzecim biku się je widzi.

Napisano

Oranż byłby bardziej unikatowy i mniej opatrzony.

Złotego nie lubię ot po prostu, z elementów czysto estetycznych można jeszcze naklejkę na Sid wymienić na pomarańczową.

Zapomniałem napisać o zaciskach kół oraz śrubach alu.

Napisano

A ja byłem z moim Nerve XC na pierwszej górskiej wyprawie! Góry Sowie nie są spektakularne, ale na pierwszy raz było ekstra - czy słońce czy deszcz nie chciało się zejść. Przy każdym zjeździe cieszyłem się jak dziecko że mam taki pewny sprzęt.

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Napisano

@ukaniex, niedawno stałem się posiadaczem dokładnie takiej samej ramy z tym że czarnej i w rozmiarze 20,5". Napisz jak Ci się na niej jeździ, jakie wrażenia?

Napisano

Zakupiles egzemplarz z allegro? :)

Niestety przez pewnego sku... ananasa mój sezon.zakończył się zaraz po kupieniu od niego hamulców zatem nie miałem okazji Jej dosiasc. :icon_cool:

Ale chętnie poczytam o Twoich wrażeniach z jazdy. :)

Napisano

Tak, allegro:) Myślałem nad jakimś "plastikiem", ale trafiła się ta rama w dobrej cenie i póki co, nie żałuję:icon_cool: W zasadzie brakuje mi tylko sztycy żebym mógł jeździć. Zmieniam jednak wiele części i zapewne pojeżdżę na tym sprzęcie dopiero na wiosnę.

Napisano

Rama jest pod specyficzne stery, bo o ile górne łożysko jest w standardowym rozmiarze 1.1/8", to dolne jest zdecydowanie większe i jest w rozmiarze 1.5".

Na stronie Canyona można wyczytać, że taka stożkowa główka sterów poprawia o 100% jej sztywność względem standardowego rozwiązania. Wg. specyfikacji technicznej, w standardzie są stery "Acros AiX-03" - http://www.acros.de/product_info.php?language=en&products_id=700 Wg. producenta waga ich wynosi 100g.

Swoją droga mam szczęście do ram ze stozkowymi główkami;) W poprzedniej ramie miałem stery 1.1/8” - 1.1/4"

• 2 tygodnie później...
Napisano

witam,

od razu mówię że nie jestem posiadaczem tak zacnego rowerku, ale mam pytanko i wolę spytać wśród posiadaczy canyonów.

a więc-zna ktoś jakiekolwiek szczegóły TEGO roweru?

bo określenie typu "duży hamulec tarczowy" dla mnie niewiele mówi, głównie chodziłoby mi o specyfikację i opinię o danym rowerku

• 3 tygodnie później...
Napisano

A ja byłem z moim Nerve XC na pierwszej górskiej wyprawie! Góry Sowie nie są spektakularne, ale na pierwszy raz było ekstra - czy słońce czy deszcz nie chciało się zejść. Przy każdym zjeździe cieszyłem się jak dziecko że mam taki pewny sprzęt.

Dokładnie wiem jak to jest :)

W tym roku byłem na zlocie rowerowym tegoż forum, było świetnie, szczególnie na takim mega zjeździe, gdzie prędkość była ponad 60kmph :P)

Jedyne na co mogłem ponarzekać to na pracę recona, który jest bez motion control. W tym roku, miejmy nadzieję, że jeszcze przed kolejnym zlotem będzie wymiana na coś lepsiejszego :)

ukaniex, Tomciox:

Zakupiłem dodatkowy set sterów AiX-03 od Canyona :)

1. Waga sterów, bez 2 dodatkowym podkładek 5mm i 10mm (które są w komplecie)

aix03_waga.JPG

2. Waga sterów z podkładkami

aix03_podkladki_waga.JPG

Jak widać, waga bardzo przyjemna, ale stery też nie są tanie :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...