KaJeTaN Napisano 2 Sierpnia 2008 Napisano 2 Sierpnia 2008 Witam.... Mam problem z zaciskiem Lx'a, a mianowicie tłoczki nie chcą wychodzić z "gniazd" , po naciśnięciu klamki, wychodza tylko troszeczke nie wiem czy nawet z 1 mm... do tego powinny sie same ustawić do klocka, tzn zajac praktycznie cała wolna przestrzeń, a one ruszaja sie tylko delikatnie. Zauwazyłem jak by obok jednego zacisku troszkę płynu uciekało, czy ktoś wie co się stało;>? Da sie jeszcze uratować zacisk czy od razu do kosza:(? Może troszke chaotyczny opis, ale starałem sie jak mogłem:) Dziekuje i pozdrawiam:)
pudeleQ Napisano 2 Sierpnia 2008 Napisano 2 Sierpnia 2008 Na 99% uszczelki do wymiany. Płynu po prostu ubyło i się zapowietrzył.
KaJeTaN Napisano 2 Sierpnia 2008 Autor Napisano 2 Sierpnia 2008 Czyli trzeba bedzie serwis odwiedzić? :|
pudeleQ Napisano 2 Sierpnia 2008 Napisano 2 Sierpnia 2008 Jeżeli posiadasz jakiekolwiek zdolności manualne to sam możesz je wymienić. W sumie to zadna filozofia. Trzeba tylko wyjąć tłoczki, wyjąć stare uszczelki, włożyć nowe uszczelki i włożyć tłoczki.
KaJeTaN Napisano 2 Sierpnia 2008 Autor Napisano 2 Sierpnia 2008 Gdzie moge takie uszczelki dostac kupić ? No ale potem trzeba cały układ odpowietrzyć pewnie:|
pudeleQ Napisano 2 Sierpnia 2008 Napisano 2 Sierpnia 2008 Spytaj się w najbliższym rowerowym czy Ci nie sprowadzą, bo wątpie żeby od ręki mieli. Tak, trzeba odpowietrzyć, a w sumie to i zalać od nowa trzeba, nie jest to trudne, aczkolwiek trzeba wiedzieć jak to robić. Wałkowane już X razy na forum, szukać, szukać, szukać.
KaJeTaN Napisano 2 Sierpnia 2008 Autor Napisano 2 Sierpnia 2008 Już czytałem wsumie troche toskomplikowane Najgorzej bedzie zuszczelkami, moze w sumie najlepiej jendak do serwisu isc, pewnie krzykna z 50 zl ;/
madmun3 Napisano 1 Października 2008 Napisano 1 Października 2008 podobny temat, Panowie posiadający LX czy tłoczki (w stanie spoczynku) wystają z zacisku czy są równo z nim ... W tylnym tłoki są ladnie schowane i nic nie wystaje, a w przednim oba wystają po 1,5 mm. Jak u was to wygląda ???
pudeleQ Napisano 1 Października 2008 Napisano 1 Października 2008 Wystawanie tłoczków zależy od starcia klocków, im bardziej starte, tym bardziej tłoczki wystają.
madmun3 Napisano 1 Października 2008 Napisano 1 Października 2008 aha czyli się nie przejmować i jeżdzić, myślalem że po każdym hamowaniu tłoczki muszą sie cofnąć do zacisku .. Toć jeszcze ktoś może mnie w tym utwierdzić
rzymo Napisano 1 Października 2008 Napisano 1 Października 2008 podobny temat, Panowie posiadający LX czy tłoczki (w stanie spoczynku) wystają z zacisku czy są równo z nim ... W tylnym tłoki są ladnie schowane i nic nie wystaje, a w przednim oba wystają po 1,5 mm. Jak u was to wygląda ??? Mam XT, ale to praktycznie taka sama konstrukcja - jak tłoczki są czyste, to chowają się do końca, jak są brudne, to nie Póki nie zakładam nowych klocków, to nie chowanie się tłoczków do końca mi nie przeszkadza, przy nowych klockach trą one o tarczę, więc muszę wyczyścić tłoczki, zaczynają się całkowicie chować w zacisku i jest spokój na jakiś czas... Shimano tak ma i trzeba z tym żyć
madmun3 Napisano 1 Października 2008 Napisano 1 Października 2008 mam rozumieć przez to że jak będę chciał kupić nowe klocki to muszę wylać cały płyn, rozkręcić zacisk i wyczyścić tłoki :/ F**k to lipa yst Czy masz jakiś magiczny sposób na czyszczenie tłoków ...
bendus Napisano 2 Października 2008 Napisano 2 Października 2008 W hamplach hydraulicznych wraz ze zużyciem klocków tłoki coraz mniej powracają po puszczeniu klamki. Dzięki temu odległośc od powierzchni klocka do tarczy pozostaje ta sama, niezaleznie od stopnia zużycia. Gdyby chowały się za każdym razem do końca, to z czasem powiększałby sie jałowy skok klamki. Przy wymianie klocków po prostu "resetuje" się tłoczki, czyli rozpycha do pierwotnego położenia. Nie rozbiera się zacisków, nie zalewa od nowa itp.
cyklista Napisano 2 Października 2008 Napisano 2 Października 2008 Nic dodać nic ująć... To jest podstawowa przyczyna dlaczego tłoczki z przodu bardziej wystają. Na przedni hamulec działają większe siły podczas hamowania, klocki się szybcie scierają, przez co stają się węższe. Zeby dalej mogły dochodzić do tarczy, tłoczki muszą bardziej wystawać z zacisku, przy tym samym skoku klamki.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.