Skocz do zawartości

Mniejszościowy KLUB użytkowników GT !

Lukaszeczek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A przywitam się...

:)

Klasyka gatunku czyli granatowa Tequesta z 1997 roku z niezniszczalnym STX RC z tyłu i Alivio z przodu.

Z oryginalnego osprzętu ostała się tylko sztyca GT i siodło WTB, a tak to Bomber sprężynowy na pokładzie, hamulce SRAM 9.0, klamki XTR i linki XTR, kierownica, mostek, rogi - ze stajni WCS.

Przebieg - parę ładnych tysięcy po naszych górach i Alpach też.

I czasem na Pogorii ;)

Napisano

witam,

GT Talera rocznik 1998, rama cro-mo. Z fabrycznej konfiguracji pozostała tylko rama, a reszta części wymieniona na lżejsze/lepsze.

Waga około 13kg.

pzdr

Napisano

Widzę że do klubu dołączyły dwa klasyki GT :) |Witamy :)

sam poluję na jakąś starą ramkę GT aby wrzucić do niej pozostałości po GieTku i śmigać na wycieczki :)

Napisano

a ja na akademickich w przesiece naliczylem trzy zaskary ;) moj, carbonowy czarny , do ktorego sie slinilem i jeden malutki z marathonem z przodu niebiesko srebrny jakiejs kobietki ;) piekny byl, wlascicielka nie wiem bo zapatrzylem sie na rame :P

Napisano

po zmianie kokpitu stał się narowisty...myszkuje na boki a Bomber szuka dziur w ziemi - wąska kierownica, krótkie rogi i lekki mostek powodują że się z krowy B) zrobiła wyścigówka...no i fajnie, staruszka Tequsia śmiga jak młódka...

teraz pora na wymianę opon i poszukiwania przejściówki do sztycy Ritcheya - jak tu 27.2 zapakować do dziury 29.4 ;) - ma ktoś pomysł gdzie taką przejściówkę nabyć drogą zakupu?

no i jakąś "kanapę" pod tyłek by się zdało ;)

Napisano
po zmianie kokpitu stał się narowisty...myszkuje na boki a Bomber szuka dziur w ziemi - wąska kierownica, krótkie rogi i lekki mostek powodują że się z krowy B) zrobiła wyścigówka...no i fajnie, staruszka Tequsia śmiga jak młódka...

teraz pora na wymianę opon i poszukiwania przejściówki do sztycy Ritcheya - jak tu 27.2 zapakować do dziury 29.4 :) - ma ktoś pomysł gdzie taką przejściówkę nabyć drogą zakupu?

no i jakąś "kanapę" pod tyłek by się zdało :teehee:

Co do oponek to ja zmieniłem ostatnio na Geax'y Barro Mountain i muszę powiedzieć że spisują się całkiem dobrze (zrobiłem na nich 350km).

Jeździłem na nich już po mokrym i suchym, po asfalcie i piasku. Piasek oczywiście nie jest ich domeną, ale asfalt i teren typu kampinos jak najbardziej.

Na podjazdach sobie radzi nawet jak pada deszcz - testowane :)

Ogólnie polecam te oponki.

Napisano

Ja się też pochwalę conieco... w ciągu ostatnich 24 godzin narobiło się niezłe zamieszanie w związku z częściami które miałem montować do zakupionej ostatnio ramy GT. Planowałem założenie do niej amorka RST Titan Air 130mm i hamulców V-brake LX, ale że Tinie (dla niezorientowanych - siostrze :wallbash: ) została w ramach upgrade swojego sprzętu kupa części - amorek (trochę szkoda go sprzedawać za bezcen, jak ktoś poszuka na forum, będzie wiedział dlaczego), obie piasty, zaciski hamulca, klamki, przejąłem je w zamian za anulowanie długów - taka rodzinna solidarność :P

Na razie złożone jest tyle:

- rama GT 2.0 + damper FoxFloatR 38/165mm

- korba Shimano LX FC-M580 170mm, tarcze 44Accent, 36LX, 22LX,

- pedały Wellgo WPD-823,

- przerzutka tył SRAM 7.0,

- przerzutka przód Shimano C050,

- stery Tange (model nie wiem jaki, na maszynach),

- zacisk do hamulca AccentFreezer dla tarczy 160mm

O tym dlaczego zamontowałem takie i wypowiem się jak złożę całość, ogólnie chodzi o to że "dawałem co miałem" - np. z pozoru szajsowata C050 ma bardzo mocną sprężynę i waży tyle co... LX Down-Swing, czyli ok. 165g! A że potrzebowałem Top-Swinga, po co kupować nową skoro ta działa bardzo dobrze? Ogólnie sprzęt będzie budżetówką, ale wcale nie takiej złej jakości i mam nadzieję, że zejdzie do granicy 13kg... co prawda zakładałem to na V-brake, ale przy lekkich obręczach i tarczach AccentBlade, nie powinienem przekroczyć 13,2kg co mnie cieszy :)

Oto foto:

1. Widok ogólny na w/w części

4a08c72a1d795992m.jpg

2. Przerzutka tylna i zacisk hamulca

be5be910960cf6c3m.jpg

3. Korba, pedały, przerzutka przód

26dd698f0f79f3e4m.jpg

Rower nie będzie należał może do najpiękniejszych, ale ma być niedrogi, dość lekki i praktyczny a nie startować w MissWorld :D

PS. Pardon za jakość fotek, były robione "na szybko", przy byle jakim świetle itp. Esteci - wybaczcie :D

Napisano

Więc tak:

K-mil - nie wiem bo jeszcze na niej nie jeździłem ;) Do mój pierwszy "stały" full - okazyjnie siadało się na różne rzeczy, od Krossa FR po Konę Stab, ale to były sprzęty zdecydowanie dla mnie za ciężkie i nieporęczne. Kiedy szukałem czegoś dla siebie, trafiłem na widoczny zestawik GT + Fox + stery (były jeszcze sztyca i siodełko, ale mam swoje). Ramkę wziąłem też dlatego że miała wejście na piwoty - planowałem założyć V-ki jak pisałem, ale dosłownie (przed)wczoraj siostra mi oznajmiła że zostawia kupę części, stąd jednak będą tarczówki. :):yes: :yes:

Skok wg producenta wynosi 4,5 cala (ok. 115mm) ale nie sprawdzałem tego dokładnie. Naczytałem się trochę dobrego o i-drive, okazja była interesująca (Fox był praktycznie na dotarciu), cena też... a że mogłaby być cal niższa i ważyć ze 200g mniej? Chyba za dużo wymagam :P

Oczywiście jak ją przetestuję, zaraz dam znać. Jeśli wszystko dobrze się ułoży, rower będsie gotowy pod koniec przyszłego tygodnia. O ile... bo już różne rzeczy się działy :P

ulvgar - już kiedyś o tym pisałem. Przez 3 lata jeździłem na różnych zestawach: 22-32-42, 22-32-44, 26-36-48 (jak trekking) i uznałem, że przy moim stylu jazdy (dość niska kadencja) najlepszym rozwiązaniem będzie właśnie dodanie do standardowych tarcz 22 i 44 środkowej 36. Wtedy praktycznie, jeśli tylko nie trafię na większe dziury, ostrzejsze podjazdy, lub nie zaczynam jechać na stałe >28-30km/godzinę, cały czas mam wrzucone na 36 i tylko wachluję tyłem.

Stąd zębatki 22i 44 stają się "rezerwowymi" - dlatego założyłem cienkiego Accenta (10g mniej niż LX alu!), niestety 22 alu już się nie dało nigdzie wynaleźć "po kosztach".

Co prawda trzeba trochę uważać przy zmienianiu łańcucha z 22 na 36 i (zwłaszcza) w drugą stronę, ale wystarczy do tego trochę wprawy i... grip z mikroindeksacją. O ile gripshift na 3 przełożenia jeszcze-jeszcze dałby radę, choć wymagałby wtedy sporej uwagi, to próbowanie takiego zestawu na rapidfire skończyłoby się najpewniej zrzucaniem łańcucha z 22 lub jego nie wchodzeniem na 36.

Ale osobiście i tak bardzo rzadko używam teraz przedniej przerzutki, a kiedyś... 32,44,32,44,32,44 i przy okazji od razu zmiana tyłu o 2 zębatki :D A z 36 na równym praktycznie nigdy nie zrzucam na 22 (musiałyby się trafić chyba ruchome piaski :P ) a na 44 tylko jak zdrowiej przycisnę. Dla mnie jest w sam raz :)

Napisano

A z zębatkami 26 i 36 z przodu a z tyłu 11-32 (lub nawet 11-23) dałoby radę zrobić rower zimowo-treningowy i na dojazdy do pracy?

Napisano

Więc tak:

K-mil

Oczywiście jak ją przetestuję, zaraz dam znać. Jeśli wszystko dobrze się ułoży, rower będsie gotowy pod koniec przyszłego tygodnia. O ile... bo już różne rzeczy się działy :)

Czekam z niecierpliwością ;) - zresztą kilku moich znajomych też ;)

Powodzenika w skłądaniu :D

Napisano

A ja dzisiaj wzięłem selle italia max flite gel flow do testowania. na razie czarne docelowo będzie żółte. Wymieniłem też koszyk z czarnego na niebieski i bidon z białego na niebieski, stary komplet będzie w dłuższe trasy używany. O dziwo zaskar zrobił się jeszcze piękniejszy niż był ;) zdjęcia dam już z żółtym siodełkiem

Ehh coraz więcej fulli będzie, mam nadzieje że osobników z twardymi tyłkami na zaskarach trochę się ostanie :) a może lekarstwem dla Was będą tylne widełki z karbonu?

Napisano

karbonu nie pospawasz :P ja dziekuje :)

ja ze zmian w ostatnim czasie (w sensie miesiac :P ) to przerzutka xt na przod... zaraz pozniej xt shadow na tyl... 12letni xtr sie wzial i skonczyl... nowy lancuch w sensie drugi ktory pekl dwa razy w ciagu tygodnia... nowe klocki hamulcowe ktore zreszta w karkonoszach tydzien temu sie sfajczyly ;) teraz pedaly musze kupic.. mxr albo 540... same wydatki... a zmienilem jeszcze kierownice na tioge taskforce 150gram.. 580mm... ale zmienilem szybko z powrotem na moja ulubiona gieta 720 mm 360gram :D prosta to dla mnie zero przyjemnosci z jazdy.. waga robi swoje a szerokosc powoduje ze ciezko sie transportuje rower pociagiem ale cos za cos ;) ... bidon ostatnio natomiast uzywam zielony i pasuje do ramy jak ulal :P

a no i zaszpanowalem sobie i kupilem za cale chyba 3 zlote podkladke kcnc pod mostek... fakt, ze jest ciezsza niz te co mialem mi nie przeszkadza :P ale jest fajna niebieska :D

foto w konfiguracji... tylko troche slonko swieci i w sumie to nic nie widac :P :

9096e8d083c7d488m.jpg

Napisano

ulvgar - moim zdaniem TAK - jeśli komuś nie przeszkadza nieco wyższa kadencja (nigdy jej nie mierzyłem ale 36-11 to mniej więcej 44-15 - można sprawdzić samemu) albo po prostu nie zamierza szaleć więcej niż te 30 km/h, ani z drugiej strony ostro podjeżdżać, moim zdaniem taki zestaw się sprawdzi.

Ostatecznie można założyć zębatkę 24 jeśli się ją dostanie albo z tyłu kasetę 34z, ale wg. mnie jest to zbędne. Mnie przy 22-32 prędzej zaczynało buksować tylne koło niż brakowało sił w nogach :)

Napisano

A inna konfiguracja zębatek wchodzi w grę? Myślałem też nad użyciem piasty wielobiegowej ale to dość kosztowny wydatek i nie wiem jaka jest rozpiętość przełożeń takich piast.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...