Skocz do zawartości

Mniejszościowy KLUB użytkowników GT !

Lukaszeczek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mnie się podoba damski Zaskar Team - geometria XSki nawet by mi pasowała :o ... Zastanawia mnie tylko jedna rzecz: co to za amor o wysokości 440 mm :rolleyes: ? Przy rozpisce geometrii każdego Zaskara podają taką wysokość widelca - nawet Skareb 80tka był o 1 cm wyższy. A tu przecież Reba 100 mm siedzi...

Czy to błąd jakiś, czy... nie wiem, co?...

Pozdrówko zbite z tropu :P ...

PS. bikergonia: ta twoja ramka to wersja damska, czy męska?

Napisano

Oj te ramki są naprawdę piękne :o A wracając do Zaskara Expert to chyba jednak błąd w opisie... Rower na carbonowej ramie i osprzęcie LX'a nie kosztowałby 1500$ :rolleyes: Są więc szanse, że za rok w ten model się zaopatrzę :P Może z tą Rebą jest tak, że ustawili jej 80 mm skoku? :P Wymieniając tuleje w goleniach można ustawić ją na 100 :D

Napisano

Tym niemniej i tak nie wierzę, żeby aż tak niska była ta Reba (tym bardziej, że Reba ma w najniższym położeniu 85 mm skoku, o ile się nie mylę?)... Zresztą, w specyfikacji wymieniona jest Reba SL 100 mm skoku.

No, ale może ktoś mnie oświeci, bo mnie to nurtuje nieustannie :rolleyes:

Pozdrówko zagwożdżone :o ...

Napisano

Reba SL w najniższym skoku ma 800 mm :ohttp://www.harfa-harryson.com.pl/fnc/goodd...id=93&pos=5 Na stronie Bb jest test Zaskara Pro z Rebą SL http://www.bikeboard.pl/index.php?d=sprzet...=13&art=805 SRAM również podaje co i jak, są wersje 85/100/115 ale też 80/100 http://sram.com/en/rockshox/crosscountry/reba/#tab3

Na stronie czeskiego sklepu można już kupować nowe GT http://www.mojekolo.cz/panska-kola/horska-mtb/gt-2008 :rolleyes:

Napisano

O, dzięki za uświadomienie w kwestii Reby :) .

Ale mimo wszystko - wracam ab ovo :) : czy ta Reba przy skoku 80 mm naprawdę miałaby 440 mm?

Pozdrówko drążące :) ...

Napisano

Na to pytanie to chyba tylko użytkownicy Reby mogą odpowiedzieć, ale skoro Skareb ma 10 mm więcej to podejrzewam, ze Reba będzie miała 440 przy 80 mm skoku.

Napisano

Mnie się wydawało, że niższych niż 450 mm już się w ogóle nie robi... ale może się myliłam. Tym niemniej, szkoda, że ta geo została opracowana dla aż tak niskiego widelca - w zasadzie nie ma już pola manewru, jeśli ktoś lubi klasyczną geometrię, a chciałby np. mieć 100 mm skoku... albo nawet i 80 mm, ale innej firmy niż RS.

Pozdrówko z ogranicznikiem :)

Napisano

Aż zmierzę przy najbliższej okazji :D .

Czyli teraz mam już wytypowaną firmę, gdyby zachciało mi się niskiego amortyzatora o 100 mm skoku :D ...

Pozdrówko ukierunkowane :(

Napisano

Nie, ramkę już mam :D - i w najbliższym czasie nie zamierzam się z nią rozstawać. W trochę dalszym raczej też B) .

Tym niemniej geo mojej ramki jest dedykowane amorowi o wysokości 450 mm - i nie chciałabym zbytnio wyostrzać kątów, zatem, gdyby przyszło mi do głowy wrzucić setkę zamiast obecnej 80ki, wezmę na cel przede wszystkim RSa :( .

Mój Rycerz za to ujeżdża GT - Tequestę AD 1998 :D . Zakupiony bardzo okazyjnie jako nówka (zaległość magazynowa pewnego sklepu w Pile) w 2005 r. Z oryginalnej konfiguracji została już tylko rama, koła (bez opon i dętek), hamulce (bez klocków), klamki i manetki B)

Pozdrówko z drugiej strony :D

--- 07.09.07.:

Dziś właśnie miałam okazję zmierzyć Rebę U-Turn ustawionąna wysokość 85 mm - mierzy 46 lub nawet 46,5 cm (wliczony ewentualny błąd pomiaru). Od mojego Skareba jest wyraźnie wyższa.

Pozdrówko przyczynkowe :)

Napisano

Błąd w opisie na stronie, że wynosi 440 mm?

Jak zobaczyłem tą szosę to najpierw usiadłem z wrażenia... GT Road ...a potem się zakochałem ;)

Dlaczego w nowej kolekcji nie ma szosówek z geo triple triangle?!

Napisano

Stare szosy z trzema trójkątami są prześliczne zwłaszcza te niebiesko żółte :D

Dlaczego takich nie ma już w najnowszej kolekcji?? Wydaje mi się że producent poszedł za modą lekkości i pozbył się 3 trójkąta, dzięki czemu zużył mniej materiału na rurki i co za tym idzie odchudził ramę. Co by nie mówić ale na szosie aż tak sztywne ramy nie są potrzebne, zwykła geometria w zupełności wystarcza :P

Napisano

No tak. Na stronie producenta jest jeszcze jeden błąd - w geometrii Avalanche'a długość amortyzatora wynosi 429 mm... Chyba, że 'Fork lenght' to nie długość widelca :w00t:

Napisano

Albo oni to może jakoś inaczej mierzą?... Tylko ciekawe, co to miałby być za niestandardowy sposób pomiaru długości widelca...

Pozdrówko bez pomysłu :w00t: ...

• Mod Team
Napisano
PS. bikergonia: ta twoja ramka to wersja damska, czy męska?

Męska - i nie wiem czy ten model robili w wersji damskiej. Ale ta "długa i niska" geometria jest dla mnie the best. :D

Napisano

Dziś kilka zmian w GT nastąpiło :D Przed wszystkim wymieniłem Racing Ralphy na Continental Vertical (przód) i Explorer (tył) i nastąpiła radykalna zmiana w prowadzeniu :D A drugi zabieg to zmiana mostka i kiery na oczekiwany długo Truvativ Team - jeszcze tylko sztycy brak do kompletu. Kurcze, kusi mnie by GT zrobić 'powered by Sram' :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...