Skocz do zawartości

Mniejszościowy KLUB użytkowników GT !

Lukaszeczek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Rama 18" i amortyzator 80mm :arrow:

pomiedzy osiami 107cm

pomiedzy przednią osią a suportem 65cm

pomiędzy tylnią osią a suportem 42cm

Pozdrówko konstruktorskie 8)

Napisano

Poruszono wczesniej temat "dużej" wagi rowerów GT.

Owszem nawet Zaskar swoje wazy (ok 1800gr rozmiar M). :shock:

Można zejść z tej wagi, usuwając lakier i mocowanie na hamulec tarczowy - ok. 100-150gr, a więc w najlepszym razie 1650 gr. Prawdobnie zaowocuje to jednak utratą gwarancji (a GT daje 5 lat na rame!), jest to wiec rozwiązanie dla ekstremalistów :wink: .

Mimo niemałej wagi, na bazie ramy GT można złożyć całkiem lekki rower... np. 10kg czego przykładem jest moj Zaskar...

Pozdr Dubi

Napisano
...zmierzcie rozstaw osi i podajcie go...

Avalanche 1.0 (M ~18")

Judy TT

rozstaw osi przód - tył 105,5 cm

oś przód - suport 63,5 cm

Jeśli chodzi o te siły to "jacież przepraszam" - nie wiedziałem, że mam do czynienia ze znawcami mechaniki/fizyki. Ja tylko myslałem o siłach bocznych wywieranych na ramę podczas pedałowania a rozkładu reszty wektorów nie jestem sobie nawet w stanie wyobrazić :grin: Ale jak coś mi wpadnie w ręce na ten temat to wstawię to do wątku.

Poruszono wczesniej temat "dużej" wagi rowerów GT.  

Owszem nawet Zaskar swoje wazy (ok 1800gr rozmiar M).  

no oprócz zaskara (chociaż, że M-ka waży tyle nie wiedziałem) w przypadku GT nie ma co chyba poruszać tematu wagi No ale chyba i tak nikt nie narzeka, że ma za ciężki? :)

Napisano
no widze że wątek się rozrasta  kurcze a może by tak kupić jakąś ramę GT(zawsze mi się podobały ) , ps.to jak waszym zdaniem w końcu jest z tą geometrią GT, lepiej tłumi drgania i bardziej jest sztywna?? niż zwykłe 2 trójkąty??

2 lata temu jeździłem jeden sezon na Meridzie - rurki MATTS - była to jedna z tańszych ram, no ale MATTS to technologia stosowana też w tych droższych- po przesiadce na GT czuć było sporą różnicę na korzyść GT - nie była jakaś tam gigantyczna, ale dało się to wyczuć - musisz sam spróbować. Na pewno jest sztywniejsza, a co do tłumienia drgań to aż tak wiele rowerów nie objeżdzałem żeby się wypowiadać. No ale do Meridy już nie wrócę ... :)

dlaczego nie?

hmm, ramy obliczone są na wytrzymałość i nie sa nadmiernie odchudzane. Tak sobie zerkam na ramy w katalogu np Scott, Cube czy Orbea lekka rama w rozmiarze 18 cali waży jakieś 1400-1500 gr a nie ok 2000 :) Oczywiście są to ramy wyczynowe i występują w innym przedziale cenowym. W kategorii hardtail GT takich ram po prostu nie ma.

...Wątpię, aby którykolwiek z nas był w stanie poznać prawdziwą "mechanikę sił", jaka rządzi rowerem. Ja bardzo chętnie zamodeluję ramę w ANSYSie, ale kto mi powie jak ją obciążyć ?

wracając na moment do tematu sił, nie wiem czy to jeszcze kogoś interesuje, ale znalazłem coś takiego, złożyłem do kupy i pozwoliłem sobie przetłumaczyć podpisy pod rysunkami 1) części ramy poddawane naciskom/skręcaniu i 2) wektry sił potrzebne przy projektowaniu ram (czy jakoś tak )

... ciekawe to jest jak wiele sił działa i to w różnych momentach, no i kolesie od projektowanie ram rowerowych = respect :grin: No to jak będzie z tym modelowaniem Łukaszeczek? :) (dokładny opis in English w źródłach)

Pozdrawiam

Forces.jpg

Napisano
to jak będzie z tym modelowaniem Łukaszeczek? :) (dokładny opis in English w źródłach)

Pozdrawiam

Fajne rzeczy wstawiłeś :) Pokazuje to, że występują pewne siły boczne (siły oznaczone w indeksie literką z).

Natomiast co do modelowania - to nie takie proste. Tzn. zrobić rysunek ramy o jedno, a prawidłowo obciązyć model to drugie. Rysunki, które wstawiłeś dają tylko pogląd, jak rozkładają sie siły. A to, dopiero początek :). Trzeba znać wielkości tych sił, gdzieś "utwierdzić" ten rower (ale jak utwierdzić, skoro jedzie? - "zaspawanie" w podłodze zły pomysł...) Do tego dochodzą wymiary, jak długości, średnice wewnętrzne, it. itd. - zabawa w cieniowanie rurek, nie zdała by egzaminu, bo jak to zmierzyć :grin: Jak już napisałem, ja się tego nie podejmę - za cieniutki jestem :) - pomijając, że kilka nocy by pękło ;)Ale może kiedyś się podejmę? Na razie walczę z korbą i jakies takie wyniki są, ale nie wiem, jak do nich podejść ;) pozdro

Napisano

... co do modelowania - to nie takie proste. ...  ja się tego nie podejmę ...

:) Daj spokój Łukaszeczek, nikt tego od Ciebie nie wymaga. Chyba nikomu to nie jest potrzebne. Wystarczy wiedzieć, że jakieś siły działają jednak na ramy rowerowe. Gdybyś jednak chciał się koniecznie w to pobawić to daję Ci linka z kalkulatorem obciążeń :D ale ja tu wymiękam - matematyka/fizyka ... brrrrrr ;-)

Theoretical Analysis of Bicycle Frame Loads

Napisano

SirDel, to jest swietne, niezla gierka :) Az sam chyba sobie poprobuje policzyc obciazenia w ramie, tyle ze po zboju z mechany :grin:

No całkiem fajne, choć uproszczone na maksa, no i uwzględnia tylko statyke :D - ale fajna rzecz, żeby coś pokazać, jakieś wnioski na początek wysnuć. Mnie się też podob - a jak coś jeszcze fajnego chowasz w zanadrzu, to się pochwal :grin:

Taaaa, kolega rozbójnka pisze... tylko mechana :D czy się jeszcze wydymka czai? będzie spoko :P

A z zupełnie innej beczki - może ne będzie to nic odkrywczego, ale czy zwróciliście uwagę, że kąt pochylenia rur tylnego widela i rury ramy są prawie identyczne (jeśli nie identyczne)? Może własnie to ma wpływ na pracę ramy?

Napisano

Taaaa' date=' kolega rozbójnka pisze... tylko mechana :) czy się jeszcze wydymka czai? będzie spoko :D

[/quote']

Moze wyjde na obscenicznego gbura i ignoranta, ale co to jest ta wydymka? Tylko nie smiac sie prosze, panowie wiecie, swiezak i te sprawy. Dopiero 2 sesja w ®zyci(u) :twisted:

Napisano
No całkiem fajne, choć uproszczone na maksa, no i uwzględnia tylko statyke

Nie jestem znwacą, ale wydaje mi się, ze uwzględnienie dynamiki byłoby "trochę" trudne :-(

Moze wyjde na obscenicznego gbura i ignoranta, ale co to jest ta wydymka? Tylko nie smiac sie prosze, panowie wiecie, swiezak i te sprawy. Dopiero 2 sesja w ®zyci(u)

Ja zaczynam właśnie 6 sesję i też nie wiem co to wydymka. Czekamy na wyjaśnienia. Może o wydymce mówimy wtedy jak jakiś profesorek Cię wydyma na egzaminie :niach: ;-)

Napisano

Wracajać do tematu popu;larności GT w polasce to musze przyznac że jest to popularny rower :) Dzis na WIlekim przejździe rowerwowym w Gdańsku było mnustwo GT. Powiecmy że tyle samo co monusów czy treków lub scottów 8)

Napisano
wytrzymalosc materialow.

W rzeczy samej :grin: Ale i tak jest najlepsze, jak koleżanka z grupy miała część ustną egzaminu :mrgreen:

A swiją drogą, to miło wiedzieć, że nie jest się "odmieńcem", a nawet jeśli, to że są inni odmieńcy kochając swoje GT :-D

Napisano
wytrzymalosc materialow.

W rzeczy samej :grin: Ale i tak jest najlepsze, jak koleżanka z grupy miała część ustną egzaminu :mrgreen:

A swiją drogą, to miło wiedzieć, że nie jest się "odmieńcem", a nawet jeśli, to że są inni odmieńcy kochając swoje GT :-D

Aha, no to teraz takiego czegos nie mam. Zreszta nie wiem czy w ogole bede miec, bo ja nie z mechanicznego ;D Ja na razie trzaskam statyke budowli i takie tam ;]

• Mod Team
Napisano

No w koncu doczekalam sie!!!!!!! Hurra!!!!

Nie bylo mnie na forum z miesiac a tu bardzo mila niespodzianka!

Wiec dolaczam sie do Mniejszosciowego Klubu uzytkownikow GT. :lol:

Mialam rozne rowery ale od 2001 mam Zaskara i nie zamienie go na zadan inny.

Jest po prostu zajefajny . :twisted:

[ Dodano: 2005-06-21, 13:56 ]

Aha oczywiscie pozdrawiam goraco wszystkich uzytkownikow GT :!:

Napisano
No w koncu doczekalam sie!!!!!!! Hurra!!!!

Nie bylo mnie na forum z miesiac a tu bardzo mila niespodzianka!

Wiec dolaczam sie do Mniejszosciowego Klubu uzytkownikow GT. :lol:

Mialam rozne rowery ale od 2001 mam Zaskara i nie zamienie go na zadan inny.

Jest po prostu zajefajny . :twisted:  

[ Dodano: 2005-06-21, 13:56 ]

Aha oczywiscie pozdrawiam goraco wszystkich uzytkownikow GT :!:

Witamy serdecznie w naszych skromnych progach, miłośniczkę pięknych kształtów GT :grin: - choć zawsze mi się wydawało, że to faceci są wzrokowcami i oni uwielbiają cieszyć oko pięknymi kształtami :lol: pozdrowko dla płci pięknej :)

Napisano

Czy gdziekolwiek w Polsce można zamówić rowerowe ciuchy naszej kochanej firmy :?: Wiem, że kilka lat temu były dostępne, teraz jakoś ich nie widać :)

Napisano
...Wiec dolaczam sie do Mniejszosciowego Klubu uzytkownikow GT. :lol:

Witamy serdecznie Miłośniczkę GieTe :) Fajnie, że mamy własny kąt. Ja np długo się błąkałem po różnych forach i trafiłem niedawno do tego Zacnego Klubu.

... aha Panowie, poprawcie fryzury i wyrażajcie się na miłość boską :lol: Kobieta na pokładzie :)

Mam nadzieję, że wkrótce słowo "mniejszościowy" zniknie z nazwy naszego Klubu :)

• Mod Team
Napisano

Wiec ciuchy GT zstapia na nasze sklepy.

Niestety nie beda to "oryginaly". Beda to stroje szyte w Polsce (ale nasze firmy szyja niezle). Widzialam kamizelke (tyl z polaru przod ?(dowiem sie) ladnie wyszyte logo. Tak ze z tego co wiem niedlugo beda pozostale czesci stroju.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...