giz Napisano 28 Kwietnia 2006 Napisano 28 Kwietnia 2006 Przerywając rozmowę o kawie...Tak się zastanawiam, może ktoś będzie w stanie odpowiedzieć na to niezwykle dręczące mnie pytanie. Otóż pokazywałem Wam ten swój ostatni zakup i tak się głębiej zacząłem zastanawiać...bo niby jest to jakies tam inne wydanie tego avalancha, tylko co ma oznaczać to 10th anniversary? No ja rozumiem ze 10. rocznica, ale czego jest ta rocznica? Szperałem w necie, przeglądnąłem jakieś starsze katalogi GT w pdf'ie bo myślałem ze może na 10 rocznicę rozpoczęcia produkcji avalancha, ale to nie to, bo model o tej nazwie był produkowany juz przed 1995 rokiem. A rama jest z 2005. Ma ktoś jakis pomysł? pozdrawiam serdecznie klubowiczów!
mischa Napisano 29 Kwietnia 2006 Napisano 29 Kwietnia 2006 hehe jak wkleisz w przeglądarke tą nazwe to wyskakują jakies pokemony i dragonballe hiehie..ale nie przejmuj sie.. ;]..a nazwa ... GT kiedyś produkowało ramy pod wieloma nazwami.
giz Napisano 29 Kwietnia 2006 Napisano 29 Kwietnia 2006 Wysyałem maila z zapytaniem do firmy. Nie wykluczone że mi w ogole nie odpiszą, nie mniej jednak na pewno nie będę wiedział tego do przyszłej niedzieli. Teraz długi weekend, a zaraz potem rajd politechniki...cięzki tydzień się zpowiada
Mod Team bikergonia Napisano 4 Maja 2006 Mod Team Napisano 4 Maja 2006 Giz i co dostałeś już jakąś odpowiedź.
STEFIK Napisano 4 Maja 2006 Napisano 4 Maja 2006 nareszcie po dlugiej nieobecnosci znowu jestem niestety dopiero dzis udalo mi sie przejechac na moim GT jakies zaledwie 300 m ale i tak jestem zadowolony bo rokuje to ze juz w krotce moje kolano bedzie bialo wystarczajacy kat zgiecia abym mogl sie wybrac na wycieczke po osiedlu szkoda tylko ze calosc sie tak przeciaga bo niestety na dodatek zator mi sie w nodze zrobil czego efektem jest brak mozliwosci spozywania jakiegokolwiek alkocholu przez 6 miesiecy ewentualnie czasem lampka wina takie tabletki po prostu powoduja ze nawet po takiej ilosci moge lezec pijany w sztorc. ale nie to jest najwazniejsze wazne ze zdrowie corac lepsze a przygotowojac mojego GT na ten sezon zainstalowalem dzis nowe stery Tioga acc 1. za jakis czas zobacze jak sie beda sprawowac. pozdrawiam wszystkich :wink:
BART_osz Napisano 4 Maja 2006 Napisano 4 Maja 2006 To cieszy ze wracasz do zdrowia - jak najszybszego zakonczenia tej rehabilitacji Ci zycze Co do alkoholu patrz na to z innej strony - masz ekonomiczna glowe
Mod Team bikergonia Napisano 5 Maja 2006 Mod Team Napisano 5 Maja 2006 Przyłączam się do życzeń. Pozdrower.
KAZUMI Napisano 5 Maja 2006 Napisano 5 Maja 2006 Sam leczyłem kolano po małym wypadku rowerowym i też podczas rehabilitacji każdy metr na rowerze cieszył Ja alkoholu nie pije i żyje Pozdrawiam i życzę powrotu do zdrowia
Pikul Napisano 6 Maja 2006 Napisano 6 Maja 2006 http://www.allegro.pl/item101168192_taki_s...rowerek_gt.html :035: Wilk w owczej skórze...
BART_osz Napisano 6 Maja 2006 Napisano 6 Maja 2006 Na teraz 36zl to ja tez biore . Ciekawe do ilu podskoczy ta cena.
giz Napisano 7 Maja 2006 Napisano 7 Maja 2006 Giz i co dostałeś już jakąś odpowiedź. Hej! Dziś dopiero wróciłem do domu...sprawdziłem maile i nic. Nikt mi nie odpisał z GT. :twisted: Jakby tego było mało, korba która zamówiłem na allegro przed wyjazdem, a która odebrała moja siostra. Truvativ firex sl ze zintegrowana osią ma ramiona 170 a nie 175 tak jak było w opisie aukcji. Jestem strasznie wnerwiony. Nie zastanawiałem się wczesniej jakos nad ta długośćia ramion ale nie brałem pod uwagę kupna 170. Jestem juz zdesperowany bo zaraz bedzie srodek maja, a ja nie bede mial zlozonego roweru. Sam juz nie wiem, czy te 5 mm robi az tak wielką róznicę? Moze nie warto zwracac tej korby, tym bardziej ze ten gosc sprzedawał ją wymontowana z nowego roweru i nie bedze mial na wymiane 175. Jezeli w ogole sie na mnie nie wypnie.... p.s. oczywiscie dołaczam sie do zyczen powrotu do zdrowia STEFIK'a
mischa Napisano 8 Maja 2006 Napisano 8 Maja 2006 hmmm. niby to tylko 5mm różnicy..ale swoje znaczenie ma...zwracaj korbe..a kolesiowi negatywa..poszukaj dobrze można tanio wyrwać te truvativy
peugot Napisano 8 Maja 2006 Napisano 8 Maja 2006 Witam GT-fanow, niniejszym chcialbym przyłączyc do szacownego grona. Mojego chromowanego agresorka (zdjecie umieszcze wieczorem) zakupilem uzywanego dwa miechy temu a poniewaz poprzedni wlasciciel sie na nim scigal, tak wiec poddalem go gruntownemu remoncikowi (piasty, obrecze, szprychy, suport) i smiga teraz jak nalezy. Marke oczywiscie juz znalem duzo wczesniej ale jakos nie przypuszczalem, ze tak mi sie spodoba (te 3 trojkaty jednak cos w sobie maja ). Wczesniej posiadalem starego Mongoosa i oczywiscie roznica kolosalna - chociaz to bylo do oczekiwania po przesiadce z Cr-Mo na Alu ) Jednak mam do Was pytanie. Jak widze, większosc z Wam posiada lawinki (bardzo ladne zreszta ). Moj model agresorka byl swego czasu najwyszym modelem spośród agresorkow i tutaj pytanko. Czy rama różni się czymś od analogicznych lawinek? Niestety nie wiem z którego roku jest mój model, nie mogę takiego w necie znależć. Czy to jest ten sam stop aluminium? Obserwując zdjecia wygladają identycznie, tak więc sam nie wiem. Czy jedyna różnica to montowany osprzęt? Pozdrawiam peugot
KAZUMI Napisano 8 Maja 2006 Napisano 8 Maja 2006 Witam nowego klubowicza Aggressory mają taką samą geometrię jak Avalanche. Tegoroczne modele mają agresorów mają o 2cm dłuższą górną rurę niż lawinki ale przy zachowaniu kątów. W katalogu z 2005 roku przy Aggressorach jest napisane że są z aluminium 6061 a przy lawinkach jest napisane że są z aluminium 6061GT Triple Triangle. Nie wiem co to zmienia w materiale ale może chodzi o to że lawinki mają cieniowane ramy
STEFIK Napisano 8 Maja 2006 Napisano 8 Maja 2006 witam i pozdrawiam nowego ridersa GT mam pytanko co sadzicie jezeli wogole mozna w jakis sposob sie wypowiedzieć na temat tych rekawiczek: http://www.allegro.pl/item100593907_gt_rek..._l_xl_nowe.html jako GT maniak jak najwiecej produktow tej firmy "powinno sie posiadać" ale to idiotycznie brzmi a ze na ten sezon swoje rekawiczki musze zmienic wiec znalazlem takie cos. jeszcze jedno znacie jakies sklepy gdzie mozna kupic akcesoria rowerowe GT. rekawiczki kaski no i wogole nie musza to byc sklepy internetowe byle dobrze zaopatrzone. dzieki pozdrawiam.
giz Napisano 8 Maja 2006 Napisano 8 Maja 2006 aluminium 6061GT Triple Triangle. Nie wiem co to zmienia w materiale ale może chodzi o to że lawinki mają cieniowane ramy Triple Triangle to po prostu nazwa dla wszystkich ram GT, potrójny trójkąt. "Butted" znaczy cieniowane. A jezeli chodzi o róznicę miedzy avalanche a aggressorem, to główna role ma tutaj chyba to własnie cieniowanie. No i glówka ramy nie jest raczej tak jak w lawinach do sterów zintegrowanych. Do tego sprawdz jeszcze czy ma uchwyt na hamules tarczowy bo moj aggressor nie ma...z tego tez powodu musialem kupic innego gt. No moze nie tylko z tego
peugot Napisano 8 Maja 2006 Napisano 8 Maja 2006 Dzieki za cieple powitanko Z tego co pamietam, to rzeczywiscie nie ma mocowania pod tarcze, ale nie jest to dla mnie (na razie?) problem. Na ramie natomiast mam naklejkę z rodzajem aluminium 6201 (sprawdze jeszcze dokladnie jak wroce). Czy wiecie co to oznacza? pozdrawiam
Mod Team bikergonia Napisano 8 Maja 2006 Mod Team Napisano 8 Maja 2006 Witam Cię peugot. Te czterocyfrowe oznaczenie aluminium to rodzaj stopu alu jaki został użyty do produkcji ramy i pewnie są tajne. STEFIK ja mam podobne rękawiczki gt i od 3-4 lat nic się z nimi nie dzieje.
peugot Napisano 8 Maja 2006 Napisano 8 Maja 2006 Witaj Bikergonia, to ze stop alu to przypuszczam. interesuje mnie bardziej czy lepszy czy gorszy (cięższy) od 6061? Wie to ktos?
Mod Team bikergonia Napisano 8 Maja 2006 Mod Team Napisano 8 Maja 2006 Witaj Bikergonia, to ze stop alu to przypuszczam. interesuje mnie bardziej czy lepszy czy gorszy (cięższy) od 6061? Wie to ktos? Ja w swoim zaskarze mam też alu 6061 czyli jest to bardzo dobry stop alu.
giz Napisano 8 Maja 2006 Napisano 8 Maja 2006 interesuje mnie bardziej czy lepszy czy gorszy (cięższy) od 6061? Wie to ktos? Z tego co wiem to najwieksza roznica jest pomiedzy stopami kiedy roznia sie pierwsza cyfra. To jest np. 6061, albo 7001. Wtedy to ma znaczenie, ale tez nie dla jezdzacego raczej, a technologii produkcyjnej. aluminium z 7 na poczatku jest latwiejsze w obrobce i nie wymaga tak ciezkiego sprzetu w fabryce jak 6. Jezeli zas chodzi o roznice w dalszych cyfrach to uwazam ze nie warto zaprzatac sobie tym głowy bo pewnie nie ma to wiekszego wplywu na jazde. Co do tajnosci stopów to raczej tajne one nie są, bo jakby poszukac to mozna znalezc tabele z procentowym udzialem roznych metali w danych stopach. To są stopy, przynajmiej w tych tanszych modelach a nie jakichs ramach za 5000 i wiecej złotych które sa w powszechnym uzytku. To gdzies zreszta bylo juz poruszane na forum...albo jakims innym forum. Konczac juz powiem tylko ze na pewno wieksze ma znaczenie to ile ten chinczyk zjadł ryzu przez spawaniem Twojej ramy i jak mu w ogole ta robota szła.
mischa Napisano 8 Maja 2006 Napisano 8 Maja 2006 nie sądze aby oznaczenie 6102 dotyczyło rodzaju aluminium, ja mam w zaskarze takie samo oznaczenie na rurze podsiodłowej i dotyczy czegos tam....moja rama jest robiona na kinesis superlight 7005, wiec twoj agressor jest zapewne na rurach 6061.. rodzaje aluminium roznia sie sposobem ich obrabiania..własciwosciami i składem stopu...polecam poszukac w internecie..a w istocie wiekszosc jest tworzona na Taiwanie Bikergonia z ktorego roku masz rame..ze masz alu 6061?
Elmer Napisano 8 Maja 2006 Napisano 8 Maja 2006 Witam! Co do stopow alu, to juz jest caly temat o tym zagadnieniu http://forumrowerowe.jgc.pl/index.php?showtopic=2225 A co do konkretnych stopow to tu jest tabelka ilustrujaca ile roznych pierwiastkow zawieraja stopy o poszczegolnych numerach: http://proal.com.pl/stopy/index.htm Milej lektury Z tego co mi wiadomo, to im wyzsza cyfra poczatkowa to aluminium sztywniejsze ale i bardziej kruche (mowa o ekstremalnych naprezeniach, hehe). Nie wiem jak dokladnie sie przedstawia sytuacja, bo nie studiowalem za bardzo tego zagadnienia
peugot Napisano 8 Maja 2006 Napisano 8 Maja 2006 Witam wieczorowa pora, dzięki za linki co do stopow. Zgodnie z zapowiedzia chcialbym zaprezentowac mojego agresorka, ale nie moge wkleic zdjecia. Jak to sie robi? P.S. Tak dla odmiany proponuje popatrzec czym chwala sie chłopaki ze Stanów: http://forums.mtbr.com/showthread.php?p=1771919 Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.