Skocz do zawartości

[chemia]Badanie skladu chemicznego

wookie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy ktos sie orientuje jak to jest skomplikowane i jakie sa koszta ? Ewentualnie moze jakims cudem ktos jest na polibudzie na chemicznym i jest w stanie w jakis sposob pomoc i zbadac "cos" pod wzgledem skladu chemicznego ? Podejrzewam ze koszta sa calkiem spore , ale moze w ramach cwiczen/laborek cos takiego sie robi na polibudzie ewentualnie ma sie mozliwosci zrobienia ;].

Napisano

może sprecyzuj co to jest: Ciecz, ciało stałe, gaz? wszystko z tych rzeczy inaczej się bada. Badanie składu chemicznego nie jest jakoś wybitnie skomplikowane, ale o kosztach to ja Ci nie powiem.

Co do ćwiczeń/laborek, to aktualnie jest sesja i nikt już ze studentów nie będzie się "bawił" w laboratorium.

Napisano

Wszystko zależy od tego, co chcesz zbadać. Jeśli miałaby to być prosta mieszanina np. jonów w wodzie mineralnej to nie są to jakieś tam duże koszta (oczywiście mówimy o analizie jakościowej (czyli: co masz), analiza ilościowa (czyli: ile tego mam) niejednokrotnie jest o wiele droższa( zwłaszcza, gdy zależy Ci np. na określeniu zawartości z bardzo dużą dokładnością), gdyż trzeba używać odczynników o innej czystości) Jeśli natomiast chciałbyś poznać skład/zawartość związków w ich skomplikowanej mieszaninie to robi się z tego mały problem, gdyż najpierw trzeba daną mieszaninę odpowiednio rozdzielić... Dodatkowo, gdy zaczynamy się bawić w chemię organiczną robi się jeszcze weselej)

Ja na szczęście zakończyłem już zabawę z wszelkiego rodzaju chemiami analitycznymi, ale mogę Ci tylko powiedzieć, że raczej u mnie na uczelni nie byłoby możliwości zbadać jakiejś substancji "z zewnątrz" No może poza wspomnianym prostym roztworem substancji nieorganicznych, gdyż to akurat idzie całkiem szybko...

Co do cen to nie jestem w stanie ich określić...

Napisano

A na pudełku nie jest napisane? Jeśli nie to możesz przecież do producenta napisać, chyba, że kupiłeś te substancje na bazarze w słoikach po korniszonach :)

Napisano

Sklad tego jest nie jasny , to co podaje producent to... jak ci napisze np "mieszanka firmowa" to co bedziesz zgadywal co w srodku ? I zapewniam cie ze na mail to on mi nic nie napisze.

Napisano

W takich produktach są pewnie złożone substancje organiczne - żadne laboratorium typu "znajomy na polibudzie tego nie zrobi". Co najwyżej stwierdzą że zawiera to np. węglowodany, ostatecznie podadzą ich przybliżony rozmiar i rodzaj (oligocukry, wielocukry, rozpuszczalne lub nie w wodzie itp.) ale nic ponad to.

Takie rzeczy bada się już metodami typu spektrometr masowy, może nawet połączony wstępnie ze spektrofotometrem, może też na wyniennikach jonowych dałoby radę. Ale są to sprawy bardzo skomplikowane i kosztowne, praktycznie "po znajomości" się tego nie załatwi.

A na chłopski rozum - pewnie substancje w rodzaju guarany, może jakaś kofeino-tauryna, związki chromu i inne wspomagacze i "ukierunkowywacze" przemiany materii.

PS. Ja tam nawet czytam skład śmietany, żeby kupić "śmietanę" a nie "wyrób śmietanopodobny". Gdyby producent tak poleciał w kulki przy jakiejś odżywce, to nawet bym się nie zbliżał do tego :) Swoją drogą... wolno tak???

Napisano

Juz siedze od jakiegos czasu na body-factory.pl i temat tam ten byl poruszany

nie wiem czy ostatecznie produkt ten jest dozwolony w polsce , niby tak skoro w sklepach z suplami jest , a walki ze skladem coz na glupim bialku robia walki , akurat ten spalacz jest dobry , bdb , producent moze nie chce udostepnic skladu tak do konca

spektometr gazowy ktos mi doradzil , koszta 50-100 zl jak patrzylem na poli ale to nie wiadomo za cos w sumie itd nic bede musial jakos sie tam kopsnac i cos dowiedziec wiecej jak to wyglada chocby z ciekawosci juz jesli to faktycznie drogo wychodzi

Napisano

generalnie jest tak, że każdy suplement itp. musi mieć skład podany na opakowaniu żeby być dopuszczony do obrotu w Polsce, jeśli go nie ma, to spróbuj uderzyć do sanepidu (dział żywienie) i tam, jeśli jest to środek dopuszczony, powinni mieć dane na jego temat, jeśli tak nie jest, to ja osobiście bałbym się tego używać.

pozdrawiam

Napisano

nie od dzis jest uzywany , wszelkie objawy itd itp sa znane

z tym sanepidem dobry pomysl tez obadam sprawe czy oni cos wiedza , ewentualnie jak wlasnie z jego legalnoscia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.