Skocz do zawartości

[Hamulec tarczowy] Jaki ?

Zergonyac

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć wszystkim :D

Zastanawiam się nad kupnem tarczówki do roweru (na przód). Mam na ten cel około 150zł. Co możecie mi polecić ? Kuzyn mówi, że mam brać Avida BB5. Tylko co z rozmiarem tarczy ? 160, 180, czy 203mm ? I model z 2007 czy 2008 (czym sie różnią?) Rzeczywiście w tej cenie bb5 to najlepszy wybór ?

Do tarczówki przydadzą się też klamki (na ten cel mam 50-60zł ), bo obecnie mam tektro za 12zł.

Żeby zamontować tarczówke muszę zmienić też piaste i chyba najlepiej kupić na łożyskach mechanicznych ? Np. taka jest ok ?

"http://allegro.pl/item368788306_novatec_przod_36_lekka_trwala_maszyny_zobacz_.html"

No i ostatnia kwestia.. co z amorem? Może się mu coś stać gdyby była np. tarcza o średnicy 200mm ? - amor manitou axel 2005 100mm

Dzięki z góry za wszelkie propozycje i porady ; )

pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.

Napisano

Po pierwsze po co ci tarcza 200mm , masz podwieszony temat o hamplach nieco info tam , twoj amor raczej nie wytrzyma 200mm tarczy , zlapie luzy.

Avida BB5 to fakcztynie chyba najlepsza opcja , modele 07 i 08 bodaj niczym sie nie roznia , tarcza 160 starczy , ewentualnie Shmano 485 + tarcza , opinie zbieram calkiem dobre.

Klamki Avida FR5.

Piasta na lozyskach maszynowych. Ta co dales moze byc.

• Mod Team
Napisano

Sorki, amorka nie doczytałem się.

Szprychy raczej musisz zmienić,

ponieważ piasty pod tarcze mają wyższe kołnieże niż pod V-ki.

W XC (tak sądzę po amorku) 160 mm wystarcza,

chyba, że ważysz sporo to możesz wziąć 180 mm,

bo na przykład przy mojej wadze mógłbym mieć spokojnie 180 mm.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...