Skocz do zawartości

[Oświetlenie]Jakie na przód i na tył?

Marc1n

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zamówiłem sobie lampkę tylną, którą polecał DominikM, tzn Smart Superflash. Mam pytanie na opakowaniu jest napisane: Please use "Alkaline Battery" only. Zastanawiam się dlaczego i czy gdy włożę akumulatorki, to może źle wpływać np na diodę?

Napisano

Zamówiłem sobie lampkę tylną, którą polecał DominikM, tzn Smart Superflash. Mam pytanie na opakowaniu jest napisane: Please use "Alkaline Battery" only. Zastanawiam się dlaczego i czy gdy włożę akumulatorki, to może źle wpływać np na diodę?

Na diode wplynie tylko w ten sposób ze może slabiej swiecic, akumulatory maja mniejszy voltaż

Napisano

OK Troche przekopałem temat (poszperałem także na forum światełka) "zabezpieczenie tyłka" mam - kamizelka + Smart Superflash ale co na przód??Skłaniał bym sie do oświetlenia na jednej diodzie ( cree ) i na zasialniu 18650( podobno to jest bardzo dobre ale z czym to sie je i co to dokładnie jest to nie wiem) albo AAA ale musiały by to być akumulatorki .Przeglądając oferty tych lampek mozna troche zgłupieć szczególnie jak sie o nich nic nie wie niby kazda zachwalana ale wyboru i tak nie moge dokonac. Możecie polecić coś do ok 200 zł ? Kupić jedną czy 2 po ok 100zł ? Dobrze by było jakby miała regulowany strumień rozproszenia światła (zoom) .

Napisano

Dzieki pomocy forumowicza Pichu zdecydowałem się na takie cudo - ULTRAFIRE WF-016 SSC-P7 500LM w tym tyg powinna przyjśc wiec rozpoczne faze testów i opisze ta latareczkę.

Napisano

a więc:

na tył- Lampka czerwona firmy Smart - przepięknie i bardzo długo świeci z dobrymi bateriami koszt do 40zł

na przód- Zainwestować w profesjonalny sprzęt czyli lampka firmy CATEYE - koszt do 80zł !!!

Nie warto inwestować w jakiej wynalazki!!!

Najtrwalsze są typowe lampki LED!!!

Napisano

lampka leżała w reku jak latarka? to ma być oświetlenie turystyczne, ma świecić, czy sprawić że będziesz widoczny, bo to wielka róznica...

Napisano

Ja od kilku ładnych lat używam Cateye HL-EL200, na akumulatorkach Sanyo Eneloop 2000 mAh potrafi świecić bardzo długo, ale do najjaśniejszych nie należy.

Napisano

a więc:

na tył- Lampka czerwona firmy Smart - przepięknie i bardzo długo świeci z dobrymi bateriami koszt do 40zł

na przód- Zainwestować w profesjonalny sprzęt czyli lampka firmy CATEYE - koszt do 80zł !!!

Nie warto inwestować w jakiej wynalazki!!!

Najtrwalsze są typowe lampki LED!!!

Proszę, nie rozśmieszaj mnie. Porównaj sobie, jak świeci typowa Cateye, a lampka zbudowana na P7... I jeszcze nazywasz to "profesjonalnym sprzętem".

Napisano

koziol, te 500 lumenów może być baaardzo naciągane - realnie mogą dawać bardzo podobne ilości światła.

Przez ostatni tydzień testowałem Magicshine - aby dać te 500-550 lumenów ta lampka wciąga 12,2W a led dostaje 9,5W -> 4 ogniwa 18650 starczają na 3h6m i lampka ma na obudowie temperaturę ok 70*C (tzn wcześniej była ciepła ok 40*C, ale po tym jak się do niej dobrałem a potem dokładnie poskładałem to jej temperatura skoczyła ;) )

Napisano

Chciałbym zakupić laterkę do roweru do przodu. Mam do dyspozycji 60 zł. Co za taką kwotę mogę dostać. Chciałbym oczywiście coś dobrego . Proszę o pomoc

Napisano

Potwierdzam to co napisał Dominik. Pod wpływem jego rady kilka postów wcześniej zakupiłem tą lampkę i jak na razie jestem zadowlony (zaznaczam jednak, że używam od tygodnia). Jest bardzo mała i kompaktowa a aluminowa obudowa sprawia wrażenie bardzo solidnej. Mocowanie trzyma lampkę całkiem dobrze (po zimie olsztyńskie ściezki rowerowe, chodniki i ulice przypominają drogę wyłożoną "kocimi łbami"). Co żywotności baterii jak na razie nie mogę się wypowidać. Światło jest białe a wręcz przechodzące w niebieskie ( nie wiem jak to fachowo nazwać ) i jak dla mnie dość silne. Hm, nie ma za bardzo porównania do innych w miarę sensownych lampek więc ujmę to tak. Przy całkowitej ciemnośi ( zero latarni itp. ) jechałem z nią po wąskim lekko oblodzonym pasie jakie wyrabiaja kołą aut na opustoszałych uliczkcach i czułem się dość komfortowo. Mówiąc krótko: jak za taką cenę rewelacja.

Napisano

Witam, przepraszam z góry jeśli to znowu odbierzecie za reklamę...

zrobiłem foty porównawcze kilku lampek:

cat eye double shot w starej paroletniej wersji (model 2007)

petzl myobelt XP 2008

magic shine

http://picasaweb.google.pl/Luka.Sz.czesny/TestLampekMagicShineVsCatEyeVsPetzl#5441596031617325010

Generalnie najwięcej światła dał MS ale wiadomo, że technologia poszła do przodu i ciężko starym ledom konkurować z nowymi... Generalnie nadal polecam wszystkim lampki Magic Shine - nie wiele więcej rowerzyście potrzeba by w komforcie świetlnym przemierzać szlaki. Myślę, że taki zakup da wiele radości i lepiej kupić raz a dobrze.

Napisano

oczywiście że była do tamtego roku nie wiem jak na 2010 :( a co do starego grata to świeci jaśniej niż zaproponowana przez ciebie :)

Trzymaj się faktów a później własnych opinii:) fakt faktem kształtu rewelacyjnego nie ma:P

Napisano

Witam, przepraszam z góry jeśli to znowu odbierzecie za reklamę...

(...)

Odbierzemy - na forum jest odpowiedni dział "Sprzedam".

Poza tym nie wiem czy Ci się uda sprzedać te kilka lampek na Allegro - niedzielny rowerzysta i tak nie kupi, a cyklista bardziej zorientowany w temacie weźmie od Chińczyka za $80 (~235zł po obecnym kursie) a nie za 365zł od Ciebie...

Napisano

witam

może mi ktoś polecić sensowną lampkę przednią tak za około 50zł

ważne żeby regulacja ustawienia była w obu płaszczyznach bo chciałbym ja zamontować na ramie na rurze powyżej widelca,

ponieważ posiadam rower szosowy nie chcę montować jej na kierce, nie musi być wielkiej mocy gdyż rowerem w teren nie wjadę

(kieruję pytanie głównie do szosowców jaka to ma być latareczka)

za wszystkie propozycje z góry dzięki

Napisano

Odbierzemy - na forum jest odpowiedni dział "Sprzedam".

Poza tym nie wiem czy Ci się uda sprzedać te kilka lampek na Allegro - niedzielny rowerzysta i tak nie kupi, a cyklista bardziej zorientowany w temacie weźmie od Chińczyka za $80 (~235zł po obecnym kursie) a nie za 365zł od Ciebie...

Fakt, cena z kosmosu nikt tego nie kupi za tyle kasy.

Sam sciagalem od Chinczyka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...