Skocz do zawartości

[Debata] Tusk vs Kwaśniewski

Lookas 46

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Debata skończona. Odniosłem wrażenie że Donaldowi nie poszło tak dobrze jak w poprzedniej debacie. Nie podobało mi się odwracanie kota ogonem ale to już norma u polityków. Prezydent znowu sam też lepszy nie był w odpowiedziach na pytania. Mieszane wrażenie i nie tak jednoznaczne jak po debacie Tusk/Kaczyński.

Napisano

Jak dla mnie zdecydowana przewaga Kwaśniewskiego - spokój, opanowanie, nie jąkanie się, płynność wypowiedzi. Pal licho co który z nich mówił ale prezencję to Kwaśniewski ma niezłą jak nie popije :) Tak naprawdę jedyny mocny akcent Tuska to podsumowanie debaty ale zapewne wiedział że to chce powiedzieć już przed debatą więc żadna atrakcja :D

Odniosłem też wrażenie że ten kto odpowiadał jako pierwszy na pytania prowadzących miał o wiele łatwiej z uwagi na zbyt małe różnice zdań, żeby nie powtarzać po poprzedniku ten kto odpowiadał drugi musiał kombinować :D

Napisano

Nie wiem czy ogladaliscie inna debate niz ja ... Albo oceniacie kandydata po ładnym usmiechu i luznej gadce :) Fakt musze przyznac, ze Kwasniewski byl w dobrej formie , ah te super modne zarty, jaki on smieszny i wogole .... Na moje to gdyby Kwasniewski byl w prawicowej parti to by zdania nie powiedzial ... Caly czas tylko blagal wyborcow o glosowanie na LiD, bo to jedyna lewica ... Nawet na pytania nie odpowiadal to mu Tusk wypunktowal pare razy

Dla mnie 3:0 dla Tuska... Merytorycznie go zmiazdzyl ... I dlatego 21 pazdziernika PO

Napisano

Jezeli chodzi o mnie to nic nie pisalem o tym, ze Kwasniewski zdobyl moje uznanie ladnym usmiechem i swietnymi zartami. Jezeli chodzi o Tuska to ten w pewnym momencie nawet zostal zlapany na oszczerstwie (sprawa Sikory). Troszke sie zapedzil, nie sadzisz?

Napisano

Kwaśniewski oczywiście lepiej wypadł... od razu widać kto w polityce "dłużej siedzi"... również riposty Kwaśniewskiego były lepsze niż w wykonaniu Tuska...

trochę nie podobały mi się zerżnięte z Kaczyńskiego wypowiedzi Tuska(sic!).

to by było na tyle... ani na LiD ani na PO nie zagłosuję... w sumie to obecnie nie ma żadnej partii z której poglądami bym się w 100% zgadzał lub która reprezentowałaby moje poglądy w sejmie(może jeszcze za młody jestem i bagażu doświadczeń brak ale to kwestia czasu...)

a na zakończenie coś 4fun:

http://www.youtube.com/watch?v=qlyRp9N9kDM...ted&search=

czyli optymistyczne spojrzenie na rzeczywistość

Napisano

Tusk dał Du..Y jeśli poszło o Irlandię - A MÓGŁ WYGRAĆ! Potem został niesmak na całą debatę.

Bo prawda jest taka, że sama wysokośc stawki PIT to jeszcze nic.

W Irlandii stawka podstawowa (która płaci 95% osó:D ta wynosi 20% - wielkie ulgi, zaś w Polsce 19% - mała ulga.

Realnie płaci więc się mniej w Irlandii!

Ale wpływy z PIT to tylko 15% budżetu.

Zas stawka CIT - ta która napędza gospodarkę, w Irlandi to 12% (swego czasu rekord świata!), zas w Polsce to 19% !!!

Teraz ten rekord nalezy do .... Estoni, które po tym niskim podatku zrobiła prawie rekord świata wzrostu PKB prawie 12% !

TUSK mógł roznieśc ochleja Kwaha, ale widac, za wiele nie wiedział o tym?

Eskobar, a ty mnie utwierdziłeś w przekonaniu, że dla ludzi nie wazne sa fakty, tylko wodolejstwo ...... :)

Kto jak wypadnie w TV.

:D

ps. Kwachu zwlekał z ułaskawieniem Sikory do ostatnich dni prezydentury. Zaś swojego aferzyste wypuścił szybko.

ps. tylko UPR ! :)

Napisano
Jezeli chodzi o Tuska to ten w pewnym momencie nawet zostal zlapany na oszczerstwie (sprawa Sikory). Troszke sie zapedzil, nie sadzisz?
Raczej nie sadze moze dlatego, ze pamietam ta sprawe i taki wypucowany zlodziejaszek na odwyku nie zamydli mi oczy jednym ze 126 usmiechow :P

Dokladnie tak jak powiedzial evo. Zrobil to w ostatecznosci i tylko dlatego , ze przestraszyl sie tego co sie stanie jezeli tego nie zrobi ( prosciej - zrobil to tylko dlatego,ze dzis mogl powiedziec " tak ulaskawilem go ! " ) Za to swojego szybciutko wypuscil ;)

ps. tylko UPR ! biggrin.gif

ech to moze zapytam co powiesz o wczesniejszej dzisiejszej debacie ?? I pomyslec,z e kiedys tak szanowalem Mikke, a teraz sie z Giertychem .... ehhhh. ;/

Napisano

O nie evo, nie wodolejstwo - jak wspomnialem juz kilka razy - moje poglady byly zawsze lewicowe i takie pozostaly. To nie jest tak, ze Kwasniewski wyskoczyl jak joker z pudelka i na jego widok zmiekly mi kolana. To, ze on taki jest, to juz jego zasluga. I nikt mu tego nie odbierze. I powiem wam szczerze, ze glosowalem na niego dwa razy w czasach kiedy startowal na prezydenta. I pewnie zaglosowalbym jeszcze czy wam sie to podoba, czy nie. Akurat w tym momencie wasze zdanie najmniej by mnie interesowalo.

btw dlaczego nazywacie go zlodziejem jak zlodziejstwo nie zostalo mu udowodnione? :>

Napisano

ech to moze zapytam co powiesz o wczesniejszej dzisiejszej debacie ?? I pomyslec,z e kiedys tak szanowalem Mikke, a teraz sie z Giertychem .... ehhhh. ;/

Tusk - Kaczka? Wygrał Tusk, choć to bez znaczenia, bo i tak obaj to socjaliści :)

Tusk mniejszy, ale jednak ;)

A to że UPR staruje z LPR - ale program zachowają swój.

Nawet nie ukrywają, że od razu się podziela w sejmie i będa inaczje głosować czasem, tak jak mają w swoich programach.

Kurcze, nawet takie monolity jak S-brona się dzieliła i potem głosowali jak chcieli, to myślisz, że UPR będzie zmieniał poglądy, bo wejdzie przy pomocy LPR?

Bez przesady.

Trzeba głosowac na kandydata LPR - najlepszy wchodzi z listy. Szukać kandydatów

http://wybory2007.upr.org.pl/

- maja realną szansę! Bo kandydatów LPR na listach jest z 10, zaś UPR tylko 1 przeważnie. Na nim trzeba się skupić, on wejdzie :P

Napisano

Wyczekiwalem tej debaty z nadziejami ze Tusk z Kwaśniewskim podadza sobie reke i bedzie jakis hitj uz przed wyborami. Niestety tu sie zawiodlem.

Co do tego kto wygral to uwazam ze byl remis bez wskazania. Najpierw uderzenie Tuska i Kwaśniewski pada, pozniej riposta i przegrywa Tusk. Nieco wiecej chaosu niz w debacie Tusk-Kaczyński.

Z calym szacunkiem do miłosnikow UPRu i Mister Muchy ale uwazam ze to co mowia o gospodarce to w 95% jest utopia. Nie podobaja mi sie tez niektore poglady na spoleczenstwo i akcje tworzenia getta(likwidacja szkół integracyjnych). Wedlug mnie poza wyrazistoscia pogladow J. K-M w chwili obecnej nie prezentuje nic wiecej.

Napisano

Wszystkie Debaty mają jakąś niedopracowaną formułę

o UPR mam dokładnie takie samo zdanie jak MarcinGoluch

Michalkiewicza lubię choć w bardzo wielu kwestiach się nie zgadzam o J.K.M. też myślę podobnie.

Do sedna ani Tusk ani Kwaśniewski nie sprzedali siebie najlepiej.

Tusk wygłaszał jakiś dziwne tyrady jak z masówki wyborczej. Pierniczył jakieś komunały. On jest jakiś taki, nie wiem jak to określić , mało wyrazisty.

Kwaśniewski też momentami bywał z daleka od rozumu :P Twarz lewicy. Ostatnio jawił się nam jako nachlana morda. On te 16 % jakoś mało ceni chyba woli grać o wyższe stawki. Co może ugrać po tym co jego koledzy z SLD zaprezentowali w poprzednim rozdaniu.

Obaj chłopcy nie zapomnieli pojechać po sobie. :)

W porównaniu do poprzedniej debaty przynajmniej publika nie byłą aż tak schamiona.

Obaj panowie nie zabłyszczeli. Nie pokazali NIC imo wynik 50/50

Eskobar, a ty mnie utwierdziłeś w przekonaniu, że dla ludzi nie wazne sa fakty, tylko wodolejstwo ...... :P

Kto jak wypadnie w TV.

:D

ps. Kwachu zwlekał z ułaskawieniem Sikory do ostatnich dni prezydentury. Zaś swojego aferzyste wypuścił szybko.

I tu masz niestety rację. Cały plankton wyborczy wybiera ładniej zareklamowany produkt.

Takim produktem jest Kwaśniewski, Tusk, Giertych, Leper, Kaczyński J.K.M i inni.

dla nich najważniejszy jest KIT wyborczy. Takie kadzenie bez sensu jak te 100 konkretów, tak samo realne jak program ekonomiczny UPR

Z UPR zgadzam się co do kilku zagadnień.

Za wysokie podatki i przerost administracji

Napisano

np. przeprowadzili pierwszą lustrację w III RP, która się nie udała dzięki tym "ładnym facjatom" lewicy. dodam, że zrobili to mając 3 posłów w sejmie;] .

Napisano

Nie za bardzo rozumiem, co jest w tym utopijnego, że UPR chce nam oddać naszą kasę i nic więcej nie obiecuje, tylko to, że teraz nasz los w naszych rękach?

A to co obiecują wszystkie pozostałem partie, czyli zabieramy wam 50-70% kasy w kilku podatkach (bo w 1-nym byście się przerazili :) ), i za to wam OBIECAMY WSZYSTKO, to nie jest utopijne? :D

Ja w sumie w 100% się z programem UPR nie zgadzam, natomiast popieram ich głównie dlatego, że chcą obniżki podatków, realnie, a nie gadania o tym.

Inne partie jesli nawet wspominają o obniżce, to w kolejnym zdaniu mówią, ile komu podniosa pensji i czego to nie zrobią za nasza kasę. Czyli jedno kłóci się z drugim.

Podatki trzeba obniżyć, jeżeli budżetówce będzie tej kasy za mało, to niech sobie ją pobierze przez wolny rynek - częściową odpłatność.

Można dac tylko tyle ile się da, a nie tyle, ile się obiecało w konstytucji czy przed wyborami :D

Jeżeli więc dziś kradnie się nam 50-70% kasy, to za próg przyzwoitości uważam kradzież nie wiecej niż 40% naszej kasy. Reszte dopłacamy sami.

A wtedy by trzeba z dnia na dzień obniżyć

VAT z 22 % na 19%

PIT z 19-30-40 na 15-25-35% (lub 18% - spora kwota wolna od podatku)

CIT z 19 % na 12%

Akcyzy - zmniejszyć o połowę.

Na drugi dzień mamy więcej kasy (bo kasa z niższych podatkó idzie do nas),

ceny spadają (niższy VAT i akcyzy - szczeglnie paliwo),

firmy się rozwiaja i przychodzą inwestycje (niższy CIT).

W tych warunkach będzie nas stać dopłacić reszte samemu.

Likwidujemy przymusowy ZUS! Każdy sam dba o starość.

Gdy ktoś nie zadba, to dostanie równą kwotę po 65 roku życia wysokości = 1/4 kasy z budżetu // przez liczbę osób starajacych się, tych którzy ukończyli 65 lat.

Więcej kasy nie ma, trudno. nie ma to nie ma.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...