travisb Napisano 2 Marca 2011 Napisano 2 Marca 2011 Rower ostre koło ... Błąd! Ostre koło to tylko typ napędu, a nie nazwa roweru. Może być 'rower z ostrym kołem', 'napęd ostrokołowy', ale nie rower sam w sobie jako 'ostre koło'. Niby się czepiam , ale czasem trzeba uświadamiać społeczeństwo, aby nie popełniało błędów ;-)
Varg Napisano 2 Marca 2011 Napisano 2 Marca 2011 ja wale kolejny .... weź sie ogarnij. tak jest przyjęte i już Pan wikipedia
cynamon Napisano 2 Marca 2011 Napisano 2 Marca 2011 Błąd! Ostre koło to tylko typ napędu, a nie nazwa roweru. Może być 'rower z ostrym kołem', 'napęd ostrokołowy', ale nie rower sam w sobie jako 'ostre koło'. Niby się czepiam , ale czasem trzeba uświadamiać społeczeństwo, aby nie popełniało błędów ;-) "ostre koło" to skrót myślowy. Tak się mówi i chyba nikt nie używa określenia "rower z ostrym kołem". No może tylko wtedy, gdy mówi do osobnika, który nie jest zorientowany w temacie ok. Takich skrótów myślowych często używa się określonych grupach czy środowiskach.
itr Napisano 2 Marca 2011 Napisano 2 Marca 2011 sęk w tym że nie wiadomo skąd jest w polskim "ostre koło", a samo koło to nie tylko koło bo na południu (Śląsk) i już bardzo południu czyli w Czechach koło znaczy rower, pytanie czy to koło, czy nie koło, można skołowacieć, i to ostro... był temat z miodem chyba na gronie, bez rezultatu...
travisb Napisano 3 Marca 2011 Napisano 3 Marca 2011 Ja pitole ... Coś powiedzieć (wskazać słuszny kierunek, coś wytłumaczyć, bo nie wszyscy mogą coś wiedzieć ...), to już się godność urażona odzywa. Nie róbcie z siebie takich delikatnych pipek! No chyba, że tacy bon-ton jesteście na codzień, to wybaczam - w końcu i z takimi trzeba się nauczyć żyć w tych ciężkich czasach ... Tłustego dnia!
Varg Napisano 3 Marca 2011 Napisano 3 Marca 2011 sam sie spinasz Bo jak sie nażresz pączków to Cie zatamuje . Pamietaj , poślady noś luźno
travisb Napisano 3 Marca 2011 Napisano 3 Marca 2011 Moja lekka spinka była wywołana wcześniejszą Waszą spinką - akcja-reakcja. Proste ... Ide się więc 'zatamować'(?). Smakówa!
Mod Team mrmorty Napisano 3 Marca 2011 Mod Team Napisano 3 Marca 2011 Panowie - kulturą wypowiedzi nie powalacie! Niektórzy z Was mają pasek ostrzeżeń zapełniony w ponad połowie i nie widać większej poprawy, a ci którzy mają czyste konta łatwo mogą dołączyć do grona wyróżnionych! Dziś jest moja pierwsza doba w pracy więc obędzie się bez nagród
Aurox Napisano 3 Marca 2011 Napisano 3 Marca 2011 @travisb, niepisz o akcji -reakcji bo to ty zacząłeś opowiadanie głupot i uczenie forumowiczów słowotwórstwa. Tymbardziej że to niejest forum dla hydraulików i każdy wie ocb. Wracając. Będzie tu pasował riser? Czy risera można zastąpić podobną giętą kierą mtb? Jak myślicie? Już miałem holendra z barankiem i niechce popełnić błędu, a nieznam się na estetyce.
elberet Napisano 3 Marca 2011 Napisano 3 Marca 2011 riser a gięta kiera od górala to jest przecież to samo,nie? a jeśli dobór kierownicy uzależniasz estetyką to może kup sobie golfa trójkę i tuninguj albo znajdź jakieś inne lanserskie zajęcie.
Varg Napisano 3 Marca 2011 Napisano 3 Marca 2011 riser jest spoko ale na krótkie odcinki. ja jakos lubie sie złapać gdzie indziej na kierownicy jak jade dalej
Aurox Napisano 3 Marca 2011 Napisano 3 Marca 2011 Może wygląda podobnie ale to nie jest to samo. Choćby dlatego że inaczej się nazywa ;]. Na giętych mi się dobrze jeździ, ale po przykrych doświadczeniach chce aby rower nie wyglądał przypałowo
elberet Napisano 3 Marca 2011 Napisano 3 Marca 2011 to pokaż mi co rozumiesz jako gięta kiera od mtb a co to dla ciebie riser. każda kiera która nie jest prosta (i nie mówię tu o barankach, jaskółkach lub byczych) ma coś co z angielska nazywa się rise.czyli wznios. i dlatego to jest riser.
Aurox Napisano 3 Marca 2011 Napisano 3 Marca 2011 Dobra już wiem, zaczerpnąłem informacji z fachowej literatury. Riser zawsze mi się kojarzył z filmikami z YT gdzie wycinają tricki na ostrych kołach, a gięta MTB z downhillem ;p Pozdrawiam!
Varg Napisano 3 Marca 2011 Napisano 3 Marca 2011 tym że tamte są z YT. riser nitto njs .... ale byłby FAIL!
Aurox Napisano 4 Marca 2011 Napisano 4 Marca 2011 Mtb jest w lesie riser na yt, koniec. Potrzeba ci więcej różnic? W nazwie mają inną liczbę liter. Pozatym ja tam wolę jeździć na riser'rze niż na giętej. Analogicznie niechciałbym być woźnym, tylko konserwatorem powierzchni płaskich.
kuba206 Napisano 4 Marca 2011 Napisano 4 Marca 2011 a co jeśli ktoś zdejmie kierę z MTB i założy do ostrego, a potem nakręci filmik i wrzuci na YT?
Varg Napisano 4 Marca 2011 Napisano 4 Marca 2011 ja chcę karbonową kiere od mtb ! pod 25.4 albo 26.0!
Aurox Napisano 4 Marca 2011 Napisano 4 Marca 2011 Od pierwszego posta zastanawiam się nad tą kwestią. Ale raczej wtedy będzie już riser
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.