Skocz do zawartości

[paznokcie] białe naloty

TocaS

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, może temat nie ma nic wspólnego z treningiem ale ze zdrowiem tak.

Od dłuższego czasu zauważyłem u siebie na wszystkich paznokciach u rąk białe naloty.

Słyszałem, że jest to spowodowane niedoborem cynku i wapnia.

Czy ktoś z forumowiczów miał podobny problem ??

I jeszcze jedno czy te białe naloty mogą mieć związek z częstym uprawianiem seksu bo dowiedziałem się, że ponoć tak ale nie chce mi się wierzyć, aczkolwiek lekarzem nie jestem, ani medycyny nie studiuje.

Napisano

Moze tu chodzi o ilość witamin w owocach i warzywach. Zauwazam to u siebie: jak jem ich duzo, to zazwyczaj biale plamy znikaja.

Z tym seksem to chyba raczej bzdura... :)

Napisano
Z tym seksem to chyba raczej bzdura... :D

No też mi sie nie chce wierzyć tak mi kumpel mówił i to całkiem poważnie musze się dowiedzieć ale nie chce mi sie na razie szukać.

Napisano

Ta, a jak będziesz się masturbował to będziesz mały i ci kaktus na ręce wyrośnie :D.

Wydaje mi sie, że to raczej mało prawdopodobne, ale ja specem nie jestem :P.

Napisano

No chyba żeby patrzeć na to z takiej strony że jak ktoś dużo sexu uprawia to nie ma czasu na spożywanie witaminek :D a tak serio "... możliwe także, że w organizmie brakuje wapnia, cynku lub witaminy A (zwłaszcza jeśli paznokcie rosną wolniej i mają podłużne bruzdy). Bruzdy na płytce paznokciowej mogą być dodatkowo wywołane niedoborem witamin z grupy B lub zaburzeniami w układzie trawiennym, które może usunąć dieta bogata w błonnik. Natomiast białe plamki na paznokciach pojawiają się na przykład przy braku cynku..."

Napisano

A takie powierzchniowe (nie zagłębione) są często wynikiem mechanicznego obicia paznokcia. Ale rzecz jasna to mogą być tylko pojedyncze przypadki. Mnie strasznie wnerwiają takie naloty ;)

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...