Skocz do zawartości

[łańcuch/kaseta/korba] kiedy wymieniać ?

Marjucha

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mój stary rower przejchał 8 lat na jednym napędzie. Pewnie by jeszcze jeździł ale go rozebrałem. Pewnie miał z 3000-4000km :grin:

Tu nie liczą się lata ale przebieg osprzętu. Ja na swoim zestawie (korba+łańcuch+kaseta) zrobiłem ok.9 tys km, nawet więcej trochę bo czekałem na nowe części a jeździć na czymś trzeba...ach ta cykloza...

Napisano

Mówie na oko, nie wiem może 10 tysięcy było? Ale skakać trochę skakało, ale to tylko wtdy gdy się włączyło wyższą przerzutkę i wdepneło mocno pedał :lol:

[ Dodano: 2005-05-10, 15:01 ]

Ale to było romet 24" made in poland :grin:

Napisano

chyba zazwyczaj wysiada na poczatku sierodkowa bo jednak na niej chyba najczesciej jezdzimy...

PS

ja tez moge sie przylaczyc do testow konfiguracji... u mnie beda dwa lancuchy zamienie w systemie:

1. łańcuch numer 1 na 500 km

2. łańcuch numer 2 na 500 km

3. łańcuch numer 1 na 1000 - 1500 km

4. łańcuch numer 2 na 1000 - 1500 km

5. wymiana całego napędu :evil:

zobaczymy co z tego wyjdzie :roll:

EDIT:

oczywiscie jesli po punkcie numer 4 naped bedzie jeszcze nadawal sie do uzywania to ponownie łańcuch numer 1 na 1000 - 1500, łańcuch numer 2 na 1000-1500... i tak dalej :-)

Napisano
chyba zazwyczaj wysiada na poczatku sierodkowa bo jednak na niej chyba najczesciej jezdzimy...

Ja jednak najczesciej z przodu uzywam najwiekszej zebatki ;-)

Napisano

U mnie siedła środkowa, później największa i najmniejsza. A co do systemu używania 2 łańcuchów zamiennie to jest jedna wada: przy zamianie 1 na 2 ten pierwszy już się dopasował do korb/kasety i minie ok.60 km nim 2 łańcuch się "przyzwyczai" do korb/kasety.

W tym czasie przeważnie przeskakuje, więc wolę używać 1 łancuch.

P.S. Niech każdy robi jak uważa za stosowne, grunt to przyjemność z jazdy. :wink:

Napisano

PS

ja tez moge sie przylaczyc do testow konfiguracji... u mnie beda dwa lancuchy zamienie w systemie:

1. łańcuch numer 1 na 500 km

2. łańcuch numer 2 na 500 km

3. łańcuch numer 1 na 1000 - 1500 km

4. łańcuch numer 2 na 1000 - 1500 km

5. wymiana całego napędu  :evil:  

zobaczymy co z tego wyjdzie  :roll:

EDIT:

oczywiscie jesli po punkcie numer 4 naped bedzie jeszcze nadawal sie do uzywania to ponownie łańcuch numer 1 na 1000 - 1500, łańcuch numer 2 na 1000-1500... i tak dalej :-)

Przy tym systemie powinieneś chyba wziąć pod uwagę który z tych łańcuchów będzie bardziej rozciągnięty, bo może się okazać, że na łańcuchu nr 1 zrobisz więcej w trudnym terenie i powinien iśc jako drugi...

Napisano
Ja jezdze az sie rozciagnie, potem wyrzucam i zakladam nowy.

to napisz jeszcze na ile średnio kilometrów ci starcza ? no i jaki typ/cena ?

Napisano

Niedrogi. Wczesniej mialem KMC teraz mam SRAM'a PC-48. Kilometrow nie jestem w stanie podac, bo nie mam licznika. Facet w serwisie ocenil moj KMC na okolo 2 tys km, ale byl do wymiany razem z wielotrybem. Teraz mam zamiar do tego nie dopuscic.

Napisano
Przy tym systemie powinieneś chyba wziąć pod uwagę który z tych łańcuchów będzie bardziej rozciągnięty, bo może się okazać, że na łańcuchu nr 1 zrobisz więcej w trudnym terenie i powinien iśc jako drugi...

Prawda jest taka ze ten system co napisalem to jest na razie tylko zalozenie :-)

w tej chwili jest pierwszy lancuch i lniedlugo pewnie bedzie drugi bo 500 km juz blisko :-)

Napisano
Ja jezdze az sie rozciagnie, potem wyrzucam i zakladam nowy.

To nie dla mnie zbyt kosztowne.Mam miarke którą się mierzy czy i jak mocno jest naciągnięty łancuch .Kiedyś zmierzyłem po 500 km i już było wiadać że łańuch sie troche zaciągnoł.Bardzo mało przejechałeś na tym łańcuchu tylko 2000 km i do wymiany razme z wielotrybem .To malutko :-(

Napisano

Ale nie wiesz jednaj rzeczy. To jest rower, ktory jako calosc kosztowal niecale 1500zl. Nie mozesz go porownywac ze swoimi hi-end'owymi komponentami.

Napisano

Mój rower kosztował mnie 1300 zeta .Tyle za niego dałem.Nie wiem co tam masz za osprzet ja w swoim miałem sram 5.0 i pc 58 i jakąs korbe suntour.Zrobiłem na tym przeszło 6000 i jeszcze można by trochu przejechać

Napisano

To zrobiles lepszy interes albo pozniej kupiles. Ja swoj mam od wiosny 2002. Tez mam korbe Suntour, wielotryb fabrycznie tez byl Suntour jakis i lancuch KMC. I jak zaczal przeskakiwac to facet w serwisie powiedzial, ze powinienem byl po 1000 km zmienic lanuch, a ja zrobilem min. 2000 (moze wiecej).

Napisano
Prawde mówiąc to dla mnie strasznie denerwujące by było wymieniać łańcuch co 2-3 tyg.

no bez przesady... majac spinke to wymiana lancucha to maks 10 minut jest...

wiecej zabawy jest z wyczyszczeniem i zakonserwowaniem (czytaj naoliwieniem) tego zdjetego ktory na polke trafia na jakis czas :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...